Възходът на етническия руски национализъм

Той нагледно обяснява външната и вътрешната политика на страната
1 юни 2016 22:14, Елка Василева
383
Възходът на етническия руски национализъм
Снимка: архив, Reuters

Национализмът ли всъщност движи руската политика?

Много политици и политолози (включително например Арсений Яценюк и Збигнев Бжежински) твърдят, че анексирането на Крим през 2014 г. е показало желанието на президента Владимир Путин да изгради "Съветски съюз 2" и отново да направлява световните дела. Национализмът се използва като обяснение за всичко - от намесата на Русия в Сирия, през необичайно големия брой престъпления от омраза в Русия, до активизирането на режима да приема домакинството на големи спортни събития като Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. и Световното първенство по футбол през 2018 г., пише Ричард Арнолд*, в. "Вашингтон пост".

Стремежът да се разберат националистическите настроения в Русия - и как те може да направляват бъдещите външнополитически решения на страната - накара Норвежкия изследователски съвет да финансира тригодишен изследователски проект.

Проучването "Държавно строителство и национализъм в днешна Русия (НЕОРУС)" анализира анкети, проведени през 2013 г. от руската социологическа агенция "Ромир". Националните анкети проучваха възгледите на руснаците за национализма и националната идентичност. "Ромир" също така направи анкети в Москва, Владивосток и южните градове Краснодар и Ставропол. Някои от тях после бяха повторени през 2014 г. след събитията в Крим.

Да, руският национализъм е във възход

Пал Колсто и Хелге Блакисруд са редактори на книгата "Новият руски национализъм" (издателство на Единбургския университет, 2016 г.), изследваща резултатите от анкетите. Ето някои от основните изводи.

Етническият руски национализъм се засилва, откакто рухна Съветският съюз, успоредно с опитите на режима да го присвои. Емил Паин нарича това "имперски национализъм". От една страна, Путин и неговата администрация признават водещата роля на етническите руснаци за създаването на руската държава. От друга страна, откровеният етнически национализъм може да предизвика сепаратизъм в мултиетническа страна като Руската федерация. Имперският национализъм предлага средно положение. Путин може да представя страната за велика сила и да обвързва желанието за етническо величие с величието на държавата.

Имперският национализъм е свързан с убеждението на руснаците, че Русия представлява една Европа, различна от тази, която се смята, че е доминирана от предвождания от Америка либерализъм. Данните показват, че повече руснаци във всички четири изследвани града са определили Русия или като отделна цивилизация, или като смес от цивилизациите на Европа и Азия. По-малко от анкетираните са определили Русия по същество като част от европейската цивилизация - това е забележителен факт, тъй като последният съветски лидер Михаил Горбачов смяташе Съветския съюз за част от "общ европейски дом", простиращ се от Атлантическия до Тихия океан.

В руския национализъм има засилваща се "етнификация", което помага за надигане на войнствени руски националистически настроения, както обяснява Пал Колсто в Глава 1 на изследването. Тези настроения отчасти датират от края на Съветския съюз, когато Русия стана държава, доминирана от етническите руснаци.

Руски радикални националисти се отправиха към Крим

До началото на 2000-те години Русия беше разпокъсана на различни групи, подкрепящи възстановяване на СССР, антизападнячество и антисемитизъм. От 2000 г. националистическите настроения се насочват срещу "чуждите в културно отношение" мигранти (тези от Централна Азия и Кавказ). Все повече се подкрепя привилегированото отношение към етническите руснаци, което се вижда в движението "Русия за руснаците".

Тези настроения представляват сериозно предизвикателство за стабилността на режима и съответно за международната политика.

С анексирането на Крим Путин успя да си присвои идеите на руските националисти, поддържащи възгледа за превъзходство над другите. Но докато не спират да прииждат вълни от мигранти, смятани за чужди в културно отношение, буреносните облаци ще продължат да съществуват и да оказват влияние върху руската политика. Режимът ще бъде изправен пред неприятния избор да позволи разрастването на радикалните сили, които яростно се противопоставят на демокрацията, дори на нейната "направлявана" разновидност, или да отстъпи пред народните искания за създаване на апартейдна държава.

