Защо се провали превратът в Турция?

Ердоган поиска категорична подкрепа от поддръжниците си и я получи
16 юли 2016 21:34,
240
Защо се провали превратът в Турция?
Снимка: Reuters

За няколко часа в петъчната вечер изглеждаше, че турската армия ще сполучи в това, което  прави от десетилетия насам – да се намеси със сила и да свали от власт всяко управление, за което има подозрения, че не следва завета на Кемал Ататюрк и принципите на светската държава. Войници бяха заели позиции и контролираха ключови обекти в столицата Анкара и мегаполиса Истанбул.

Още по темата

От президента Реджеп Ердоган нямаше и следа, посочва БиБиСи. Само премиерът Бинали Йълдъръм се опитваше да внася уверение, че заговорниците няма да успеят в опита си за преврат. Но за всички е ясно кой е силният човек в страната, въпреки че според конституцията именно министър-председателят трябва да е носител на властта.

Колкото по-дълго беше държан встрани Ердоган, толкова по-голям ставаше шансът за успех на преврата. Но военните, повели пуча, не успяха да спечелят нужната обществена подкрепа и да убедят останалите висши армейски ръководители, че президентът вече не е фактор.

Така се стигна до пристигането на Реджеп Ердоган на летището в Истанбул. В момента, в който самолетът кацна, беше ясно, че с преврата е свършено – правителството си връщаше контрола върху ситуацията, а и очевидно повечето високопоставени военни бяха зад Ердоган. Президентът дръпна силна реч, от която следваше само едно – държавният глава получи категорична подкрепа от своите избиратели, своите поддръжници.

Той настоя хората да излязат по улиците, за да се противопоставят на превратаджиите в Анкара и Истанбул. И те го послушаха. Именно хората взеха обратно контрола на летището в Анкара и държавните радио и телевизия от ръцете на военните.

Самият Ердоган посочи, че е имал и късмет. Според него хотелът му е бил бомбардиран само минути след като го напуснал в посока Истанбул.

Факт е, че немалко военни са участвали дейно в опит за сваляне на правителството. Танкове излязоха по улиците, основни мостове по Босфора бяха блокирани.

При все това началникът на щабовете генерал Акар не е бил запознат с плановете за преврат, нито пък главнокомандващия армията в Истанбул. Ръководителите на военноморските сили и спецчастите също се обявиха  против бунта.

Според мнозина анализатори превратът е приключил още преди да започне. Дори опозицията се обяви против действията на военните с позиция, че “страната е видяла достатъчно преврати”.

Факт е, че превратаджиите от страна на армията не са по-голямата част от военните в Турция. И усилията им трудно щяха да завършат със сваляне на правителството.

Сега Ердоган сочи към основния си враг от години насам влиятелния проповедник Фетуллах Гюлен, който избяга в Съединените щати, но запази сериозно влияние в родината си. Поддръжниците на Гюлен определиха опита за преврат като “странен и интересен”, но отрекоха да са замесени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
0
 
! Отговори
Защото преди 7 години
Не е преврат, а евтина постановка. То и 15-ти септември беше същия нескопосан цирк
118
0
 
1
 
! Отговори
8764 преди 7 години
До Анонимен 186Да, точно като в СССР след убийството на Киров.Донякъде и като в Германия след пожара в Райхстага.
117
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Основният фактор за неуспеха е защото такъв е сценария.И на *** и Пульо му стана ясно че е постановка .Жалко да невинните,сегашни и бъдещи жертви .
116
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички диктатори постигат едноличната власт по този начин.Хитлер предизвика ноща на дългите ножове.Сталин започна червения терор и т.н чистки с убийството на Киров и резултата беше обезглавяването на съветската армия с кадърни офицери.Умните и интелигентните винаги са били ненавиждани от диктаторите.Но диктаторите неминуемо свършват по един и същи начин.С избиване на близките след като диктаторите паднат от власт.Като че ли децата и внуците на Садам и Кадафи носеха вина за бащите си дядовците си
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ne be takyv e bil PLANA na erdogan
114
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Основният фактор за неуспеха е, че превратаджиите и хората, които го подкрепят искат това да стане без жертви,а то реално е невъзможно. Докато Ердоган не се поколеба да изправи цивилни невъоръжени граждани срещу армията. Ако армията беше приела предизвикателството щеше да стане касапница и един Бог знае как щеше да завърши всичко. Тогава преврата щеше да успее, но на какава цена? Може би на цената на украинския сценарий, който нямаше да е добре за никого. И това разколеба армията. Прави им чест
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Остава да кажат,че бил арестуван щом като е държан настрана,къде къде в хотел,що ни си е у дома в тоз чяс шом като преврата е срещу правителството,не срещу него,отлетял настрана в мегаполиса да види след като яки генерали незнаели за такива неща,военния министър рекъл ли му е нещо по така щом правителството е подвъпроса,че чясти от чясти ръгнали накъде и те незнаят,че дружинки разни ги спрели и набили заради телевизията да не попадне в техни ръце,а коя таз телевизи,радио дето излъчвала на живо.
112
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А нашия БОЙКО кога ще маха наще Съдии ?За да не ги махне армията
111
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви са тези танкове който могат хората да ги презвам с голи раце от вънка.Наще танкове Руски още от края на втората световна Т34 .Т55,Т62.Т72 не мога да се отворят по никакъв начин от вън.(ВСЕ ЕДНО НЯКОЯ ПОДВОДНИЦА ДА Я ОТВОРЯТ РИБИТЕ) или се се предали или е нагласена работа .*** натовските войници.Можете сано да плашите Русия С корея и Иран
110
0
 
4
 
! Отговори
Ясно що преди 7 години
Защото не го е правил Кимон Георгиев.
109
5
 
42
 
! Отговори
Ердоган не е мъж преди 7 години
Превратът се провали, защото армията на революционерите не пожела да стреля срещу цивилни. Затова Ердоганистите изпратиха цивилни слещу въстаническите войски. За да ги обезоръжат без оръжие. Трябва да подчертая, че дори Сталин не е правил подобна жестокост да праща невъоръжени срещу армия. Ердоган не спечели по правилата и не е мъж.
108
5
 
31
 
! Отговори
Логично е преди 7 години
Защото е фалшив като всичко турско!
107
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Провали се защото...хубава работа, ама ***.
106
0
 
5
 
! Отговори
д-р преди 7 години
До ЖОРО ПАВЕТОПий си хапчетата иначе четвърти километър те чака, да *** и откачалки сте се навъдили.
105
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След бруталните касапски изпълнения на привържениците на ЕрдоКлан, турците си затвориха вратата за Европа завинаги.
104
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
#205,или всичко това беше един много добре режисиран и осъществен спектакъл,с цел подготовка на Турция за бъдещо президентско управление!
103
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следващият преврат ще успее.Между другото това е единственият начин за някаква промяна не само в Турция, а и в "демократичните" страни.В България е невъзможно, защото няма армия.Всъщност опасността от преврат беше главната причина да ни съкратят армията.
102
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голямо театро
101
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За първи път ставам свидетел на нещо подобно. Цивилни граждани да пребият армаята. Това е абсолютен прецедент в историята. Или турския народ e много силен или турската армия и много, много слаба :D
100
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЖОРО ПАВЕТО е интелигентен колкото паветата пред НС...