Кадрите, които оставиха Европа безмълвна (16+)

Децата на плажа трябва да строят пясъчни замъци, а не...
3 сеп 2015 11:07,
421
Кадрите, които оставиха Европа безмълвна (16+)
Снимка: Reuters

Човешката трагедия, разиграваща се на южните брегове на Европа, приемащи хиляди бежанци всеки ден, разкри най-истинското, но и най-тъжното си лице.

Лицето на трагедията е малкият Айлан, който едва тригодишен тръгва с родителите си и братчето си. Те бягат от убийствата, насилията и ужасът на войната в Сирия.

Вестник ''Гардиън'' отбелязва, че семейството е бягало от град Кобане. За децата обаче пътят привършва... в морето.

Кадрите с удавените деца се превърнаха в обединителен център за тези, които настояват, че Европа трябва да отвори вратите си за бежанците.

От няколко седмици виждаме снимки на хилядите хора, които се бяха струпали на македонската граница. После гледахме как спяха по пейките в Сърбия. Как се справяха с бодливата тел на унгарската граница. Във вторник централната гара в Будапеща за кратко беше евакуирана. Но една снимка бърка в душата на всеки.

Снимката не е кървава, не е обидна, не е безвкусна, а е просто зловеща. Тя е олицетворение на човешката трагедия, която се разиграва в Сирия и Ирак. 71 загинаха в Камиона на смъртта, хиляди се удавиха, прекосявайки Средиземно море с надуваеми лодки, но снимката на безжизнено дете, блъскано от вълните, беше преломният момент.

Изпълнителният директор на организацията ''Спасете децата'' Джъстин Форсайт беше категоричен, че снимката трябва да подтикне ЕС да се обедини в постигането на решение как да се справи с бежанската криза.

Снимката на Айлан обаче оставя без думи. Защото децата на плажа трябва да строят пясъчни замъци...

Кадрите, които оставиха Европа безмълвна (16+)
Снимка: Reuters

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Европа какво каза ,когато имаше детски гробчета и телца в Донбас? Или това там не са хора? Двуличници долни!
236
0
 
4
 
! Отговори
Александър преди 8 години
До 326Къде да седи мирно? Във войната ли?
235
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Сирия отдавна никой не говориВсе едни и същи кадри показватГолямо затъмнениеРазбра се само че американците нещо си харесали там и започнали войнаОбаче Сащ не дават и пет пари за бежанцитеЗа Меркел е ясно- тя нахраво си е загубила ума
234
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да би мирно седяло, не би чудо видялоБог да прости дететоБаща му е виновен
233
2
 
7
 
! Отговори
ТРЕЗВОМИСЛЕЩ преди 8 години
До ИРИНА.... А И ОЩЕ НЕЩО НО ЕДВА СИ ЗНАЕШ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА. ПРЕДИ ОКОЛО 50 ГОДИНИ ПРИБЛИЗИТЛНО ПО ГРАНИЦАТА НА СССР И КИТАЙ ИМАШЕ СЕРИОЗНИ ИНЦИДЕНТИ С ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ КОИТО ИСКАХА ДА ПРЕМИНАТ ГРАНИЦАТА И НА ПРАКТИКА ДА ОТЦЕПЯТ ТЕРИТОРИЯ ОТ СССР. ТА ДА ТИ КАЖА .. ПУСКАХА КАКТО КАЗАХ ХИЛЯДИ ЖЕНИ И ДЕЦА ПРЕД ВОЙСКАТА ... И ТОВА ЗА МАСКО ДА ДОВЕДЕ ДО ПРОБЛЕМИ НО ПРОБЛЕМА Е БИЛ РЕШЕН ДОСТА ДРАСТИЧНО. СЕГА НЕЩАТА СА ГОРЕ ДОЛУ СЪЩИТЕ ... НО НЯМА КОЙ ДА ПОМИСЛИ, ЧЕ ТОВА Е !!!!! ИНВАЗИЯ !!!!!
232
3
 
