Тайнствена US ракета тревожи Путин

Застрашени ли са руските ядрени сили от SM-3 Block IIA?
20 юни 2016 21:18,
556
Тайнствена US ракета тревожи Путин

"Знаем горе-долу през коя година американците ще получат нова ракета, вече не с обсег 500 километра, а повече, и оттам нататък ще заплашват вече нашия ядрен потенциал. Ние знаем какво ще става - година по година. И те знаят, че ние знаем", заяви Владимир Путин в Санкт Петербург.

Руският президент говореше очевидно за американските противоракети SM-3 Block IIA - модернизиран вариант на ракетите Standard Missile 3, с каквито се комплектоват системите за ПРО "Иджис", пише Павел Аксьонов от руската редакция на BBC.

Смята се, че новата противоракета ще може да сваля междуконтинентални балистични ракети (МБР), при все че според експерти тези възможности ще са ограничени. Започнали са вече и първите изпитания. В САЩ се разработва и още по-мощна версия - SM-3 Block IIB. Общодостъпните данни за нея са твърде малко, но се знае, че конструкторите са имали по-специално задачата да осигурят по-ефективно поразяване на МБР.

Първоначалните планове на Пентагона за създаване на ЕвроПРО предвиждаха противоракети SM-3 Block IIA да бъдат разположени в Европа още през 2015 г., през третата фаза от развитието на ЕвроПРО, а SM-3 Block IIB - по време на четвъртата фаза, след 2020 г.

Русия бе категорично против тези планове, тъй като според военни експерти споменатите противоракети, разположени в източноевропейски бази или на кораби, биха могли успешно да прехващат руски балистични ракети.

Скритите заплахи

През 2013 г. руската дипломация успя да издейства замразяване на проектите за разполагане на противоракети SM-3 Block IIB в Европа. Положение, което не е преразгледано и до днес.

Военният министър на САЩ заяви тогава, че Вашингтон спира последната фаза от европейската програма за ПРО, за да изразходва освободените ресурси за укрепване на противоракетния щит по западното крайбрежие на страната - в очите на Америка заплахата откъм Северна Корея изглеждаше навремето по-сериозна.

В отношенията на Русия със Запада настъпиха след това коренни промени. През 2014 г. федерацията анексира Крим, после в Източна Украйна избухна война и на Запад смятат Русия за скрит участник в конфликта.

Днес НАТО почти открито вече подозира, че Русия смята рано или късно да окупира балтийските страни.

Алиансът гледа на тази заплаха повече от сериозно - на предстоящата му среща на върха във Варшава се очаква да бъде обявено, че разполага в Литва, Латвия, Естония и Полша свои сили със задача по-специално да се противопоставят при евентуална агресия на Русия.

От своя страна Москва разполага войски по западното направление, организира мащабни учения.

Ядреното възпиране

Но ПРО все пак е част от ядреното възпиране, а не от действията за увеличаване на обикновените оръжия в Източна Европа.

В началото на май в Румъния бе открита база на ЕвроПРО. Там ще бъдат разположени радар SPY-1 и 24 ракети прехващачи от вариант Block IB. Това са най-нови противоракети, изпробвани за пръв път през 2012 г.
В чисто технически план те отговарят на втория етап от разгръщането на ЕвроПРО и според експерти не представляват голяма заплаха за руските МБР.

На 13 май в полския град Реджиково бе направена и първата копка на друга база от ЕвроПРО. Предвижда се тя да влезе в строя през 2018 г.

И там ще бъдат разположени радар SPY-1 и 24 ракети прехващачи, но третата фаза, в чиито рамки се строи обектът, предвижда да бъдат монтирани SM-3 Block IIA. Четвъртият етап от създаването на ЕвроПРО засега официално е замразен.

"Докъде ще стигне всичко това (разполагането на американска ПРО в Европа, бел. на Би Би Си) - не знам, но знам със сигурност, че ще се наложи да отвърнем. И предварително съм наясно, че ще ни обвинят в агресивно поведение, макар да става дума само за отговор. Безспорно обаче ще трябва да гарантираме сигурност. Не само за себе си. Много е важно за нас да осигурим стратегически баланс в света", каза Путин.

