Страхува ли се или злорадства Русия от перспективата за Brexit?

Консервативните руснаци се надяват, че ЕС ще се разпадне като СССР
17 юни 2016 21:45, Елка Василева
183
Страхува ли се или злорадства Русия от перспективата за Brexit?
Снимка: архив, Reuters

Популярна дестинация за руския елит, Лондон е мястото, където неговите представители си купуват жилища, съпругите им ходят на шопинг, а децата им учат в пансиони. Само че ако Великобритания гласува в полза на Brexit по-късно този месец, това подлежи на промяна и резултатите изглеждат неприемливи за Русия и руснаците.

Британският премиер Дейвид Камерън използва руския президент Владимир Путин като плашило, което злорадства пред перспективата от Brexit, за да призове британците да гласуват против излизане от ЕС на референдума на 23 юни, пише Фридеман Кьолер от ДПА.

Бившият белгийски премиер Ги Верховщад изрази подобно гледище, заявявайки, че Путин ще потрива доволно ръце при Brexit.

"Фактът, че Русия или президентът Путин биват използвани като решаващи фактори, когато стане дума за британския референдум, е нов елемент за нас", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той добави, че Русия естествено е в полза на добри отношения с ЕС и всеки неин член.

Според експерти по Brexit Москва има много за губене. "Излизане на Обединеното кралство от ЕС означава за Русия същото като за страните членки, а именно несигурност", заяви Андрей Сушенцов, политически анализатор и изпълнителен директор на дискусионния форум Валдай, близък до Кремъл.

Отношенията между Москва и Лондон са парадоксални. Няма други страни от ЕС, с които отношенията на Русия да са толкова лоши както с Великобритания. Трудната история между двете страни, включително взаимните обвинения в шпионаж и убийството на руския дисидент Александър Литвиненко през 2006 г. с радиоактивен полоний в Лондон, попречи на сближаването им.

От страните от ЕС за Великобритания се смята, че има най-твърдо отношение към Русия и е най-големият привърженик на санкции, след като Русия нападна Украйна през 2014 г.

Въпреки това Лондон остава предпочитаната дестинация за руските олигарси, които купуват там домове, бясно харчат пари по магазините и пращат децата си в елитни британски пансиони.

Досега руските политици се въздържаха да коментират евентуален Brexit, но през последните години Русия показа, че подкрепя действия, поставящи ЕС и неговите членове в затруднено положение. Москва обяви подкрепа за отцепване на Шотландия през 2014 г. и за холандския референдум през април, с който беше отхвърлено създаването на по-тесни отношения с Украйна.

Консервативните руснаци се надяват, че "ЕС ще се разпадне като Съветския съюз", казва руският олигарх Константин Малофеев в интервю за австрийското списание "Профил".

Крайнодесни партии като "Алтернатива за Германия", Партията на свободата в Австрия и Националния фронт във Франция поддържат контакти с Русия, както прави Партията за независимост на Обединеното кралство.

От политическа гледна точка обаче не е задължително Русия да се облагодетелства от евентуален Brexit. Ако Великобритания напусне, ЕС ще изгуби член с голяма военна мощ, а това ще остави Германия доминираща сила в ЕС. Това няма да е идеално да Русия, каза Сушенцов.

Още по-лоша е перспективата от съюз между Великобритания, САЩ и страни на ЕС от изток като Полша, които са критични към Русия. Полша, която в миналото дълго време е била потискана от Русия, се страхува от руски ответен удар срещу източноевропейските членове на ЕС и на отбранителния съюз НАТО.

Сушенцов прогнозира икономически загуби за двете страни. Лондонската фондова борса е важен търговски център за акциите на руски компании като газовия гигант Газпром. Ако бъдат изолирани от лондонския финансов център, руските компании вероятно ще се обърнат към азиатските фондови пазари, търсейки "нови сигурни убежища за пари и инвестиции", писа експертът. И на практиката руснаците да посещават "Лондонград" също ще бъде сложен край.

Макар че британско-руската двустранна търговия е ограничена, половината от руската външна търговия е с ЕС. Поради това неприятности в ЕС ще означават неприятности и за Русия.

