Германското село, дало на света Доналд Тръмп

Той се гордее с германската си кръв, но среща ли топли чувства?
14 юни 2016 20:45, Елка Василева
53
Германското село, дало на света Доналд Тръмп
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Сгушен сред лозята на Германия, Калщад е дал на Америка Доналд Тръмп. Там обаче се гордеят повече с местния специалитет - пълнено свинско шкембе, отколкото с хапливите коментари на републиканския кандидат.

"Ако стане президент, ще видим какво ще направи за Америка и за света. Тогава може и да сложим плоча", неохотно се съгласява Томас Яворек, кметът на западногерманското градче с 1200 жители, пише Дебора Коул от Франс прес.

Дори Ханс-Йоахим Бендер, бивш лозар на 74 г. и далечен братовчед на Доналд Тръмп, страни от темата и отсича: "Хич ме няма по данданиите".

"Според мен Хилари (Клинтън, кандидатката на демократите) не е толкова. . . радикална", добавя пенсионерът, сред чиито предци е и другият прочут емигрант от Калщад - създателят на кетчуп империята Хайнц.

Семейство Тръмп дълго време се представяше за род от шведско потекло, за да избегне антигерманските чувства, разпространени в САЩ покрай двете световни войни и Холокоста.

Всъщност обаче дядото на републиканеца милиардер - Фридрих Трумп, израства в Калщад, после решава да замине при сестрите си - едва шестнайсетгодишен, прекосява Атлантика през 1885 г., оставил само бележка на масата вкъщи.

Слязъл на кея в Ню Йорк, юношата потегля към Запада; там отваря кръчми, в които предлага ядене, пиене и женска компания на самотните златотърсачи, разказва Гуенда Блеър, един от биографите на Доналд Тръмп.

Фридрих Трумп американизира името си: вече като Фредерик Тръмп изпраща на сестрите си в Ню Йорк късчета самородно злато, а те купуват с тях имоти, полагайки основите на семейното богатство.

"Човек, на когото можеш да разчиташ"

Забогатял, младежът се връща в Калщад и взема за жена дъщерята на свои отдавнашни съседи - Елизабет Крист, отраснала в отсрещната къща на скромната "Фрайнсхаймер щрасе", наричана тогава "Енгелсгасе" ("Пътят на ангелите").

Още по темата

Носталгични подбуди изкушават двойката да се установи трайно в рейнското село. Фредерик обаче не е служил войник и по неволя се връща в Ню Йорк с жена си, която е на път да роди, посочва историкът Роланд Паул.

"Хората в Калщад са много стабилни, може да се разчита на тях - тъй се чувствам и аз: силен мъж, на когото можеш да разчиташ", хвали се през 2014 г. магнатът от пазара за недвижими имоти в документалния филм на Симоне Вендел "Кралете на Калщад".
Обещавайки непременно да се отбие в селото при ново идване в Германия, Доналд Тръмп заявява, че се "гордее с германската си кръв - не ще и дума".

Дали обаче среща топли чувства в замяна? Царство на свежите бели вина и на дългите разходки, Калщад не бърза да си припомни своя далечен потомък и не е кръстил улица в негова чест.

Местният вестник впрочем си направи удоволствието да обяви наскоро покрай карнавала, че Тръмп ще вдигне гигантска кула от злато, за да посрами селската камбанария - с тераса на 55-ия етаж, където да организира годишен винарски фестивал.

"Демагог"

Същинската местна забележителност обаче е пълненото свинско шкембе ("заумаген"), както са го правели още в Рейнския палатинат - за него загатват имената на живописни заведения като "Избата на свинското шкембе", "Бара на свинското шкембе" и "Рая на свинското шкембе".

Управителката на "Рая" - 62-годишната Еделгард Келерман, признава с усмивка, че феноменът Тръмп привлича посетители чак от Виетнам, така че "да не скучаем тук много-много".

Помръква обаче, щом споменем за желанието на Тръмп да изгради стена срещу мигрантите по мексиканската граница или за нападките му срещу канцлера Ангела Меркел заради политиката й за приемане на бежанци.

"Тръмп е потомък на бежанец - предците му са избягали по икономически причини, за да живеят по-добре. Той се е възползвал от това право и не бива да го отказва на другите", настоява съдържателката и нарича кандидата "демагог".

Миналия месец Калщад посрещна първите търсачи на убежище в околността - четиричленно сирийско семейство, живяло дълго време по бежански лагери, изтъква кметът. "Това е хубаво и ни радва", добавя той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Адолф Шикългрубер преди 7 години
уникално е как се зомбират цели нации..абе тия германци да не им пускат някакви отрови по въздуха. след първото сирийски семейство ще дойде и второ и след 20 години това китно селце ще е само муслими.......това е тъжната статтистика за цяла Европа. Поне има примери бе - вижте ги. Нещо ужасно става с хората в Европа !!!
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бгА на теб какъв ти е проблема откъде е влязъл дядо му ,на 16 години.Влез и ти , ама не ти стиска.Много са отишли и малко са станали предприемачи.
27
0
 
2
 
! Отговори
борето преди 7 години
Като стане американски Президент тя цяла Германия ще се гордее с него , барабар с тетка Меркел.Имам спомена ,че пари при пари итиват,и мислете за себеси ,ако се подпише договора, уж за свободна ърговия мужду САЩ и ЕС, спукана ни е работата.Тогава ше ни оправат...наистина.Тия емигранти са като , репетиция колко може да е глупава Европа.
26
0
 