Имперският национализъм също така помага да се обясни намаляването на престъпленията от омраза, които рязко спаднаха през 2014 г. Според статистиката на руски неправителствени организации през 2008 г. в Русия е имало огромен брой расистки (а също свързани с лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и други малцинства) убийства. Всъщност Русия е имала най-високото ниво на престъпления от омраза от всички страни в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Някои руснаци бяха разочаровани от нежеланието на режима енергично да подкрепи етнонационалистически каузи във и извън Русия. Това разочарование на моменти се проявяваше под формата на насилие срещу тези, които бяха смятани за различни в културно отношение.

Макар че в началото на 2010-те години в Русия продължи да има изключително високо ниво на престъпления от омраза в сравнение с други страни, намесата на режима в Източна Украйна накара много от радикалните националисти да подкрепят сепаратистките Донецка и Луганска народна република в Украйна. Но завръщането на тези радикални националисти (които сега имат боен опит) може да доведе до създаване на много по-войнствена - и дори терористична - радикална националистическа среда у дома.

Глава 3 от изследването, написана от Александър Верховский, подробно разглежда развитието на силно разпокъсаната радикална националистическа среда след 2007-2008 - годините с най-голям брой престъпления от омраза в Русия. През 2007 г. например в интернет беше разпространен видеозапис, показващ зловещите убийци на двама "пришълци" от Кавказ под нацистко знаме в гора.

Верховский твърди, че руското правителство е започнало да обуздава и асимилира радикалното националистическо движение през 2008 г. В частност той отбелязва "напълно неочакваната антимигрантска кампания, провеждана в продължение на няколко месеца по руската телевизия" през 2013 г., която е показала как доброволчески групи за поддържане на реда помагат на федералните полицейски власти при акции срещу общежития за мигранти и е довела до "невиждано засилване на етно-ксенофобията в обществото".

Връщане към реалната политика

Авторите представят интересна позиция - идеята, че днешна Русия всъщност много прилича на Руската империя преди почти 100 години. Доказателствата - от усилията на Кремъл за възраждане на казашкото движение, наблюдавано за последно през 19 век, през насърчаването на местни казашки организации и овластяването на улични патрули, до правените в обществото асоциации с Руската империя, а не със Съветския съюз - предполагат, че 70-те години съветско управление са били прекъсване на естественото състояние на страната.

Но както обясняват Михаил Алексеев и Хенри Хейл в Глава 7 на изследването, изглежда, че руснаците не се интересуват от разширяване на Русия. Когато се сравнят резултатите от национална анкета през май 2013 г. и ноември 2014 г., седем месеца след официалното анексиране на Крим, се вижда, че националната гордост е била голяма и леко е намаляла в по-късната анкета. Все пак анкетата от 2014 г. е показала забележителен спад на подкрепата за по-нататъшно териториално разширяване.

Затова може би сегашните международни отношения на Русия не би трябвало да бъдат окачествявани като сценарий за "втора Студена война". Вероятно по-подходящо е ситуацията да се разбира като "връщане към реалната политика". При всякакво мирно решаване на бъдещи или настоящи международни противопоставяния ще трябва да се взема предвид натискът върху Кремъл.

*Ричард Арнолд е доцент по политология в Мъскингъмския университет, където преподава руска политика и работи по проекти, свързани с руския национализъм. През юни 2016 г. предстои да излезе книгата му "Руският национализъм и етническото насилие".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


383
Още по темата: национализъмРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
3
 
13
 
! Отговори
сърп и чук чук преди 7 години
който не е живял поне малко време в русия не знае какви мизерници са с азиатски манталитет и жалки продажници
154
5
 
4
 
! Отговори
t-rex преди 7 години
До Кръстен 305Разрухата която се наблюдава в дълбоката провинция е резултат на 45 години комунизъм! Комунизма отне насила земята на хората и ги навря в ТКЗС-та. Комунизма ги научи да чакат на държавата да ги нахрани. Комунизмът е причината да сме в това положение. И не ми разправяй, че тогава е било по-хубаво отколкото е сега, защото и аз съм живял в този строй. Пък като ти липсва токлова - лично ще ти купя еднопосочен билет за Северна Корея или Венецуела да си отживееш там!
153
4
 
