Без вода, дрехи, без информация – след потопа в Русия

Хората получават хуманитарна помощ, но ги заплашват епидемии
11 юли 2012 09:10, Елка Василева
29
Без вода, дрехи, без информация – след потопа в Русия
Заплахата от епидемия се е изострила в Кримск поради антисанитарните условия след наводнението. Снимка: архив, Reuters

След катастрофалното наводнение миналата седмица повечето улици в Кримск в Краснодарския край все още затъват в боклуци, донесени от потопа. Там е дефицитно абсолютно всичко - водата, храната, дрехите и на първо място достоверната информация. Хората искат да знаят истината - колко са загиналите при наводнението (никой не вярва в официалните цифри) и защо последиците са тъй драматични, пише "Росийская газета".

Министърът на извънредните ситуации Владимир Пучков призна в понеделник, че не всички жители на черноморския район са били навреме известени за наводнението. Според пострадали от Кримск, цитирани в материала, градската администрация им отказала средства за неотложни нужди, ако "първо не подпишат, че са били предупредени". Шефът на телевизия "Кримски екран" Наталия Усова разказва, че каналът пуснал предупреждение за Кримск едва след наводнението, тъй като гражданската защита не вдигнала тревога въпреки бедствията в близки градове.

Още по темата

В един от щабовете има списъци на спасените от Кримск, но никъде няма списъци на загиналите. Неофициалните цифри са съвсем различни от официалните. Местен чиновник съобщи в частен разговор, че били поръчани 2000 ковчега. Директорът на гробището информира, че там погребали едва 70 души. Недостигът на достоверна информация ражда куп слухове - в понеделник градът отново изпадна в паника от страх пред ново наводнение и пътищата бяха задръстени при стихийната "евакуация", отбелязва "Росийская газета".

„Из града тръгнаха 30 коли с високоговорители и спряхме паниката за 15 минути. Доброволци незабавно опровергаха лъжите, разпространявани целенасочено незнайно от кого“, информира пред всекидневника Татяна Кобзаренко от местния клон на Министерството на извънредните ситуации.

„Никой няма да допусне епидемии в града. Вече над 10 хиляди души с повече от хиляда единици техника отстраняват последиците от бедствието. Изпомпана е водата от почти 3000 частни жилищни сгради в Кримск“, добавя тя.

Дългоочакваната помощ пристигна в града - самосвали и други коли постоянно събират животински трупове, изпочупени мебели и покъщнина, станала вече боклук. Помощи пристигат от цяла Русия и в Кримск има вече достатъчно храна, пише "РБК дейли".

Междувременно в Интернет се разгаря скандал около хуманитарните пратки, които не били допускани до мястото на трагедията, ако нямат стикери на управляващата партия "Единна Русия". Партията опровергава това, а според доброволци нейните структури в Кримск, напротив, свалят своите стикери от хуманитарната помощ, за да не политизират акцията, се казва в статията.

Според "Новие известия" обаче заплахата от епидемия се е изострила в Кримск поради антисанитарните условия след наводнението, при което са загинали и хиляди животни. Умрелият добитък се унищожава в специален пункт, жителите погребват сами домашните си животни, но труповете на бездомните кучета и котки остават на улицата. "Слагат ваксини, но ако се действа както трябва, хората трябва да бъдат изселени за санитарна обработка" на местността, коментира пред вестника природозащитникът Виктор Чириков.

Регистрираните пострадали в Кримск вчера бяха почти 35 000 души. Според някои блогъри загиналите и безследно изчезналите при наводнението са най-малко 6500, допълва изданието. Местен жител заявява пред "Новие известия", че всички морги в града са препълнени.

Руското федерално следствие е готово да изпълни президентското нареждане и след седмица да представи на Владимир Путин първите данни от разследването на катастрофалното наводнение в Краснодарския край. А за начало да проучи какво е причинило природния катаклизъм и дали правилно е действало Министерството на извънредните ситуации, пише "Независимая газета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 11 години
Единственото, което се "усеща" от снимката е, че е на "Ройтерс"
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не усещате ли по снимката родната мизерабъл от село Бисер , това е Русия , не е онази с дачите край Москва
13
3
 
0
 
! Отговори
ANA преди 11 години
V RUSIA IMA TOLKOVA MNOGOMILIARDERI DA OTDELIAT OT DNEVNITE SI IDA POMOGNAT NA SANARODNICITE SI ! DANO!
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе на баба ви ***-я кажете зимъска как помогнахте на унищоженото село?колко пари и как помогнахте на пострадалите от труса?кво само намирате на руснаците кусури я си оправете *** тука и тогава лайте
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Егати самочувствието - да се сравняваме с руснаците. Нека първо да се сравним със съседните ни държави и после с великите сили. Доколкото си спомням изгорелите къщи край Москва от пожара миналата година, бяха възстановени до есента, така че, нама основание да не се вярва на Путин. За съжаление не можем да кажем същото за нашия Батман. Нали обеща това лято да пътуваме до морето по магистрала. Даже и това обещание не можа да изпълни, дето уж му е приоритет.
10
7
 
2
 
! Отговори
курск преди 11 години
хм..да не остане Путин без власт до зимата..или без крепостни селяни, тия хора нямат никакво себеуважение..точно както нас.." какво тук значи някаква си личност" ..типично комунистически...
9
8
 
12
 
! Отговори
Миха преди 11 години
До началото на зимата всяко семейство ще живее в нова къща. Обеща Путин.. И така ще стане поне изпълнява обещанията си не като българските управници.Така че Руссия няма какво да я сравнявате с *** !
8
4
 
3
 
! Отговори
Един Бастун преди 11 години
Световна конспирация ! USA-Today
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво ги обсъждате руснаците, пуснете по един смс за Бисер. Да развием смс-ната демокрация. Скоро ще трябват и смс -и за заплатите на чиновниците.
6
3
 
7
 
! Отговори
селянин преди 11 години
В България тези екстри ги имаме и без потоп.
5
3
 
4
 
! Отговори
monah681 преди 11 години
Shte se spravyat
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а то има ли какво да се мародерства ? пише че са останали дори без дрехи...
3
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поне нямат банди въоръжени ***, които да обикалят и мародерстват в района на бедствието.
2
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Типично по български. Нали сме си с техния манталитет селд толкова години под тяхно влиание. Русия била велика държава ама на хартия в руските медии.
1
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Матушка Русия човешкия живот продължава да не означава нищо