Порошенко прие референдум за повече права за регионите в Украйна

Той обаче е против идеята за федерализация
6 апр 2015 19:35, Анисия Иванова
25
Порошенко прие референдум за повече права за регионите в Украйна
Петро Порошенко. Снимка БТА

Украинският премиер Петро Порошенко обяви днес, че снема възраженията си срещу провеждането на референдум, който би дал повече права на размирните региони, въвлечени във военен конфликт преди повече от година, което е промяна в правителствената политика, предаде Асошиейтед прес.

Подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна обаче отхвърлиха жеста на президента, окачествявайки го като "безсмислен".

Още в началото на въоръжения конфликт протестиращите в Донбас поискаха референдум за по-широка автономия на техните региони. Украинското правителство тогава отхвърли техните искания. Но днес Порошенко се срещна с парламентарната комисия, която готви поправки към конституцията. На срещата, предавана по телевизията, президентът каза, че ако комисията прецени, че референдум е необходим, той няма да се противопостави.

Висш представител на сепаратистите - Андрей Пургин, заяви по този повод пред АП, че никой от тях не е поканен в състава на конституционната комисия, "което само по себе си говори много". Всичко сочи, че Киев желае да ни диктува условия, което противоречи на Минските споразумения, подчерта Пургин.

В днешното си изявление Порошенко каза също, че все още е против идеята за федерализация, поддържана от Русия, но е за децентрализация на властта в полза на регионите. Според неговото виждане централното правителство трябва да запази пълномощията си в сферата на сигурността, отбраната и външната политика. Той добави също, че не подкрепя това руският да стане втори официален език в страната. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Референдум в Украйна - по-смешно нещо не съм чувал. Може да приема само и единствено референдум организиран от ООН със служители на ООН и 100% задължително гласуване. Но това е утопия. ЦРУ на САЩ управляващо Украйна никога няма да позволят да има някаква активност която да доведе до разрешаване на конфликта. Така че това са си само Думи хвърлени на Вятъра.
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
човека правилно е против Руския език , да е втори език , защото в голяма част на украйна , той е първи език
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинският премиер Петро Порошенко e vse oste president na Urina sas stolica Kenef
12
3
 
21
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Тоя Потрошенко наистина е нагъл!Що не дадохте тая автономия преди година,когато я искаха от изтока?Ама не,гордите бандеровци си мислеха,че ще прегазят за ден-два съпротивата на бунтовниците,и всичко ще е по тяхната!Помните ли,как бодряшки ни обливаха всекидневно,как "АТО" ще приключи до няколко дни?Е,приключи,ама като им наритаха хунтаджийския ***,та тръгнаха да реват и просят от краварите и гейовете,да ги защитят!И не мислете,че са забравени изгорените живи в Одеса,ще се търси сметка!
11
5
 
2
 
! Отговори
чудя се дали преди 9 години
До тотално фиаско..........сте глупави,или просто не можете да вденете...никакво фиаско.....москва изтегли янукович и сие и вкара втория отбор...който изпълнява план...осъзнайте се най-после...няма как да покажат тов.порошенко и сие на чия страна са...милиарди са изляти там за 15-на години...
10
5
 
26
 
! Отговори
тотално фиаско преди 9 години
Пороченко доведе, вече бивша, Украйна до тотално фиаско! Армията му е разбита и избяга по бели *** от опълченците. Икономиката е пред фалит. Из страната вилнеят въоръжени фашистки банди и грабят, изнасилват и бият. Народът е гладен, жаден и му е студено. На Пороченко не му остава нищо друго, освен да се гръмне.
9
2
 
18
 
! Отговори
лъжливото овчарче преди 9 години
Педро Пороченко сам си е виновен, че вече никой не му вярва. Той лъжеше и продължава да лъже до забрава. И дори, случайно, той да каже някоя истина, пак никой няма да му повярва. Като на Лъжливото овчарче. Дето се казва, Педро е жертва на собствената си глупост!
8
0
 
18
 
! Отговори
не си прав преди 9 години
за РАЗПАДАЦИЯТА...върнаха се хора скоро от зап.*** и казаха,че там има отрезвяване на хората...изглежда ас разбрали какво бъдеще ги чака-било в ес,било в една загиваща *** и сега има обрат на общ.мнение...започват да отрезвяват и искат подобряване на отношенията с русия...всъщност това е и голямата игра на тов.порошенко...той води страната към блатото,а това е изгодно за русия..
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква федерализация, чака ги пълна разпадация :)))) С повечето права за регионите няма да се измъкне от капанчето. Да си прегризе лапата и да бяга, докато не е дошъл ловеца.
6
0
 
27
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
Порошенко е като някоя фурнаджийска лопата, но трябва да разбере, че ако иска рускоезични региони да останат в Украйна трябва да им се даде самоуправление.
5
0
 
13
 
! Отговори
за сетен път преди 9 години
се уверявам за кого работи тов.порошенко...за резервния вариант на тов подполковник....русия допуска разпокъсване на *** и нейното федерализиране,но предпочита запазване единството й със широка автономия на регионите...това означава те да се управляват регионално,от свои представителни органи и правителства...това също е начин русия да запази влиянието си в ***...
4
3
 
32
 
! Отговори
222 преди 9 години
Отказът руския да остане 2- ри език в страната ще му вземе главата. Та там всички образовани говорят на руски, а на украински само на село
3
1
 
22
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
ако пишеш анти български коментари като няма да изброявам кои, всеки ги знае, не се трият и се оставят за да вдигат и без това голямото етническо напрежение. Ако напишеш нещо против кваристан се трие, или те блокират за поне ден или два. Абе истината няма как да се скрие за тези който е търсят, а заблудените получават "близалка"
2
26
 
3
 
! Отговори
Исти преди 9 години
Това е мъдро решение- от него ТРЯБВА да има полза и за Българите- поздравления за президента!
1
0
 
26
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
изтриха ме