Северна Корея изстреля балистична ракета от подводница

Това е протест срещу военните учения на Сеул и Вашингтон
24 авг 2016 08:30,
17
Северна Корея изстреля балистична ракета от подводница
Снимка: БТА

Северна Корея изстреля днес балистична ракета от подводница, намираща се недалеч от източните й брегове в очевиден знак на протест срещу започналите преди два дни военни учения с участието на южнокорейски и американски войници, предадоха световните агенции.

Ракетата бе изстреляна рано тази сутрин от подводница, намираща се недалеч от източния крайбрежен град Синпо, и пропътува около 500 км, падайки в Японско море, съобщи южнокорейската армия, цитирана от Ройтерс.

Това е най-дългият пробег на ракета, изстреляна от севернокорейска подводница, отбеляза Асошиейтед прес. Пхенян изстреля две ракети от подводници по-рано тази година, но те експлодираха във въздуха, изминавайки не повече от 30 км според източници от министерството на отбраната в Сеул.

Южнокорейската армия смята, че изстрелването на севернокорейската ракета е "въоръжен протест" срещу започналото преди два дни военно учение, в което участват 50 000 южнокорейски и 25 000 американски военни. Учението, наречено "Улчи фрийдъм", е ежегодно и е симулация на отблъскване на нападение от Северна Корея.

Сеул и Вашингтон уверяват, че тези маневри са изцяло отбранителни, но Пхенян вижда в тях провокация, а севернокорейското външно министерство ги нарече непростим престъпен акт, който може да доведе полуострова на ръба на война.

Корейската народна армия заяви преди дни, че е готова да нанесе превантивен удар в отговор на учението, което всяка година повишава напрежението на Корейския полуостров.

"Осъждаме остро това действие, което нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", каза говорителят на Държавния департамент Джъстин Хигинс. Говорителят на Стратегическото командване на САЩ Гари Рос каза, че въпросът ще бъде повдигнат пред Съвета за сигурност на ООН.

Пхенян също се обърна към Съвета за сигурност с искане за извънредна среща във връзка със съвместните военни учения на Южна Корея и САЩ, предаде ТАСС.

В писмо от постоянния представител на Северна Корея в ООН Джан Сон-нам, разпространено в централата на ООН, се казва, че тези маневри са заплаха за международния мир и сигурност.

"Това е непростимо действие, което излага на голяма опасност сигурността на Япония и нарушава регионалния мир и стабилност", каза японският премиер Шиндзо Абе, цитиран от Ройтерс.

Китайският министър на външните работи, който е на посещение в Япония, заяви, че се надява ситуацията в региона да не се влоши.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A North Korean ballistic missile fired from a submarine flew about 500 kilometres Ракетата е изстреляна от подводно положение, при оптимален ъгъл на старта достига 1000 км. според американски анализатори.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Niakolko podvodnici s podobna tehnologia bi ostudil meracite na razni rezaci ot Bosfora...Ama niamame edin Kim...,za zalost...
13
0
 
2
 
! Отговори
Dublin преди 7 години
...ne se spomenava, dali izstrelvaneto e bilo ot podvodno ili nadvodno polozenie na podvodnicata.Purvoto e dosta po-slozno tehnologiceski..., ako sa go postignali...evala na tiah...Spira ustrema na dOOsta demoNOkratizatori...P.s.-a u nase selo nie mozem li da se pohvalim s nesto podobno...??Kato ni udari PUIKATA..., a tova rano ili kusno ste stane...s kakvo ste se borim s rezacite..., kusame ot asfalta na asfalt-pasha i ste gi zameriame??Niakolko podvodnici s podobni vuzm biha ostudili
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дърлите се тука на русофили и америкофили, но не разбирате едно просто нещо. България трябва да има СОБСТВЕНИ ИНТЕРЕСИ. И всеки съюз, който се сключва, следва да е с оглед на тези интереси. И да продължава докато е в синхрон с тези интереси. Не ми пука дали сме с Русия, Германия или САЩ. Въпроса е в дадения момент това да е в синхрон с нашите си български интереси.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей ама тези са много изостанали. Това е защото при тях има комунизъм.
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До fsdИначе е по-добре да имаш остаряла работеща техника отколкото да нямаш никаква, но кой да се сети?а да си чувал, че едната "работеща" подводница си потъна сама преди много години? С руската техника е така - работи, ама само на клипчетата.
9
1
 
0
 
! Отговори
До 2 преди 7 години
А трябват ли ни подводници?
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американците и Южнокорейците направо се наакаха от страх от дизеловите подводници на Ким построени през 1958.....:))
7
2
 
2
 
! Отговори
до 4 лъжа преди 7 години
Защото си се дрогирал....
6
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията е неточна. СК няма подводници способни да изстрелват балистични ракети. Разполага с няколко стари съветски железа клас "Ромео" които пък са копия на немските от ВСВ. Тези "подводници" всъщност са потопени платформи за изстрелване на тези подобия на ракети.
5
2
 
16
 
! Отговори
fsd преди 7 години
До бмпИмаме точно нула - 0 Но пък сме убедени, че не ни е необходима никаква съвременна техника защото големия брат ни пази. То и преди ни е пазил големия брат, но по някаква причина сме били въоръжени до зъби.Иначе е по-добре да имаш остаряла работеща техника отколкото да нямаш никаква, но кой да се сети?
4
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото си хамериканско говедарско ***, затова
3
2
 
12
 
! Отговори
маке преди 7 години
до 2 ако броиш моя фиат дека потъна у струма га с комшията се фанаме на бас че моем да минем реката ама кофти нещо задави двигатело и там си остана ама докат си карах по дъното видех още 2-3 коли ем от новите модерни хи хи хи добре че поне ракията спасиме
2
11
 
33
 
! Отговори
бмп преди 7 години
Понеже не съм съвсем в час,та да попитам ние колко подводници имаме?В СК умират от глад по улиците,а ние сме горд член на ЕС и НАТО, та би следвало да имаме повече и по-качествени!
1
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една наистина независима държава.