2
 
! Отговори
борето преди 7 години
Е и в Германия завистта не е по- малко от тук, какво да кажат за милиардера- лош, стиснат,а тук тотомилионерите и кредит милионерите сетиха ли се за селата си/повечето са от там някъде/Нее.Затова са лошиии!! Не му берете грижа.Дядото го е научил как да си управлява живота и парите му го доказват ТРЕТО поколение.Не продажни политици,а милиардер, както и да го погледнеш.Завистта се шири навсякъде.
25
1
 
1
 
! Отговори
бг преди 7 години
Малка поправка: 98% съм сигурен,че дядо му първо пристига в Канада и след това нелегално преминава в САЩ (нелегален емигрант,или по модерно еврейски-мигрант).Второ,той е искал да се завърне в Германия,но прусаците не са му разрешили и той се принудил да се върне в Ню Йорк.Трето-и двете фамилии са евреи.
24
2
 
5
 
! Отговори
Турчина Мехмед преди 7 години
Това с правото да си бежанец го обяснете на тригодишното сираче на френския полицай дето го заклаха лани. И на децата на английския войник дето го заклаха в Лондон. И тн
23
2
 
4
 
! Отговори
Абе шопе преди 7 години
Ти новини не четеш ли бе. Не виждаш ли какви ги вършат твойте бежанци, убийства, изнасилвания, побойща. Какво ги защитаваш ***, или тайно се надяваш да бъдеш изнасилен от някой миловиден интегриран ***.
22
2
 
5
 
! Отговори
Ddd преди 7 години
Немците в това село са много наивни, дошло едно семейство от Сирия и те се радват. Ами то така се почва, първо едно семейство, после две, после три, и след две години ще почнат да пищят като се напълни селото с диваци и почнат да им разбиват църквите и да насилват децата им.
21
3
 
12
 
! Отговори
ма.лоумник преди 7 години
До Шоп бе ти знаеш ли , че путин е в сирия от миналата година а войната там е от 5 години !!! там се бият мюсулмами срещу мюсулмани шиити срещу сунити и с това путин няма общо...както и с това което щатите сътвориха в либия и от където идва половината африка. може и да получаваш над средната месечна европейска заплата но за година-като тролиш некадърно.европа не е на меркел за да кани който си реши ако ще и индуска да е .помагаш сигурно мажейки се с ва.зелин но важно е да ги предразположиш
20
1
 
8
 
! Отговори
а бе т,пак преди 7 години
До Шоп аз от 10 години РАБОТЯ на запад а не карам на помощи. освен това колегите ми са работещи а не *** работещи за 250 евро. за интегриране ..аз съм се интегрирал но НИЕ не желаеме да интегрираме навлеци-явно трудно схващаш българският. а тези защо бягат към богатите страни....в турция война няма а и има 1 млрд мюсул.м.ани по света защо в европа трябва да идват като не си пасваме и не ги искаме...ти колко сириеца си приел у вас ???или помагаш дистанционно
19
2
 
11
 
! Отговори
а бе щопе преди 7 години
До Шопами аз от 10 години съм извъм България и имам преки наблюдения относно желанията на колегите които са от 7 европейски националности. нито местните искат мю.слита които трябва да издържат нито ние другите колеги имаме желание да интегрираме камилари.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо, направо повярвахме на тая политкоректна статия, соросоидизмът се носи на талази, а това със сирийското семейство направо удави рибата. Първо, разликата между Европа и Америка е огромна. Америка си е "разчистила терена" от индианци и един огромен континент е започнал да се пълни с хора, те се самообявяват за имигрантска територия, кани хора, политика на зелени карти и т.н. Европа е 10 пъти по-малка, поникога не е била празна територия, и никога не е раздавала зелени карти
17
2
 
10
 
! Отговори
бе ти новината преди 7 години
До Пази, боже ...прочете ли я ? тръмп не е против емигрантите а против мюслитата...един от които изпозастреля 50 човека заящото не му харесвала ориентацията им. той не е против германия а против меркел която пряко волята на немците и на останалите европейци пълни германия и еврпа с навлеци .ако смяташ , че е правилно европа да се напълни с камилари определено си за южната ни съседна
16
0
 
3
 
! Отговори
Историк преди 7 години
Скоро ще се окаже, че корените му са от Македония. Ха-ха.
15
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американски нацисти като Тръмп разрушават България и Япония през 1945 г.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
село град все
13
1
 
1
 
! Отговори
историк преди 7 години
До брейХитлер е от Австрия...
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В този сайт трябва да започвам да чета статиите от подписа - като видя *** Василева, мога спокойно да прескоча глупостите.
11
0
 
2
 
! Отговори
Myself преди 7 години
@ 7 Хейтър ТролевМоже ли да не говорите измишльотини - става дума за имигрант мюсюлман от Сомалия а не привържаник на Доналд Тръмп.Между другото, днес е рожденият ден на Д. Тръмп !crimeblog.dallasnews/2016/06/authorities-are-on-the-scene-of-a-reported-active-shooter-situation-at-amarillo-walmart.html/
10
4
 
0
 
! Отговори
Фридрих Трумп преди 7 години
Русия ще получи признание за Крим от Европа когато се чупи безвъзмездно от Кьонингберг. Без каквито и да е условия!