"Дефилето Сувалки" – ахилесовата пета на НАТО

Ако го окупира, Русия ще отреже балтийските страни от Западна Европа
7 юли 2016 18:58,
156
"Дефилето Сувалки" – ахилесовата пета на НАТО
Снимка: blog.pism.pl

Езера, гори и села са пръснати сред хълмовете и долините по протежение на 65-километровата граница между Полша и Литва. От пасторалният пейзаж, намиращ се между Беларус и руския анклав Калининград, избива студена пот по челата на стратезите на НАТО.

На военен жаргон този слабо населен селски район е известен под името "Прохода Сувалки" или "Дефилето Сувалки". НАТО го смята за потенциална ахилесова пета: ако окупират тази зона, руските сили биха отрязали балтийските страни от Западна Европа.

Опасенията от руско нахлуване се породиха след анексирането на Крим през 2014 г., което доведе до силно обтягане на отношенията между Русия и Запада. Оттогава най-големите маневри на НАТО се концентрираха върху защитата на този регион, още повече, че специалистите смятат руските учения в Калининград и Беларус за "сложни за изпълнение" и "заплашителни".

"Русия би могла да превземе балтийските страни по-бързо, отколкото ще можем да ги защитим", призна генерал Бен Ходжис, командващ сухопътните войски на САЩ в Европа пред германския седмичник "Цайт".

Публикуван неотдавна доклад на "Ранд корпорейшън", базиращ се на ученията, завършва със същото предупреждение: "руските сили ще имат нужда от най-много 60 часа, за да достигнат Талин и Рига".

"Изглежда разумно да смятаме, че Русия ще се насочи към тесния проход Сувалки при всеки конфликт с НАТО, в който участват балтийските страни", като го затвори с наземна операция от Калининград или Беларус, или като унищожи пътищата и железопътните линии с въздушни удари или артилерийски атаки", казва професор Джон Р. Дени от Института за стратегически изследвания към Военния колеж на американската армия.

Ръководителите на страните членки на НАТО, които ще се срещнат във Варшава утре и вдругиден, имат намерение да намалят този риск. В съответствие с преструктурирането на алианса, четири батальона са готови да бъдат разположени в балтийските страни и в Полша на ротационен принцип.

Това "предно присъствие" на НАТО е част от стратегията му за възпиране и диалог. Всеки батальон ще включва от 600 до 800 войници.

"Полските сили са добре подготвени да защитават прохода Сувалки, но в сравнение с руската мобилизация не са достатъчно многобройни. Следователно са необходими войски на НАТО", заяви на пресконференция Антони Мачеревич, министър на националната отбрана на Полша.

"Новите групи батальони, (които ще бъдат) одобрени във Варшава, ще отговорят на това предизвикателство", добави Мачеревич.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До Анонимен"Болни натовски мозъци. Ако Русия беше агресивна като САЩ, до сега да е прегазила цяла Европа и да е започнала заличаване на САЩ ."Русия през цялата си история е водила над 300 войни ! Само 5-6 от тях са защитни. Всички останали са нападателни. Ти си прави сметка кой е по-голям агресор ! Погледни и територията :) А към България всички са нападателни още от 968-969 година. Чети си историята пич.
86
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дотам ли стигнахме вече? Да четем евтина военнолюбива пропаганда?Ей, хора, осъзнайте се овреме, защото иначе страшно ни чака!
85
0
 
11
 
! Отговори
сащ са в БАНКРУТ преди 7 години
Без двете световни войни, с които Европа се съсипа, американците щяха да продължават да са отвъд океанска провинция. Щяха да имат толкова власт, колкото има Австралия.Целта на разпалването на трета война е ясна.
84
4
 
16
 
! Отговори
вън НАТО от ЕС преди 7 години
НАТО са доказани мародери и убийци. Разбиха и Европа с тези бежанци на които им разрушиха домовете и им избиха семействата. НАТО това са американските интереси - власт чрез убийства и страдание.
83
5
 
23
 
! Отговори
да се хванат за ръце преди 7 години
Защо въобще НАТО е по границите с Русия ? Защо американците са още в Германия? С фашистите ли се бият още? Руснаците ще стане 30 години откак се изтеглиха . Именно тогава НАТО даде дума да не се разширява на изток. А резултата беше че бомбардира Сърбия и създаде прецедент с нарушаването на границите в Европа.Това гейовете от НАТО с каква обратна логика ще го обяснят ?
82
16
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
До НайденовПонеже немаме многобройна войска и модерна техника, единствено можем да помогнем с логистика, бази, територия, такива работи. Съответно такива като тебе, които мечтаят да пъхат пръти в колелата и да създават проблеми в тила, ще трябва да им е бемм айката... А ти си мечтай да бъдеш опълченец, нема лошо.
81
15
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
До Найденов Найденов, *** ти сериозно ли би дезертирал при рузските с вини и би им помагал да окупират БГ? И да установят тука путински строй, с диктатура на службите? С безотчетна хазна и със скалъпени политически процеси? И може би с Динко в ролята на българския Кадиров? *** ти си за разстрел бе човек. Дезертирай, ама после да не ревеш като те изправим до стената.
80
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ала-бала ! Това е територия на НАТО и Путин не е луд, та да прибегне до самоубийство. От друга страна се върза в оръжейната надпревара и така ще доизтощи бездруго закъсалата руска икономика. А всъщност това е и целта на задачата.
79
3
 