Възможностите за осигуряване на баланс в подобна ситуация не са много. Най-вече да бъдат създадени нови балистични ракети, способни да преодоляват противоракетната отбрана.
Това се постига на първо място чрез скъсяване на фазата, в която ракетата набира скорост - тя е най-уязвима на първия етап от полета, и чрез по-висока маневреност на бойните глави по време на финалния етап. Една активно маневрираща бойна глава е много по-трудно да бъде свалена, защото лети по непредсказуема траектория.

В руския печат редовно се пише за нови ядрени оръжия като ракетни влакове и ядрени торпеда. Според някои експерти обаче не е сигурно, че наистина има подобни разработки; нищо чудно да става дума за целенасочена заблуда.

Дипломацията

След изострянето на отношенията със Запада Северноатлантическият съюз спря военното сътрудничество с Москва, оставяйки обаче отворени дипломатическите канали.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви неведнъж, че предпочита пактът да води диалог с Русия независимо от твърдата си позиция за Украйна и Крим. Той заяви на 20 май, че ще търси възможност преди варшавската среща на върха на алианса да бъде свикано заседание на Съвета Русия-НАТО на равнище посланици. Според Столтенберг Съветът Русия-НАТО може да бъде добър инструмент за предотвратяване на военни инциденти и рискове.

Когато заяви, че е недоволен от развитието на ПРО, и обеща да отвърне с развитие на ядрени сили, Путин се оплака и от липсата на диалог: "Въпреки всичките ни възражения, всичките ни предложения за реално сътрудничество има нежелание да се сътрудничи с нас, нашите предложения се отхвърлят и се действа по собствен план".

"Ако щете ми вярвайте, но сме предлагали конкретни варианти за сътрудничество и всички те на практика бяха отклонени", каза той.

Не обясни обаче какво точно е предлагала Русия. Не се знае също дали в момента се обсъжда някаква възможност за разведряване.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


