Футболните хулигани - и актив, и пасив за руските власти

Те са добре организирани, мнозина тренират бойни изкуства
16 юни 2016 21:00, Елка Василева
242
Футболните хулигани - и актив, и пасив за руските власти

Руските футболни хулигани, които се бият със запалянковци от други държави на европейското първенство по футбол във Франция, в различни моменти са ту актив, ту пасив за руските власти, пише Джеймс Елингуърт от Асошиейтед прес.

Тези ултраси, които често са националисти, осигуряват подкрепа за авантюристични ходове във външната политика и могат да бъдат използвани срещу вътрешнополитически протести, те също така застрашават обществения ред в Русия и я поставят в неудобно положение в чужбина в момент, когато тя се стреми към укрепване на международния си престиж чрез домакинството на Световното първенство по футбол през 2018 г.

Когато руски хулигани в събота влязоха в сблъсък с английски запалянковци в град Марсилия, а след това ги нападнаха на стадиона, реакцията на Русия не бе еднозначна. Министърът на спорта Виталий Мутко заяви в неделя, че участниците в безредиците са "опозорили страната" си, но държавни медии прокараха тезата, че хулиганите били предизвикани да реагират с насилие, а една телевизия обрисува уличните боеве в района на Старото пристанище на Марсилия като героична руска победа над английски нападатели.

"Повечето хора (в Русия) смятат, че руснаците са имали право" да се държат така в събота, каза коментаторът на руския вестник "Съветски спорт" Евгений Дзичковски. "По-малко са хората, които мислят, че те са били просто побойници, отишли там, за да започнат конфликт", каза той.

Сложните отношения на руското държавно управление с ултрасите бяха определени през 2010 г. Тогава хиляди запалянковци, разгневени от смъртта на привърженик на "Спартак Москва", умрял в сбиване с мигранти от Северен Кавказ, окупираха Манежния площад до Кремъл, недоволни от действията на властите. Протестът им прерасна в расови сблъсъци и пребиване и раняване с хладно оръжие на минувачи с неславянски външен вид.

Въпреки че тези безредици бяха едни от най-тежките в Русия през последните години, полицията реагира сравнително сдържано, избягвайки масови арести. В знак на помирение тогавашният премиер Владимир Путин положи цветя на гроба на мъртвия привърженик на "Спартак Москва".

"Това беше типично популистка постъпка и трябва да се каже, че запалянковците я приеха като знак на подкрепа от властимащите", каза Наталия Юдина, чийто център "Сова" в Москва следи проявите на расизъм в руското общество, включително при спортни прояви.

Анализаторът от московския център "Карнеги" Александър Баунов казва, че макар и през 2010 г. много запалянковци националисти да са били критично настроени към управляващите, те впоследствие са застанали на страната на Кремъл, след като "руската държава е надхвърлила очакванията им" с анексирането на Крим през 2014 г. При бъдещи демонстрации те можеше да излязат на улицата като "групи прокремълски биячи", смята Баунов.

Пример за пресичане на интересите на запалянковци и политика е Общоруското обединение на феновете, което има полуофициален статут в руската футболна федерация и е ръководен от Александър Шпригин - бивш сътрудник на Игор Лебедев, депутат и член на футболното ръководство, който публично подкрепи замесените в съботните сблъсъци руски хулигани. Лебедев пък е син на Владимир Жириновски - лидер на парламентарно представената партия ЛДПР (Либерално-демократическа партия на Русия), която е ярко националистическа, но рядко отправя сериозни критики към правителството.

Шпригин е и бивш лидер на група ултраси от клуба "Динамо Москва" и е обвиняван от центъра "Сова" и от свързаната с УЕФА група Fare за борба с дискриминацията, че е свързан с крайнодесни и расистки групи.

Когато миналата година журналист на Асошиейтед прес бе в офиса му, видя там фанелка на бивш играч на "Торпедо Москва", обвинен в убийството на киргизстанец при сбиване. Шпригин призна, че многократно е помествал кадри с крайнодесни символи в социалните медии, но настоя, че целта му не била да прави пропаганда на тези идеи, а да покаже каква е била някога средата на руските запалянковци.

Когато във вторник френските власти арестуваха Шпригин и още няколко десетки руски запалянковци в рамките на разследване на проявите на насилие от събота, руското външно министерство повика на разговор френския посланик, за да протестира пред него и предупреди, че Франция разпалвала "антируски" настроения.

Групите ултраси, в които влизат някои хулигани, може да се облагодетелстват от "неофициалната подкрепа и одобрението" на властите, казва Дзичковски. През последните години това включва правото на някои групи да разпределят намалени билети за мачове или безплатни чартърни полети за групата на Шпригин с авиокомпанията "Аерофлот", в която държавата има мажоритарно участие.

Мнозина ултраси имат националистически възгледи и твърдо подкрепят руската външна политика в украинската криза. Тези възгледи водят и до расистки инциденти на мачове. Някои надписи на транспарантите на съботния мач в Марсилия станаха причина организаторът на европейското първенство УЕФА да обвини запалянковците в расистко поведение.

Групите хулигани в Русия са добре организирани, много от членовете им тренират бойни изкуства. Започвайки от размириците през 2010 г. и стигайки до множеството по-малки сблъсъци с полицията в и около стадиони из цяла Русия, те са предизвикателство за руските правоохранителни органи.

Много от тези хулигани са отбили задължителната си военна служба, а някои от тях изглежда са се били на страната на подкрепяните от Русия сепаратисти в конфликта в Източна Украйна, съдейки по постове в посещавани от ултраси сайтове.

