Високите цени на яйцата са заради птичи грип и войната в Украйна

През последните години Украйна е основният доставчик в ЕС
Обновена: 14 апр 2022 18:59 | 14 апр 2022 18:52, Йоана Цонева
32
Високите цени на яйцата са заради птичи грип и войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Тежки огнища на птичи грип в САЩ и Франция ограничават световните доставки на яйца и повишават цените на основните хранителни продукти, тъй като войната в Украйна прекъсва доставките за Европа и Близкия изток.

По-високите цени са особено болезнени за потребителите, които разчитат на яйцата като евтин източник на протеини и заместител на по-скъпото месо. Търсенето скача около празниците Великден и Пасха в САЩ и Европа, тъй като семействата използват яйца за печене и боядисване на великденски яйца.

Птичият грип е унищожил повече от 19 млн. кокошки носачки в търговските ферми в САЩ тази година в най-тежкото огнище от 2015 г. насам, което е ликвидирало около 6 % от стадото в страната, според изчисления на Ройтерс по данни на федералното и щатското правителство. Междувременно Франция страда от най-тежкото си огнище досега, при което са унищожени около 8% от кокошките носачки, предава "Ройтерс".

Когато домашните птици са заразени, цели стада се избиват, за да се ограничи разпространението на болестта, която често се разпространява от диви птици.

Смъртоносният вирус и войната са най-новите предизвикателства за доставчиците на яйца, които също се борят с недостига на работна ръка и високите разходи за енергия и зърно, използвани за храна на животните.

По-високите цени на яйцата намаляват печалбите на пекарните и хранителните предприятия, които се борят с повишените разходи за брашно и други стоки. Световните цени на хранителните продукти скочиха с близо 13% през март до нов рекорд, тъй като войната в Украйна, която е основен износител на пшеница и царевица, повиши цените на зърното, съобщи Агенцията по храните на ООН.

Според производителите цените на яйцата ще останат високи, тъй като възобновяването на работата в заразените ферми ще отнеме месеци. Инфекциите също така затрудняват работата на предприятията, които преработват яйцата с черупки в продукти като сушени яйца и течни яйца, използвани в хранителни продукти като смеси за торти и палачинки и сандвичи с яйца.

"Продуктовата индустрия е в обща паника", казва Маркъс Раст, главен изпълнителен директор на Rose Acre Farms, вторият по големина производител на яйца в САЩ. Според него компанията е загубила около 1,5 млн. кокошки-носачки във ферма в Айова, заразена с птичи грип, който е извадил от строя и преработвателния завод.

Всичко се изчерпва

Щатът Айова, който е най-големият производител на яйца в САЩ, пострада сериозно от избиването на две стада, всяко от които съдържаше по над 5 милиона кокошки носачки. В сряда Небраска съобщи, че стадо от над 1,7 млн. кокошки носачки ще бъде умъртвено. Самият размер на тези птицеферми ускорява въздействието върху хранително-вкусовата промишленост в САЩ в сравнение с Европа, където фермите са по-малки.

Цените на едро на едрите яйца в Средния Запад на САЩ надхвърлиха 3 долара за дузина през март и достигнаха второто най-високо ниво в историята, като се повишиха с близо 200 % спрямо година по-рано на спот пазара, съобщи фирмата за данни Urner Barry. Цените останаха под рекордните 3,09 долара за дузина, установени в началото на пандемията COVID-19. Въпреки това цените на яйчните продукти, като например течните цели яйца, са рекордно високи, заяви Urner Barry.

Във Франция цените на едро на яйцата с черупки са се повишили с 69 % спрямо миналата година, съобщиха от френската земеделска служба FranceAgriMer. В резултат на това потребителите могат да се сблъскат с по-високи цени на хранителните продукти, приготвени с яйца.

Още по темата
"Когато произвеждате майонеза, е доста сложно, когато цените на яйцата скочат", каза Жан-Филип Пюиг, главен изпълнителен директор на френската хранително-вкусова група Avril, която е собственик на производителя на сосове Lesieur. "Трябва да се обърнете към супермаркетите и да ги убедите да приемат увеличението на цените."

Според данни на американското правителство САЩ са увеличили вноса на яйца от страни, сред които Франция, Италия и Испания, за да увеличат доставките след най-тежкото в историята си огнище на птичи грип през 2015 г. Вносът сега е по-малко жизнеспособна опция заради огнищата на зараза в Европа, твърдят анализатори.

"Това до голяма степен се превръща в глобален проблем по отношение на цялостния недостиг", каза Карин Рисполи, репортер на пазара на яйца на Urner Barry. "За съжаление сега всички изпитват недостиг на доставки."

Войната пренасочва търсенето

Избухването на война, а не само болести, нарушава веригите за доставки за купувачите от Близкия изток.

Сантош Кумар, който внася яйца за Farzana Trading в Обединените арабски емирства, заяви, че не знае за доставки от Украйна в ОАЕ през последните две седмици. Вместо това Farzana внася яйца от Турция, казва той.

През 2021 г. Украйна е произвела 14,1 млрд. яйца, сочат данни на Държавната статистическа служба на Украйна. Година по-рано производството е достигнало 16,2 млрд. яйца, което е повече от 15,7 млрд. яйца, произведени във Франция, най-големия производител на яйца в ЕС, според френската група на производителите на яйца CNPO.

През последните години Украйна е основният доставчик на яйца в ЕС, като осигурява около половината от вноса, изпреварвайки САЩ.

Страните от Близкия изток, които купуваха украински яйца преди войната, се опитват да намерят заместващи доставки в Европа, заяви Лоик Куломбел, вицепрезидент на CNPO.

