Турция – раздирана от разногласия, но твърдо в НАТО

Събитията от петък вечерта нямало да се отразят на членството й в Алианса
Обновена: 17 юли 2016 08:05 | 17 юли 2016 08:01,
38
Турция – раздирана от разногласия, но твърдо в НАТО
Снимка: Twitter

Ситуацията в Турция във връзка с преврата няма да се отрази на нейното членство в НАТО, но може да създаде сериозни проблеми за Алианса в бъдеще, заяви вицепрезидентът на вашингтонския институт по политология "Евразия-център“ Ърл Расмусен, предава РИА Новости.

Още по темата

"Сегашният преврат, дори да е неуспешен, ще има редица последствия. Той няма да се отрази на реалното членство на Турция в НАТО. От момента на влизането на страната в Алианса, в Турция е имало няколко преврата, след които страната е оставала в трансатлантическата организация“, твърди експертът, цитиран от "Фокус".

Той отбеляза, че "добре са известни разногласията между президента Реджеп Тайип Ердоган и военните, като по-конкретно те са свързани с увеличаващия се консерватизъм, с ръста на авторитаризма, със стремежите на държавния глава да разшири ролята си в Сирия в борбата с президента Башар Асад, а също така и с намаляването на финансиранията и ролята на армията“.

Според Размусен "съюзниците от НАТО са принудени да поддържат "демократичния“ лидер в Турция“, а крайният резултат може да доведе до усилване на нестабилността в региона. "Превратът показа задълбочаващото се разделение в Турция, което заедно с кризата с бежанците, насилието в съседните Сирия и Ирак, ситуацията с кюрдите и "Ислямска държава“ може да постави страната в много непредсказуема атмосфера“, допълни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: натопревратТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
34
 
! Отговори
Анон преди 7 години
До Анонимен 16Точно така. НАТО съвсем мирно нападна Сърбия, та и на нас ни прати две ракети в Горна баня.
22
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 18та кога всичките застанаха зад Ердоган?В първите часове Кери пожелава "мир, спокойствие и приемственост". Приемственост!В ранните часове, след като става ясно, че Ерди се намира в Турция и е на свобода,идва ново пожелание: "да бъде запазен конституционният ред". Не се споменават обаче имена. А на сутринта, когато Ерди вече е в Истанбул, шефът на генщаба освободен, войниците се предават, следва трета формулировка. САЩ "подкрепят конституционната власт и президента Ердоган".
21
0
 
34
 
! Отговори
до 27 преди 7 години
Много си прав - да забраним Комунистите и Южен Поток .Ама Комунистите са като Динозаврите , вече са покойници .А за Южен Поток вече имаме заместител - получаваме газ от Гърция на по-висока цена , газта е купена пак от Русия ,но я продават през посредник .И така .
20
0
 
31
 
! Отговори
7 преди 7 години
Между заглавието на горната статия и съдържанието и има тотално несъответствие.
19
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дестабилизацията на Турция е много опасна за България. Но зависи от каква гледна точка го погленеж. Какво може да очакваме ако започне патакламата. Наплив на Български турци които са български граждани , изравняване на религиите мюсюлмани и христяни горе долу по равно, лека промяна на символите на държавата във следствие на това ,възможно втори офицялен език . И други. Дали това заплашва живота ни и съществуването на държавата ни . Твърдо НЕ напротив ако сме по умни по силни трябва да станем
18
0
 
31
 
! Отговори
Така е преди 7 години
До "бе краварите никога"Прав сте, че са си патили от ислямски съюзници. Но те си мислят, че са далече, на отделен континент, не съзнават, че светът омаля.
17
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Воина ве4е се води между Ислямисти и Кемалисти. Кои щял да ни спасява .Никои ,при нас ще се заселят едни 3 милиона проевропеиско настроени турци предимно от Европейската 4аст и Бурса. Ние няма какво да се правим на луди и да викаме ауууу не го о4аквахме. Не може и да не ги приемем защото на болшинството България и е бащината земя не зависмо харесва ли ни или не. Да не споменавам кръвната ни връзка от пан ти века 4е на някои лошо ще им стане.Колкото по спокоино го приемем по добре за нас.
16
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А така и кво излиза сега Че който неслуша НАТО ЩЕ МУ СПРЕТНЕ ЕДИН ПРЕВРАТА туй то Честита ви Демокрация
15
0
 
