Транссексуална екзекутирана за първи път в историята на САЩ

Присъдата на Маклафлин е за убийството на бившата ѝ приятелка
4 яну 2023 10:00, Елка Василева
60
Транссексуална екзекутирана за първи път в историята на САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Транссексуална жена бе екзекутирана за първи път в историята на САЩ, предаде Франс прес.

Това е и първото изпълнение на смъртна присъда в страната от началото на годината.

Амбър Маклафлин бе екзекутирана със смъртоносна инжекция в централния щат Мисури. Според местни медии тя била държана в "коридора на смъртта" за мъже.

49-годишната Маклафлин била осъдена на смърт за убийството на своята бивша приятелка, което извършила в предградие на Сейнт Луис през 2003 г. - преди да си смени пола. Тя не понесла раздялата и заплашвала жената, която дори си издействала съдебна заповед за защита.

Един ден обаче Маклафлин причакала бившата си приятелка пред работата й близо да река Мисури и я убила с кухненски нож.

През 2006 г. съдебно жури я признало за виновна, но не постигнало съгласие по присъдата. Тогава съдия осъдил Маклафлин на смърт.

Мисури и Индиана са двата американски щата, където магистрати имат право да постановяват смъртна присъда, когато съдебно жури не може да постигне единодушие по въпроса, отбелязва АФП.

Адвокатите на Маклафлин поискаха от губернатора на Мисури, републиканеца Майк Парсън, да замени смъртната присъда с доживотна, като се аргументираха, че тя се основава на преценката на един-единствен човек. Откакто бе избран на поста през 2018 г., Парсън не е удовлетворил нито една молба за помилване. Той не направи това и този път, въпреки че в призивите се включиха редица известни личности, сред които двама представители на Мисури в Камарата на представителите от Демократическата партия.
(БТА, Николай Станоев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Лили преди 1 година
До ОффффДискриминация са твоите думи ! Присъдата е прекалено тежка,тук у нас такива ги съдят за по8 години и са готови за нови подвизи.
35
0
 
0
 
! Отговори
Рони преди 1 година
До АнонименЗащо да ти трият коментара? Все едно думите ти са несвързани и неразбираеми за простотията ,която ни е обхванала и задушава.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първите хора са Евадам и Адамева
33
1
 
1
 
! Отговори
До алтерниращ вегани преди 1 година
В българския език белези за РОД, не пол, глаголът носи единствено в трето лице единствено число. А това, което давате като применр, е крайно неуместно. 'Е бил държан' действително е форма на страдателен залог, който се образува с минало причастие. То на свой ред, сеобразува от глагол, но самото то глагол не е.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дай Боже да не е за последен път. Трябва и тук да въведем американските практики по екзекуция на обществено опасни елементи.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уважаема *** Василева, автор на тази толкова лишена от смисъл статия, не можахте ли да намерите нищо по-нормално, че решихте да направите фокуса на заглавието в това, че един убиец бил транссексуаелен. Какво общо има това с изпълнението на присъда за убийство. Отделно самият избор на събитие което да бъде отразено е крайно неподходящо и ненужно. Очаквам и като символ на свободната журналистика и мнение да изтриете коментара ми.
30
3
 
2
 
! Отговори
Офффф преди 1 година
Та това е дискриминация. Как може 😅
29
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Завиждам и още на голямата свобода при разпитите на следователите им да извличат показания. Тук редовно отпадат факти и признания като доказателства, поради разни обжалвания, че не бил гледал настрани, че не бил разбрал, че бил подведен, че бил подлъган при разпит и т.н. После системата предвижда обвиняемия да се спаси с купища възможности за обжалване, за намаляване на присъда за трудолюбие и какви ли не още глупости, които отдавна са наклонили везните в полза на престъпниците и корумпираните
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Завиждам искрено на онези американски щати, в които все още се изпълняват реални смъртни присъди. Изобщо, завиждам на цялата им съдебна система, на бързината й, на малкото възможности за отлагане и помилване, на ефективността й. При нас в България годишно дори няма повече от 2-3 постановени окончатерни доживотни присъди без право на обжалване. На глава от населението ние сме с най-малко постановени доживотни присъди без право на замяна, при това не поради липса на тежки престъпления.
27
0
 
9
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
До Анонимен 22 Напротив то е задължително в доста случаи. За убийството няма и да говоря, там нещата са ясни. На този свят има наркобизнес, трафик на хора, отвличане на деца за органи, тероризъм, престъпления срещу деца, съботаж (тероризъм срещу собствената си държава), държавна измяна, предумишлено убийство на пътя и пр. Тези какво заслужават?
26
1
 
17
 
! Отговори
Евала преди 1 година
17 години са я хрантутили в затвора, докато се решат да я екзекутират. Какъв е смисълът?
25
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисли:Смяната на пола е отключила агресията! Хора, сменящи пола си, може би са хора с ниско самочувствие или неудачници!Мислят, че със смяната на пола ще имат успех в живота и до такава степен се вживяват в ролята на другия пол, че сами почват да си вярват!Когато установят, че смяната на пола не им носи удовлетворение, хората не им отваря широко врати и имат същите успехи като при рожденният им пол, те стават агресивни и зли! Болестно състояние на психична основа и трябва даде лекува!
24
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дъгата не ги ли пази
23
0
 
24
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Присъдата се дава за МИНАЛИ престъпления и НЕ срещу ОБЕЩАНИЯ да няма бъдещи от същия сорт. Няма Никаква гаранция, че няма да се повтори. ДОКАЗАНО престъпление Смърт и то УМИШЛЕНА ,се наказва в Сащ със същото!!! И правилно е!
22
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой човек няма право да прекратява живота на друг, включително и на убийците, иначе съдът който издава смъртна присъда, се превръща в същия убиец..В това отношение щатите са останали още в средновековието. Доживотната присъда е достатъчна.
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имае някакви, дето си "сменили пола" по време на процеса, а онея ги пратели в женски затвор и няколко от затворничките забременели ... Ок.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 25 - Виждан, че тук июа някой, който не е съгласен.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Либераст - Точно такава е тактиката. Всеки представител на журите, за кокто се съмняват, че има предрасъдъци спрямо LGBT, може да даде на защитата причина, да поиска нова жури. Тогава не се сменя само въпросният човек, а всичките 12 души, като се разпитват поотделно, наз ачава се ново дело и се насрочват нови дати за сводетели и специалисти по делото. Обшо взето, ако не ти върви делото, казваш, *** някой е хомофоб, заради гейска шега в Twitter, отпреди години, 6 месеца след началото на делото
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не подкрепям смъртното наказание, макар ба моменти да ми се иска, за определени случай. Но не мога и да се меся в законите на САЩ. Обапе това, което медията в момента се опитва да направи е, не как някой убил приятелкатя си, след което изхвърля тялото на момичето в реката полупава тази прусъда, а как ЖЕНА полупила тязи присъда, което било много рядко ... Ало - 2016-а човека е решил, че ако се качи на LGBT вмакчето, ще му се разминие ...Дано душата му намери покой, както и тази не жертвата.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Алтерниращ веганист" - Приятел - имаше "предложения", да правят испанския език "полово неутралеб" ... И после се пудят, защото латиносите запопнаха да гласуват за Републиканскта партия.