7
 
! Отговори
t-rex преди 7 години
До Анонимен 273Бил съм доста по работа в Русия. Бил съм и в Западна Европа. Да ти разправям ли за разликите? Не знам колко пари трябва да ми дадат за да разправям, че в Русия е по-хубаво и хората живейт по-добре. Жалки са опитите на промитите ви мозъци от 45 години комунизъм да убеждавате хората, че едва ли не Русия е земен рай! Ще повярвам когато руснаците направят лотария за зелени карти заради големия наплив на емигранти от Европа!
152
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами отивай в Русия, кой те спира тук.
151
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ттова си е проблем на Депардьо, питай него.
150
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кръстения, не измествай темата. Все ми е тази какво и е проблем за руската икономика. Въпросът беше, че руснаците си купуват имоти у нас, а не българите купуват имоти в Русия. Това трябва красноречиво да ти говори кое място е предпичитано за живеене, независимо поради икономически, климатични или карлуковски причини. Иначе карлуковската политагитация я водиш ти. Аз никого не убеждавам, че в Русия е рая на земята. Хората са достатъчно информирани и статистиката на движението им е красноречива.
149
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не са чак толкова много пари Боби, продадох два наследствени апартамента тук с които имах само проблеми с некоректни наематели, добавих малко и от себе си и си купих етаж от малка 4етажна къщичка за летуване. Уверявам те цените в Испания не са кой знае колко по-високи от цените на елитните квартали у нас.
148
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До 290Евала - сам го каза ползваш ЛУКС - дали ще е на Черноморието, В Гърция или на Ривиерата няма значение - след като си УСПЯЛ да натрупаш толкова пари че да си го позволиш - Браво
147
0
 
0
 
! Отговори
До 285 преди 7 години
Защото ми излиза много по-евтино да имам имот край Барселона и да отидем семейно на почивка за няколко седмици, като през останалото време агенция го стопанисва и го дава на летуващи. Не само по-евтино, ами съм и на плюс. Затова Боби.
146
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До СТАВРОС ПЕТРОССибир е доста разтегливо понятиев една интерпретация това е всичко над северния полярен кръгпри друга интерпретация това са земите между европейската част и Далечния изтокКакто и да е в повечето случаи има ВРЕМЕННИ НАСЕЛЕНИ МЕСТА около залежи на полезни изкопаеми. Никой не иска там да се засели постоянно защото освен полезни изкопаеми друго няма има торфови блата. Логистиката също е много скъпа а за ЛУКС изобщо не говорим.
145
0
 
0
 
! Отговори
СТАВРОС ПЕТРОС преди 7 години
ДЖОРДЖ ФРИЙДМАН -- ОЩЕ ЕДИН ЮДЕЙ ОТ БУДАПЕЩА, ИЗБЯГАЛ СЛЕД 1945 В САЩ.БРАТ НА ШОРОС...НЕГОВАТА АГЕНЦИИКА --- ''СТРАТФОР''...ОЩЕ ПРЕЗ 1998 ГОДИНА ПИСА, ЧЕ РОССИЯ ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ ПЪРВО НА 3 ПАРЧЕТА..ИМАМ ТОЗИ ВЕСТНИК ОТ 1998 ГОДИНА.АМА ДЖОРДОС НЕЩО НЕ ПОЗНАВА....ЗАЩОТО Е ПРОСТО ПРОПАГАНДА НА ДЪРЖАВНИЯ СЕКРАТАР НА САЩ, КОИТО СЕ ВОДИ И ВЪНШЕН МИНИСТАР НА САЩ,
144
0
 