556
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 335Пак не разбра.Сценарий 1 Ф-22 АКТИВНО ТЪРСИ ПРОТИВНИК - Ще засече самолет на 400км(бомбер изтребител на 300 но това са подробности) но и той ще се освети като коледна елха. Всеки самолет има система за засичане на облъчване.Сценарий 2 Ф-22 лети в радиомълчание а другите го търсят. Зависи от типа радар/самолет ще го открият от 250(ауакс)(метров радар) до под 100км(су-27 класически) - Ф-22 винаги може да избяга в този случай
232
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 334Ано умни Знаеш ли какво е МАГНЕТРОН? Основния елемент на по-старите радари. Акумулира магнитно поле което в един момент в много КРАТЪК импулс подава Мегаватова мощност към антената. Примерно за 1/10000 от секундата но много голяма мощност.АФАР са стотици дори хиляди малки излъчватели работещи УСПОРЕДНО които имат няколко десетки вата мощност всеки но общо радара пак излъчва мегавати за части от секундата.
231
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 331За да засече един радар една цел е необходимо:а) да има излъчвател Х мощностб) целта СТЕЛТ или не да върне ДОСТАТЪЧНО радарна енергия обратнов) Достатъчно фин приемник да детектира върнатата енергияСТЕЛТ е направен да отклонява радарна енергия в други направления или да поглъща такава за да се намали разстоянието на засичанеГРУБО ако Ф-22 регистрира 1 миливат енергия при целта радарната енергия е 400миливата а Радара преди това е излъчил 800 миливата пп загуба по ЕКСПОНЕНТА
230
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 329Руски самолет не може да засече Ф-22 на 400км дори да е АУАКСАуакса/МиГ-31 заради голямата мощност ще го засече на 250 кмОбикновен Изтребител Су-27 под 100кмпо-новите Су-30/33/34/35 които са с ПФАР и АФАР го засичат на около 140-160 км(Р-27АЕ 160км, Р-77 100км, Р-27ТЕ 140км)На тях не са интегрирани Р-31Е(200км) Р-37(300км) ракети от МиГ-31 защото са ненужниТова е сценарии при който Руснаците АКТИВНО ТЪРСЯТ КРИЕЩ СЕ Ф-22 в режим на радиомълчаниеф-22 винаги може да избяга
229
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 326За да направи това то той трябва да пусне РАДАРА си и да се ОСВЕТИ като КОЛЕДНА ЕЛХАДобре засече самолет на 400км но и самолета го е засекъл. Наследници на апарата СИРЕНА от Корейската война има във всеки самолет по света включително Ф-22Раптора ускорява до свръхзвук без ползване на форсаж за да придаде на ракетата АМРАМ-120 по-голяма енергия и стреля от поне 120км. Но Су-27/30/33/34/35 имат Р-27АЕ с обсег 160км в предната полусфера и още по-опасната Р-27ТЕ с ПАСИВНА ИЧ глава
228
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 325Ано Умни Б-2 лети в състояние на радиомълчание на голяма височина. Пуска радара си(освен ако не ползва бомби с ГПС насочване) само за няколко секунди да даде целеуказване на боеприпасите, пак минава в режим на радиомълчание и отлита за вкъщи Това е сценария ако няма МЕТРОВИ ОБЗОРНИ РАДАРИ, Ауакси и Съвременни ЗРК комплекси Б-2 може да се открие ИНДИРЕКТНО от МОДИФИЦИРАН МЕТЕРОЛОГИЧЕН РАДАР който засича ЗАВИХРЯНИЯ в атмосферата оставащи след всеки самолет. Модиф анти торнадо радар
227
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 3211. Може да засече самолет на 400км - АКО СИ ПУСНЕ РАДАРА НА ПЪЛНА МОЩНОСТ - КОЕТО ЩЕ ГО ОСВЕТИ КАТО КОЛЕДНА ЕЛХА2. Под не 100км а под 10 км играе роля на JAMMER за да измами радара на противникова ракета. Казах ти го още 1968г в С-75(СА-2 по НАТО) ЗРК комплекс има режим за стрелба по РЕБ самолети или твоя режим JAMMER съвременните ракети не могат без това3. АМАРАМ 120 има обсег над 100км само ако е пусната от голяма височина и свръхзвукова скорост а Р-27АЕ я бие по обсег винаги
226
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 319 320Всички СТЕЛТ са оптимизирани за Х диапазона(сантиметрови вълни). Виждат се прекрасно в метровия(само обзорни радари), дециметровия(за мобилни ПВО с малък обсег до 30км) и Микровълновия(радари на хеликоптери)Когато самолета пусне радар за да освети противникова формация то той обикновено не се движи бързо, На малка височина е (около 2000м за да се скрие лесно до земята) и е в опашката на формацията. Самолети са заели позиции за стрелба трябва им къде са противниците +/- 300м
225
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 319Еволюция на западните антирадарни ракети:1 поколение модифициран АИМ-7 СПЕРОУ - ракета ШРАЙК глава с тесен диапазон. няколко под варианта за различни диапазони. Опити за стрелба по самолети - самолета изключва радар за 1 сек (премества се реално на 300м и сменя честотата) и ракетата губи целПодобна тактика за наземни радари -ефективна2 поколение Ракета СТАНДАРТ глава с широк диапазон запазва недостатъците на шрайк3 поколение ХАРМ - Запаметява и мястото и се насочва по ГПС
224
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 310L-Band радарите имат няколко основни недостатъка :1. Не са достатъчно акуратни за да се фиксира цел. - вярно но те са за тактика не за целеуказване2. Могат да бъдат прехванати доста преди самолета да бъде прехванат- вярно но само един самолет от формацията няма да се ползва от всички постоянно3. ААМ (с HARM ) ракети са създадени точно с цел унищожаване на такива радари - и бяха свалени от въоръжение и на запад и в СССР още 1970г. Достатъчно радара да спира всеки 3 сек за сек
