8,9 удари Япония

Има много ранени, пожари и 10-метрови цунами
Обновена: 16 мар 2011 14:44 | 11 мар 2011 09:07, Елка Василева
151
8,9 удари Япония
Японският премиер Наото Кан реагира в момента на труса, по време на заседание в парламента в Токио. Снимка: Ройтерс

Мощно земетресение с магнитуд 8,9 по Рихтер разтърси Япония.

Eпицентърът на най-силния трус в страната от 140 години е бил в Тихия океан, на около 130 км от северните брегове на Япония. Преди два дни в същата зона стана земетресение с магнитуд 7,3 по Рихтер.

Най-малко един човек е загинал в град Такахаги, префектура Ибараки. Най-малко 8 души са безследно изчезнали.

Има много ранени, пожари и 4-метрови цунами по част от крайбрежието, предаде Ройтерс.

Всички атомни електроцентрали в страната са се изключили автоматично.

Още по темата
След опустошителния трус са последвали още пет вторични, най-слабият от тях е с магнитуд 6, а най-силният – 7 по скалата на Рихтер.

След като беше обявено предупреждение за 10-метрово цунами, вълнà с такава височина удари пристанището в град Сенгай.

Телевизионни канали показаха плътна водна стена, носеща отломки от сгради през ферми по крайбрежието. Обществената телевизия показа пламъци и черен дим, излизащ от сграда в Одайба – предградие на Токио. Влаковете в северната част от страната спряха.

Черен пушек се издига и от индустриална зона в Йокохама. По телевизията показват лодки, коли и камиони, носени от водата, след като приливна вълнà връхлетя град Камаичи в Северна Япония. Има пожари и в град Сендай.

„Сградата се тресеше доста дълго и много хора в нюзрума се скриха под бюрата си“, разказва кореспондентът на Reuters в Токио.

„Това е най-сериозният трус, който преживявам, откакто съм дошла в Япония преди 20 години“, казва Линда Сийг.

„Пътниците в токийското метро крещяха и се държаха за ръце. Клатенето беше толкова силно, че беше трудно да се задържиш прав“, разказва друг кореспондент на агенцията – Марико Катсумура.

Предупреждение за огромни вълни е обявено и за Русия, Марианските острови, Филипините, Тайван, Индонезия, Папуа-Нова Гвинея, Науру, Микронезия и Хавай.

Министерството на отбраната е изпратило военни самолети, които трябва да проверят какви са нанесените щети.

Земетресението предизвика спад на фондовата борса в Токио, а Централната банка обяви, че ще направи всичко възможно да осигури финансовата стабилност.

Североизточното крайбрежие на Япония и в миналото е било жертва на силни земетресения и приливни вълни. През 1933 г. трус със сила 8,1 причинява смъртта на над 3000 души.      

В Япония е една от най-сеизмичноактивните зони в света. Над 20% от трусовете със сила над 6 в света са в Япония.

Най-силното земетресение в историята досега е регистрирано в Чили на 22 май 1960 г. То е било с интензитет 9,5 по Рихтер.

Малко по-слабо – 9,2 по Рихтер, е земетресението в Аляска на 28 март 1964 г. На трето място се нареждат Алеутските острови, Аляска. На тях трусът е с магнитуд 9,1 по Рихтер.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още по темата: трусът в Япония
Още от
Напиши коментар Коментари
120
0
 
3
 
! Отговори
венко преди 13 години
наистина е смразяващо случилото се и е на фона на трагедията е хубаво повече хора да го гледат за да видят истинската картина на тези бедствия и сам всеки да си направи равносметка за това как би е как е живял досега ...мога само да изразя моите скърби на целия народ пострадал от това страшно бедствие и да дам кураж на оставащите които няма да им е лесно занапред да овладеят ситуацията и нека поне мисленно и с каквото можем да им помогнем ...живото продължава(((((((((( само напред.............
119
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
днес.бг е по-голямо бедствие
118
0
 
3
 
! Отговори
трус преди 13 години
Въпреки малкото жертви досега , това може би е най голямото природно бедствие от много години насам.
117
0
 
9
 
! Отговори
Асен преди 13 години
Япония е богата държава. Още в училище ги учат как да се справят с щетите и стреса от земетресенията. Веднъж в годината пак всички се обучават за земетресенията. Такова бедствие е изпит как една нация ще се справи. Японската ще се справи, но представете си ни нас в такава ситуация? Няма да се справим.
116
2
 