0
 
! Отговори
СТАВРОС ПЕТРОС преди 7 години
БОБИ, ПО ПРИНЦИП, СИБИР Е НЕПРИГОДЕН ЗА ЖИВЕЕНЕ...РУСИЯ ВЕЧЕ ГЛЕДА НА СВОИТЕ ЗЕМИ КАТО НА ПОТЕНЦУАЕН ЗЕМЕН БЛАГА И РЕСУРСИ..ДА, ТАМ ЩЕ ИДВАТ ФИРМИ И ТН.....НО НИКОГА СИБИР НЯМА ДА СЕ ЗАСЕЛИ....И ТОВА Е ПРАВИЛНИЯ МОДЕЛ...СИБИР Е ДРУГА ПЛАНЕТА--ВСЕ ЕДНО РОССИЯ ИМА КОЛОНИЯ НА МАРС..ЩЕ ПОМПИ БЛАГА,,,НО НИКОГА НЯМА ДА ГО НАСЕЛИ ЗА ЖИВОТ НОН-СТОП !!РОССИЯ ИСКА ВОДЕН КАНАЛ ПРЕЗ ИРАН - ВИА ТРАНС ИРАН, И АКО СТАНЕ ЩЕ БЪДЕ НЕЩО УНИКАЛНО ЗА РУСКАТА ВОДНА И МОРСКА ДЕЙНОСТ !И ПОЗДРАВИ ЗА ДЖОРДЖ ФРИЙДМАН
143
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 283Когато по работа постоянно пребиваваш в чужда държава не може да живееш десетилетия на квартира. Ако имаш финансовата възможност купуваш си по-добро жилище за живеене от едностаен апартамент или по-лошо да имаш една стая в многостаен апартамент с няколко твои колегиА тези дето имат имоти на запад не вярвам имотите да са в "пролетарските квартали" където живеят обикновените работници - тоест те са ЛУКСОЗНИ - а това вече е съвсем различен разговор: Защо ти е Луксозен имот на запад
142
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боби, ами първия го е принудила жена му, а втория...не е българин. Аз познавам поне две дузини освен себе си с имоти на запад.
141
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен това Депардиото избяга от Франция за да не плаща големите данъци, а не защото там е по-зле от матушката. В Карлуково може да ти върви политагитацията, но на вън не вървиш.
140
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До До кръстения 280Остави нелепиците за Карлуково. Кажи колко българи познаваш купили си имоти в Русия, пък тогава приказвай.Познавам Двама Българи работещи в руския офис на БГ фирма и постоянно пребиваващи в Москва, даже единия се ожени за рускиня и един Руснак с Българска жилка и паспорт който си смени местожителството.
139
1
 
2
 
! Отговори
До кръстения преди 7 години
Остави нелепиците за Карлуково. Кажи колко българи познаваш купили си имоти в Русия, пък тогава приказвай.
138
0
 
2
 
! Отговори
Ян преди 7 години
Такава силна националистическа политика на Русия е правилна и води до засилване здравите устои на обществото, но какво става в сащ и европа? Там е точно обратното - деградация по всички фронтове - отслабване на държавата, семейството, обществото, деградация на храната - ГМО и вредни рафинирани храни, сатанински доктрини представящи греха и гнусотата за нещо нормално - кончити, хомота, извратеняци, поддържане дивашки на малцинства и мигранти, морален разпад и увреждане на човешките отношения итн
137
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До t-rex 271Ти много добре го каза - Разходете се и вижте каква мизерия е. Обаче къде да се разходим. В големите градове никнат бизнес мини небостъргачи на корпорациите на олигарсите. Дълбоката провинция е зле и ще бъде, но в градовете се търси толкова работна ръка, че селяците масово мигрират. Това при соца не можеше да се случи. Личен познат се премести от Сибир в Подмосковието на 45мин с влак от центъра на Москва без никакви проблеми. А Москва се води един от най-скъпите градове в света.
136
2
 
2
 
! Отговори
t-rex преди 7 години
Абе вие дето се нас.ирате от кеф да разправяте колко е велика Русия някога ходили ли сте там? Като се разходите из тая "велика" държава да видите каква мизерия е, тогава пак ще ви питам. Толкова ли ви е акъла да повтаряте глупостите за "всемогъщия" СССР от преди 30 години дето ни ги разправяха тогава. Вземете малко се огледайте, оставете "одобрената литература" от партията и прочетете нещо различно.