Напускане на съюза може да има също негативно отражение върху два от най-близките британски партньори - Холандия и Кипър, които също са важни за Русия: Холандия - защото е партньор с руския петролен и газов бизнес, а Кипър - защото служи за сигурно убежище на капитали от Русия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
3
 
! Отговори
От Русия- с любов преди 7 години
Скъпи ни българите, , ако Русия за вас е само НИЩО- *** и слаба, защо имате тълково много интерес и коментари за руските новини? Интерес е много повече от български и US новини, наистина!
112
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Шоп 156Кво, завиждаш ли му на човека? Съдейки по постовете ти, ти щеше да и удариш една шпатула, да я оближеш демек, и това щеше да ти стигне за поне два месеца!
111
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АааааДнес БГ нацията тотално изтрещя от безпаричие, без работа, без възпитание и изобщо от безцелно съществуване ...
110
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даже и в темата за Brexit пак намесиха Русия. Това е то платената антируска журнилистика.
109
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНе може без завист и злоба. Типична народна (БГ) черта е.
108
1
 
8
 
! Отговори
чанчо преди 7 години
До начобългария е бита карта.има ли още някой селянин който да не е разбрал
107
1
 
1
 
! Отговори
и.д.и.о.т преди 7 години
До Анонимен 148 "Вчера от една "Берьозка" си купих хубав"ХАХАХАХАХХАХАХАХХАХАХАХААААА............
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Станой от АхелойСтава въпрос за неискреност, лъжи и измами
105
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като всяко изкуствено обединение, наложено на страни, които нямат много общо в исторически пплан, освен че са се млатили помежду си от самото си създаване, и ЕС ще се разпадне.
104
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е в топ 25% от държавите по качество на живот,Страни по номинален БВП на човек77 Ботсвана7,02078 България7,00679 Барбадос 6,780Може би от щастие младите се хвърлят от балконите, като красивата гимнастичка Цвети?
103
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин се кефи и си пие водката с малко мезе червен хайвер. Дали злорадства? Най-вероятно да, това е много човешко чувство. Как да не кефиш, като виждаш как изпържват шляпащите Русия с милиард и кусур, или как презедента плещи врели некипели за Великата армада в Черно море - ту я има, ту я няма? Вчера от една "Берьозка" си купих хубава водка и 200 г. червен хайвер с нея/промоция/, малко пушена сьомга да си спомня красивата рускиня, с която прекарах прекрасно в Москва преди години. Скъпо, да, но
102
1
 
7
 
! Отговори
Ааааа преди 7 години
ВБ и Русия се мразят защото СЕ ОБИЧАТ И ПРИЛИЧАТ , но жалко за руския и английския народ. И както е забелязал uncle Сталин в докладите на КГБ за избори в демократична среда не е важно кой е избрал народа , А КОЙ БРОИ БЮЛЕТИНИТЕ и колко ще дойдат по пощата ДЕМОКРАЦИЯТА НИ Е СИГУРНА СПЕТЕ СПОКОЙНО ДЕЦА, и пенсионери в малките села
101
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е 1/6 от сушата защото е слаба и се разпада хахаха
100
14
 
4
 
! Отговори
Жорко преди 7 години
нИКОЙ Не пита россия................второкласна държава от Третият свят. Следкато сме им дали Писменост, религия "Култура"
99
5
 
26
 
! Отговори
До Начо преди 7 години
Русия е бита карта.има ли още някой селянин който да не е разбрал!?----------Имаше един, който твърдеше, че - "Русия е колос на глинени крака, който просто трябва да се бутне и той ще се разпадне".Та, този същия се застреля в бункера си в Берлин под канонадата на руските/съветски оръдия.Днес, има селяни, които твърдят, че Русия е "бита карта", но никой не смее да я нападне.... освен на думи!Защо ли???-----))))))ПСОправи си правописа и наблегни на четенето!
98
16
 
2
 
! Отговори
начо преди 7 години
русия е бита карта.има ли още някой селянин който да не е разбрал
97
3
 
14
 
! Отговори
nabludatel преди 7 години
Русия не се страхува от никого! Проблемите на Великобритания са си нейни проблеми и тя сама следва да ги решава, дали да остане или не. И иэобщо това не е проблем, а прехвьрляне на главоболията вьру Русия. Последната си има собствени такива като корупция, огромен дефицит, издьржа се голяма армия, експортьт е с ниска добавлена стойност , ниска цена на нефта. Мускули показват американците, ама те само обьркват картите.
96
3
 
8
 
! Отговори
Сибирския бръснар преди 7 години
Не зная, но все ми се струва че пак застанахме от булчинската страна от е...ната !!! За кои ли път както в миналото ни, нашите управници не се орентират добре в обстановката, същото е и сега, и пак теглят късата клечка.Ха ха не ми пускат коментара, що така ?
95
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
китай също ще стана по голям.включва сибир
94
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
британия остава в ес. ес става още по голям и силен.сключва договор за трансатлантическо сътрудничество със сащ и канада.русия е в развалини и върви към разпад.това е в следващите 10 години.България е част от победителите.