"Не е учудващо, защото радикалната част от руските националисти отиде да воюва. Мисля, че всичките са се върнали в някакъв момент, което също не е много добре, защото са се върнали с натрупан боен опит и склонност към насилие", каза Юдина.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ШопЕхаааааа, краят на Путин е близко!
86
0
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Както казах, путинските диверсанти вече са картотекирани със снимки, отпечатъци и генетичен материал. Още преди 10 години се хвалеха, че подготвят "спецназ на спецназа" - специални групи за диверсии зад граница. И сега 300 човека от тези спецчасти вече се знаят поименно. А какво постигнаха, не разбрах?
85
0
 
3
 
! Отговори
Мухахаха преди 7 години
Многочасовой допрос, снова проверка всех вещей и тюрьма! ...Как уголовницу фотографировали с номерной табличкой во всех ракурсах, сняли отпечатки всех пальцев, взяли слюну и как животное закинули в камеру!
84
0
 
3
 
! Отговори
Мухахаха преди 7 години
Сначала нас оккупировала армия французских жандармов, под их стражей я просидела более семи часов. Дальше было еще веселее: меня и моих коллег отправили в отделение полиции, где мы просидели несколько часов, после всех нас рассадили по машинам и повезли в полицию Марселя, как обезьян в клетках, в прямом смысле этого слова. Всех засадили в машины с клетками как уголовников и трясли два с лишним часа по дороге до Марселя без остановок, кондиционера и воздуха, в невыносимую жару!
83
0
 
3
 
! Отговори
Мухахаха преди 7 години
Троих депортированных уже повезли в аэропорт. Сейчас нас выпустили из автобуса, мы находимся на улице. Нам не дают сходить в туалет, не дают воды, ситуация сложная. Российский консул не приехал и не берет трубку, в консульстве также не отвечают...
82
0
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Колкото бандата на оня *** "Хирурга" са рокери, толкова и тия са "болельщики". Всички са цивилни ченгета.
81
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мен ми е интересно от къде прости футболни хулигани от Русия,(държава със среден месечен доход 372 Евро в България за сравнение е 383 Евро) имат капитал за евро 2016. Има много богати Руснаци, и дори средната класа на големите градове може да си позволи грандиозна почивка веднъж годишно, но футболните хулигани които са на самото дъно по доходи и заплащане. Значи че футболната им федерация им плаща пътя и престоя, а от къде плаща федерацията е друг въпрос.
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 120На мач на Евро 2016 североирландские фенове викаха "Украйна част от Русия". За това в блога микроблоге публикувано от репортер на британското издание The Times Рори Смит, който е станал свидетел на тази ситуация.
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 121На Евро 2016 започна намушкване албанци нападнали френските медии мълчат
78
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На снимката се виждат две руски живoтни да крещат срещу английски чичка с цайси :P
77
2
 
6
 
! Отговори
хахахахаааа..... преди 7 години
Пияна британска баба влетя в магазин с колата си
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 210Германските фенове отнеха украинците знамена, които са оставили себе си като трофей.
75
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо няма нито една статия за английските ултраси? Още.преди старта на европейското се почна с боевете и пиянщината на англичаните. Явно се смята за нормално и напълно в нормите, когато английски хулигани се бият с полицията, местните и др. футболни запалянковци. Колко сълзотворен газ и водни оръдия са използвани от френската полиция до сега? Едни едноминутни репортажи излъчиха, и до там, а за руснаците цял филм ще направите. Наведената глава сабя я не сече.
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Футболистите на националния отбор на Германия са се отказали да споделят футболками с украински играчи след мача, проведена между отборите на 12 юни, който завърши с победа на действащи шампиони с резултат 2:0.
73
4
 
7
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До Мишо-Осведомен съм наистина добре и то от руската преса А на теб многОзнайко ти препоръчвам да прочетеш вчерашните материали по темата в Лента Ру и Новая газета .Там е посочено с какви пари тия "фенове" пребивават във Франция-безплатните билети от Аерофлот и т. н.
72
7
 
12
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Ще не ви притеснява повече какво се случва в страната и как ви управляват мутри, а забравих те мутрите от Русия са ги пратили. Не ви ли се струва малко странно, че дори и да получите растройство пак обвинявате за това Русия.Вземете се осъзнайте най-накрая!
71
3
 
8
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
До Ха-ха-хаБраво я разкажи и за бъдещите военни планове на Путин за завлядяване на Тамбукту. Много добре си осведомен.
70
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво е общото между руснака и хомос-ексуалния? И двамата правят глупости като за световно и после ай си ги обвинил в непристойно поведение, ай са те обвинили в дискриминация. Ако замените "хомос-ексуалния" с "чернокожия", също е вярно.
69
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
значи да пиеш, пикаеш, провоцираш, чупиш витрини е нормално, а като ти бият един шамар- ревеш и бягаш...защото шамара е от руснак.ей такива ти работи....лицимернивсички българи в защита на британските мъже!!
68
6
 
18
 
! Отговори
БГ ФРАНСЕ преди 7 години
Еййй голям рев голяма пропаганда срещу Русия..сбиха се веднъж руските футболни фенове ,и сега вече са сепаратисти , радикали ,националисти и т.н. И то боя станал защото били провокирани от английските футболни фенове , които едва ли не са монаси и никога нищо не са направили ...само се сбиха още няколко пъти вече , ама нали те руснаците са виновни .... Путин ...Аман от свобода на словото, което бълва еднопосочно платена пу.мия...