5
 
! Отговори
помощ а не война преди 13 години
Франсетата и другите които искат да нападат Либия да изпратат незабавно помощ на Япония, защото с Либия и без тях светът си се развива *** ако ги няма Японците забравете за всякви технологии които ни помагат и носят удоволствие в живота.
115
0
 
4
 
! Отговори
до 132 преди 13 години
тъжното обаче, е че те/японците/ надали ще поискат помощ, заради известна источна гордост и достойнство, а западът пък няма да им предложи, заради я завист, лицемерие и високомерие....а и твърде голяма заетост в момент като този когато вс иска дял от петрола в либия....дано вс в Япония се оправи
114
1
 
16
 
! Отговори
хонда преди 13 години
На тия хора макар че и сами могат да се оправят трябва да им се помогне,щото тука като гледаш как всичко постигнато как целия труд на хората отива по дяволите за секунди наистина ти става гадно.Не са като ония маймуни Хаятянците където ореваха света за тях(макар че всеки разумен човек знае че това си беше чиста проба съжеление от лицемерие) и колкото и да им помагат и да ги оправят се ще си бъдат маймуни.А тука се знае че и най малката помощ стриктно ще иде по предзнаначение.
113
0
 
3
 
! Отговори
До Баце преди 13 години
Еваларка, Баце, тая не е у ред...
112
0
 
5
 
! Отговори
Баце преди 13 години
Алуууууууу, 125-та!А дали Бог-Ът е видял и тебе?
111
0
 
15
 
! Отговори
До защитничката преди 13 години
Преди да пишеш се информирай малко!!! В Япония КУЧЕШКО НЕ СЕ ЯДЕ, а котката е свещено животно. В отношението си към животните са с един век пред нас. Прекарал съм достатъчно време там за да го видя с очите си. Бог може и да вижда всичко и ние като част от него също виждаме. За майката природа няма бог, няма мог, нещо като трябва да се случи се случва, дали ще си от потърпевшите не е въпрос на бог, а въпрос на късмет.
110
1
 
5
 
! Отговори
До защитничка преди 13 години
Права си, че Бог вижда всичко, ни мисля, че виетнамците са най - големите фенове на кучешко, а не японците.
109
1
 
1
 
! Отговори
до 117 преди 13 години
до 117 - брилянтна идея, как не се бях сетила :D :D :D
108
0
 
8
 
! Отговори
Павел преди 13 години
Да не дава господ на нас да ни се случи подобен трус.Не ми се мисли кой и какво би оцеляло.
107
40
 
3
 
! Отговори
защитничка преди 13 години
нека така имсе пада като унищожиха всички кученца и котета за своята индустрия Б ОГ ВИЖДА ВСИЧКО И НЕ ЗАБРАВЯ .ПОМНЕТЕ ТОВА
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значение на думата ексклузивноКоето не се споделя с други.В журналистиката ексклузивно интервю се нарича информация споделена само с един журналист или агенция, който има правата да публикува.
105
0
 
21
 
! Отговори
Оле затвори очички преди 13 години
Японците съм ги признала в сртоителството на сгради. Надявам се да няма жертви. Но това е Япония там всичко е предвидено и организирано. Ако ние бяхме на половината развити колкото са те - грешка нямаше да имаме.
104
0
 
0
 
! Отговори
Венсеремос преди 13 години
До 101 и 105Не са закъсали - просто изкарват пари от нещастието на хората. Което е нещо много често срещано в България
103
0
 
2
 
! Отговори
Дядо Коледа преди 13 години
Много ме впечатли коментара на 25 за изместване на гравитацията - бахахах .
102
0
 
3
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
до 114Да ,но ако японците бяха спали вълната щеше да ги хване на брега.Затова казвам-Ово е държава!
101
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПО ГОЛЯМА СИЛА ОТ ВОДАТА НЯМА НА ТАЗИ ЗЕМЯ,ОТ ВЯТЪР БУРИ И ОГЪН МОЖЕШ ДА СЕ СКРИЕШ А ОГЪНЯТ СЕ ГАСИ ОТ ВОДА.ВОДАТА НЕ МОЖЕШ ДА Я СПРЕШ.