18
 
! Отговори
Найденов преди 7 години
Да попитам и аз! При евентуален конфликт с Русия, имайки предвид първобитната екипировка и въоръжение на великата българска армия от 5-6 човечета на кръст, кого смятат да мобилизират? Кой смятат, че ще хукне да се бие с руснаци и да си зареже семейството и децата заради интересите на отвъдокеански концерни и корпорации? Дават ли си сметка наште кратуни, че дезертьорството към руската армия ще е над 90%? Досещат ли се психопатите в щаба на НАТО, че и в другите страни положението е същото?
78
3
 
24
 
! Отговори
Пиночет преди 7 години
Ама не се бъркайте. Подарил на украйна в рамките на СССР. Никога не е имало самостоятелна държава украйна. Както не е имало и косово. То беше измислено от американците с една единствена цел - унищожаване на славянството. Така постепенно ни унищожават и нас Българите.Как мислите се създаде етническа партия ДПС след като по конституция не може. С благословията на Сащ.
77
3
 
12
 
! Отговори
кк преди 7 години
Прибалтика една шепа народ какви държави
76
2
 
15
 
! Отговори
а бе преди 7 години
До Анонименмеждународното право не е само за новосъздадени държави . аз твърдя , че нато чрез косово наруши част от международното право и уредбата в европа след всв като промени съществуващи граници. просто путин и той леко промени тези граници и ги върна както са си били . заплата ми е 12,20 евро на час...и не ми се налага да троля..
75
4
 
18
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Крим е исконна руска територия. Да, татарите (при татарското нашествие към Европа) са се заселили там и са били съюзници на Османската империя. Русия е водила кръвопролитна война по времето на Екатерина за да си върне тези тетитории. А Хрущов по времето на СССР с едно драсване на перото подарява Крим на Украйна. Това ли трябва да защитаваме. Тези, които се пенявят сега във Варшава слугуват на американските интереси, надяват се да получат нещо срещу това. А ние нямаме какво да делим с Русия.
74
3
 
3
 
! Отговори
Христо преди 7 години
Texas = New Bulgaria, Dallas = New Plovdiv or New Philipoppolis, Ostin = New Sofia. Слава на великите българи освободители на потиснатите.
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крим нещо новосъздадена държава ли е? Що не я виждам на картата?Виж, малко си чел. Преди да достигнеш някакво качествено изменение (логично мислене) за да дискутираш с мен(не казвам спор, защото нямаш необходимите средства за това)трябва да натрупаш количествени изменения(четене на книги). Наблегни първо на това! После нещата ще си се наредят сами.Разбира се, за тролене можеш да си останеш и на това качествено ниво, такива се търсят . Все пак никой не може да ти влее амбиции.
72
2
 
19
 
! Отговори
а бе преди 7 години
до 91това ко гажи на сърбите и на новосъздадената държава косово !!! по кое международно право нато откъсна изконна сръбска територия и създаде нова държава косово с народ който НЕ съществува !! относно татарите ... те са били прехвърлени в крим по времето на османската империя ...там са нямали татарска държава и не са местни .просто крим НЕ принадлежи на украйна и не разбирам това упорство да искаш нещо което не е твое !!
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако искаш вярвай, твоя си работа. Мен не ме бърка никак на какво вярваш.
70
14
 
3
 
! Отговори
До 104 преди 7 години
Няма никакво значение сега какви живеят там. С признаването независимостта на Украйна, Русия признава териториалната и цялост която включва и Крим, ако ще и марсианци да живеят там. Става дума за международно право. Ясно ми е, че няма как счетоводител да ги знае тези неща, но не е трудно с малко упоритост да се схванат.В Крим руснаците също са нашественици. Татарите масово са депортирани от там от комунистите. Има една наука история, хубаво е да се попрочита нещо преди да се пише.
69
0
 
4
 
! Отговори
ами нищо преди 7 години
До Шоп 102 не обсъждам интелигентността ти..която може и да имаш . но със сигурност имаш ОГРОМЕН мързел за да се оставиш да работиш на паркинг !!!
68
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ще си мерим езиците освен твоите западни владея и един източен, ама наистина източен и няколко средноевропейски плюс два "мъртви. Дипломите дори вече не ги броя....както и парите.