34
 
! Отговори
кой разбрал, разбрал преди 7 години
Великобритания е подготвила куп мащабни търговски сделки, които само чакат формализирането на Брекзит. Граничния контрол и отказа да се приемат навлеци се подразбира. Ирландски юристи пък гарантират провеждането на референдум, който ще блокира тайната сделка, подписана от Юнкер, в целия ЕС. В повечето други страни-членки наблюдаваме подобни действия. Само у нас клакьорите преобладават, а медиите ни сякаш преписват едно към едно материалите от колегите си започващи с Ал.
14
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено, тъкмо членството в НАТО спаси Ердоган. На останалите им е твърде сложно да се разправят с една неконтролируема Турция, с Ердоган им е по-лесно и затова застанаха на негова страна. Всичките
13
0
 
41
 
! Отговори
*/* преди 7 години
Афера е публикувала снимка на щастливи поддъ̀ржници на Ердоган ,които заедно със турските знамена носят и една отрязана глава на млад турски войник.Годината е 2016.Турция иска членство в ЕС.
12
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО е най-сигурния стожер на мира!
11
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато в Сирия въоръжени групировки се опитват да свалят законното правителство, от САЩ ги наричат "умерена опозиция". Когато обаче същото се случва в Турция, тогава вече е преврат. Що така бе, господа демократи?
10
4
 
38
 
! Отговори
до 12 преди 7 години
Кой е континента на НАТО?
9
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако все пак Турция излезе от НАТО, кой щени пази от тяхната 600 000 армия?--------------------------------------------Ама Турция НЕ ТРЯБВА ДА Е В НАТО!! Тя компрометира НАТО с присъствието си в блока. А нас няма кой да ни пази освен Господ. Ние сме в Нато обаче никой няма да посмее да се опълчи срещу Турция. Както никой от ЕС не осъди преврата .Турция сега е в една позиция на извиващия ръце, т.е..Ердоган може да изнудва Европа колкото си иска, заплашвайки с пускане на бежанците. Само че това е силно нестабилна страна и скоро може да има бунтове в лагерите с бежанци заради ужасните услови
8
2
 
50
 
! Отговори
бе краварите никога преди 7 години
не се учат от грешките си !!! съюзниците от НАТО са принудени да поддържат "демократичния лидер в Турция . нали така поддържава талибаните а последните накрая ги преметнаха и се обърнаха срещу тях !! само , че 80 млн турция не е незначителен афганистан . щатите имат и ядрени оръжия в турските бази което е много опасно !! ес ТРЯБВА да излезе от нато и да имаме европейска армия . а останките от нато да се грижат само за сигурността на своят континент
7
1
 
48
 
! Отговори
сова преди 7 години
Интересно защо? обичайно известните русофоби защо още не са обвинили Путин за опита за преврат в Турция. Той е виновен, отмъщава си за сваления самолет от Ердоган.
6
0
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя ислямист си организира сам ПУШ за да отстрани всички, които му пречат само за няколко дни. Сега цялата власт е в него. Само забележете кой арестува - съдии, прокурори и подобни, който са единствените с независима власт от правителство. Скоро ще се обяви за падишах. Тази държава ще повдигне трета световна война не, че тя вече не е започнала! Имперските му амбиции ще унищожат Европа. Разбра, че Европа не го иска и реши да я завладее с пуш. Само забележете, колко неадекватно ще реагират в Брюкс
5
4
 
38
 
! Отговори
lewskar преди 7 години
Трябва да излезът от НАТО сърдити на Хамериканците , та дяддя Путин да ги прекъца за два дена.Бъдеюто на Турция е едно да стане на 3 държави =Европейска Турция Кюрдистан и Ердоганова Турция
4
2
 
67
 
! Отговори
ист преди 7 години
Превратът още не е потушен, и 2780 съдии и прокурори са арестувани. Как за няколко часа ги определиха, и написаха заповед за арест. Явно е че всички са набелязани много отдавна и е чакан само повод. Много вероятно е Ердоган да си е организирал фалшив преврат, за да вземе цялата власт.