10
 
! Отговори
ТРЕЗВОМИСЛЕЩ преди 8 години
До ИРИНА ..... ИРИНА, ДА ПРАВА СИ .. ЗАГИВАТ МНОГО НЕВИННИ ХОРА И ДЕЦА .. УЖАС ...НАИСТИНА ... НО ДАВАШ ЛИ СИ СМЕТКА ЩО ЗА НОРА СА ТЗИ ДИТО ИДВАТ В ЕВРОПА ..НЕ НЕ СИ ДАВАШ НИТО СЕ ЗАМИСЛЯШ ... УТРЕ ТОЧНО ТЕЗИ КОИТО ОПЛАКВАМЕ А И С ПРАВО ЩЕ СЕ ВЗРИВЯВАТ ПО УЛЕЦЕТ НА ЕВРОПА. ТИ ЗНАЕШ ЛИ КАКВИ ПРОМИТИ МОЗЪЦИ СА АРАБИТЕ ... НЕ НЯМАШ НИКАКВА ПРЕДСТАВА УВЕРЯВАМ ТЕ. ТЕ ЖИВЕЯТ В СРЕДНОВЕКОВИЕТО ... КАК ОЧАКВАШ ДА СЕ ВПИШАТ В ЕВРОПА ... ДЪЛЪГ РАЗГОВОР ДА СИ ЖИВА И ЗДРАВА!
231
7
 
18
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Поредната гнус забъркана от ФАЩ,каквото лошо може да им се случи им го пожелавам от все сърце!
230
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Причината са социалните помощи.Емиграцията е следствие.Дайте им 250 грама хляб на ден с литър вода и 8 часа работа и никакъв социал.Изкоренете причината,и следствие няма да има.
229
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А руснаците питат, на вас . Българите харесват ли ви цените на нашия петрол в лукойл или да ви ги вдигнем още
228
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
американците питат:при вас има ли петрол???....тогава идваме!!!!
227
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такива неща стават всеки ден, но точно сега покрай надигащите се националистически настроения в Европа, решиха да правят мелодрами
226
4
 
27
 
! Отговори
идеалист преди 8 години
Благодарим ти Америка за човечността!
225
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А обикновенните хора в Европа питат - Кой е виновен за това ,кой нападна и разруши Ирак, Либия ,Сирия , Тунис , кой ! Кой въоръжава ИДИЛ .Ами тази ,,Европа , ,която сега стой безмълвна .А САЩ потриват ръцете доволни .
224
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са последствията от вмешателствата на Америка и Европа във политиката на много страни от близкият изток!(Едва ли ще си извадят поука обече ,че когато не могат да променят нещо кардинално към по добро е по добре даже да не се опитват!
223
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...всеки трябва да си решава проблемите в собствената си странаde da beshe go razbral zapada sega tiya hora nyamashe da umrat ili da bidat ubiti stoyte si v evropa , usa, izrael, ne idvayte v irak,libia,avganistan, somalia, gruzia, Ukrayna, siria, Vietnam, korae, Pakistan, egiped, maroko, aljir ...... stoyte si v zapada ne idvayte da ni uubivate posle da vikate she nie idvame pri vas ne vie ni bombardirate dirjavite vie idvate vampiri kravojadni ne se napihte na kriv ot stotitsi godini
222
6
 
16
 
! Отговори
сем преди 8 години
ДОЛНИ! ДЕЦА НЯМАТЕ ЛИ?????????????????????
221
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко много мъка и страдания има по тоя свят, колко много болка ...
220
4
 
16
 
! Отговори
... преди 8 години
Изкривена нация с изкривена ценностна система сме ние.....за съжаление четейки мненията на гражданското ни общество
219
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като българин / и втора ръка европеец / изобщо не съм останал "безмълвен".Нито пък потресен.
218
10
 
22
 
! Отговори
ИРИНА преди 8 години
До АнонименА, така .. обречи на смърт мъже, жени и деца, само защото не си склонен да приемеш, че тези хора имат нужда от помощ. Те не желаят да седят в България, те искат да отидат в Германия, за това не се обяснявай, че не ги искаш тук . . . Какви хора сте вие? Къде са ви сърцата? Къде е човечността ви? Ако имаше война тук и ние щяхме да бягаме,където очите ни видят . . . Все едно и също, няма бъдеще за нас човеците и тва е . . .