"Има проблем с птичия грип не само във Франция, но и в цяла Европа", каза той. "Няма друга европейска страна, която да разполага с голям обем, за да компенсира недостига."

Френските производители на храни вероятно ще намалят производството на някои преработени стоки или ще коригират рецептите си, за да се справят с високите цени на яйцата, каза Куломбел, който произвежда около 1 млн. яйца във френските региони Бретан и Нормандия.

В Грийн Бей, Уисконсин, Лиз Ребърг, собственик на магазина за торти и сладкиши The Bakery, казва, че цената на 15 дузини яйца се е покачила от 26 на 45 долара през последните седмици. Тя обмисля дали да повиши цените или да намали размерите на своите печени изделия.

"Поръчвате ги само защото имате нужда от яйца", казва Ребърг. "После поглеждаш цената и си казваш: "О, Боже мой".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кое месо е скъпо да питам автора - Европа е залята от евтино свинско. Бут на 4,50 цена на дребно, контрафиле на 5 лева цена на дребно. Ако това е скъпо месо аз съм трамвай
28
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
какво ни интересуват ам кокошки ние полиучаваме яица със салмонела отполша също и пилешки бутчета и все около празниците се оформят уж кризипълна порнография нито ще купувам агн месо нито яица наи евтин в моме чесъна и джинджифила
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вземете си кокошки и ще имате яйца всеки ден. Ние така направихме. Купихме 40 кг смесен фураж за кокошки за 15 евро. Напрахме кокошарник от дървени палети и купихме 3 млади кокошки за 22 евро. След месец и половина почнаха да снасят и вече събираме по 3 яйца на ден всеки ден. Пасат по цял ден и ядат много малко фураж. Чувалът е почти пълен. Хем тревата окосена и наторена, хем яйцата в чинията.
26
0
 
2
 
! Отговори
Хе хе едноклетъчни преди 2 години
До всички гласували за подмяната. Отваря която и да е търсачка и пишеш Asda. После в тяхната търсачка пишеш Eggs. Най евтините са тези ASDA 6 Medium Free Range Eggs - 0.90£. Разпадащият се запад.....
25
0
 
3
 
! Отговори
Фейк новина преди 2 години
Каква война бе цената на яйцата е спекула и защото след 8 дена е велигден. За какви войни говорите бе КоКо Шкари
24
0
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Обикновена спекула.Няма нищо общо с войната.След Великден цените ще спаднат,въпреки войната.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анатема преди 2 години
Дано бог накаже безродниците от клалицията които ни лишиха и от яйца по великден
22
1
 
4
 
! Отговори
АнатемаНаСулюПаситто преди 2 години
Няма ли кой да отреже яйцата на жидът-безродник и краварска Подл0га и да ги изпрати на господарката му от Козяка,като подарък за Великден?
21
1
 
6
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 2 години
Високите цени на яйцата са заради Кире *** и Кокорчо Магарето.
20
1
 
1
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Ще си купя и по 15ст от бабите. В мой интерес е. Държавата не ми гледа интереса. И агнешко от бабите. Ти купувай с касови бележки 5 яйца и 200 гр. агнешко.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дан Сан...изключвай компа и отивай на работа!Keнeфитe не чакат...преливат!
18
0
 
6
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 2 години
Глупости! Високите цени са , Заради мързела на хората и необузданото печатене на държавите.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кокошки у Бг немъ ли, бе, или и те заедно с Петлите си смениха пола??? От къв зор трябва да чакаме яйца от Ук!
16
4
 
7
 
! Отговори
Дан сан преди 2 години
Статията е бул шит. Живея в САЩ и дузина яйца не са над три долара, а са малко над долар, което е все пак увеличение, защото преди две- три години 12 яйца бяха 80 цента, Обаче тук се купуват 60 яйца в картонена кутия за има няма 4 $.Има да ги сънувате тия цени в Бегейница...
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Високите цени са заради спекула! Аз мога и да изкарам Великден без яйца, нищо няма да ми стане.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До факт - НЕ - Високите цени у нас са защото ние сме си прости , инати и дребни интересчии , без значение дали ще е това , онова или което и да е правителство - щом не знаем как да си избираме управленците и да си пазим държавата - Това ще е и след това правителство пак ще е същото и то по много !!
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умните си произвеждат и си имат всичко - Глу...те чакат да свърши някаква си война някъде си за да им докарата яйца , жито , масло, олио и мляко ! Сами си направете извод ние от кои сме ! Същата тази война се отнася и до Турция олкото и до нас , но те ще имат и туристи , и ще им поредложат хубава храна , че чак и ние ходим да пазаруваме там , а ние ще плуваме в лай-та понеже сме големи демократи - Ай сиктир !
12
0
 
29
 
! Отговори
факт преди 2 години
високите цени у нас са заради неумението на това измислено правителство да управлява България ! стига с оправданието войната е виновна . тия трябва час по скоро да бъдат изгонени .
11
2
 
26
 
! Отговори
31 биолаборатории в преди 2 години
До Анонимен, за тях пак ли Русия е виновна. Че ни избихте и животните в България, за да внасяме замразено от ....
10
2
 
21
 
! Отговори
А бе я стига преди 2 години
До АнонименСоросоидни опорки. Никоя държава не е длъжна да страда, заради някакви частни паравоенни крайно десни образувания, взели властта с държавен преврат. Добре че Русия освободи Мариупол, и ДНР им помогна да се евакуират Че и туристическият сезон ни провалихте, заради мините в Черно Море, поставени от Азов. Цяла Европа проплака от Вас. Ще страдам, заради някакви....