223
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Шоп 313Шопе вземи един сайт за авиация, ПВО и радиолокационни системи и му отдели 5 дена от твоето време. почни с историческите обзорни статии и след това с по-новите новини. Сам ще се убедиш че което съм написал е вярно. Зависи от сайта ще има много спорове за Тактика и стратегия естествено...
222
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 315"То Боби Жалкия не схваща, че самолет с L Band радар е като светеща елха във въздуха и с голям неонов мерник върху себе си. При това на висок глас вика - Тук съм, тук съм !"До Жалкия Ано Умен - В съвременния свят самолетите не летят сами. Един от формацията наистина ще се разкрие като пусне L-банд(метров) радара си, Но той ще освети голяма част противниковата формация - което е и целта на занятието. Останалите летят само с пасивни системи включени. И междувременно заемат позиции
221
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 314Първите 3 прототипа от 6 произведени са със старите двигатели още от Су-30 - АЛ-31Ф с УВП. Тези прототипи са за снемане на летателни характеристики, Маневреност и прочие5 и 6 прототипи вече са с радари и електроника(5 даже имаше пожар на земята), както и с по-новите двигатели от Су-35С тъй нареченото изделие 117Нулевата серия(която реално ще е за обучение) ще е с тези двигатели, а чак първа серия ще е с истинските двигатели на Т-50 който вече ще носи Су-нещо си име
220
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Шоп 304 продСъщо такива диполи(малки антени) се разполагат в радиопрозрачния преден КУХ край на крилото. Съвременните ФАР радари работят успоредно от множество разположени една до друга такива диполи.Да този крилен радар ще е 2д няма да е 3д както останалите но какво от това височината се получава като самолета за секунда се наклони под 45 градуса и изпрати импулс - СТЕЛТ САМОЛЕТА Е ОТКРИТ и толкова с преимуществото му.
219
3
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Шоп 304Знаеш ли какво е Радилокационен ДИПОЛ което е в основата на ФАР технологията и /или на електронното сканиране по еднат аос на по-старите радари(втората ос е с механично сканиране)грубо това са две антени разположени на кратно на вълната на която работят разстояние.Наземен радар П-15 Метров - представлява телевизионни антени разположени на един метър една от друга общо 24 броя (може и да греша) радара работи в 2м диапазон. 2д радар е не измерва височина.
218
3
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Шоп 305 продТ-50 има цялно завъртащи се Вертикални стабилизатори(като Ту-160), Има двигател с УВТ, Тялото има Вихрова аеродинамика и генерира подемна сила.Новото е управляеми плоскости пред въздухосборниците.Тези плоскости със сигурност при големи ъгли на атака принудително вкарват насрещния въздушен поток във въздухосборника. Това позволява по-остри маневри и предпазва двигателя от попмпаж - прекъсване на въздушния поток и съответно тягата.До тука с твоя Фейслифт както се изрази
217
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Шоп 305Шооопее ти от АЕРОДИНАМИКА НЕЩО РАЗБИРАШ ЛИ???Су-27/МиГ-29 усъвършенстват Идеята ВИХРОВАТА Аеродинамика на Ф-16/18 като включват в играта тялото на самолета - то генерира подемна сила.Су-33/37 включват ПХО(предно Хоризонтално оперение) което повишава ъглите на атака при които самолета е устойчив и подобрява свръхзвуковата маневреностСу-30 добавя Двигател с УВТ - Управляем вектор тягаСу-35 премахва ПХО защото са ненужни при УВТ
216
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Шоп 3044. Първия самолет с крилен радар е В-2 стратегическия бомбер на Американците. Радара вярно е сантиметров с активна фазирана антенна решетка но вече не знам колко години си работи. Вярно включва се само ако трябва да се целеуказва или да се провери нещо в околното пространство Все пак В-2 е СТЕЛТПонеже всички СТЕЛТ(вкл Т-50) са оптимизирани да се крият от сантиметрови радари(95% от всички) се прави и крилен метров радар. Също така Наземните станции НЕБО са в същия диапазон защо ли?
215
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Шоп 3031. Главата е пасивна инфрачервена да сме точни и да тя има грижата да се забие в ЯБЧ. ОБАЧЕ ако ЯБЧ маневрира постоянно - На Прехващача му идва нанагорно - един от ограничаващите фактори е горивото на прехващача ЯБЧ има за целия полет то се подразбира . 2. А ти си представи какво ще стане с Ф-22 когато Чужди не само Руски Ауакси влезнат в играта или крилните метрови радари.3. Позиционния район ако се охранява по-добре от Столицата на Полша, Румъния и т.н. - както се казва *** на тая
214
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Шоп 298Ф-22 се справя с 1-3 Су-35С само и единствено ако са по средата на океана, наоколо няма АУАКСИ или други радари и самолетите летят един срещу друг на свръхзвукова скорост всеки. при всеки друг сценарий Ф-22 губи малко по малко своите преимущества.Споменах че за Т-50 и нови варианти на Су-35 се разработва крилен Метров радар. При наличие на този радар Ф-22 губи голяма част от СТЕЛТ преимуществата си(за ф-35 положението става плачевно). Тогава Су-35 има преимущество в обсег ракети