Кремъл показва зъби на новото правителство на САЩ

Москва демонстрира, че ще играе на основата на силна позиция
7 фев 2017 15:10, Елка Василева
140
Кремъл показва зъби на новото правителство на САЩ
Снимка: архив, Reuters

Москва заяви, че ще продължи дружбата си с Иран и няма да изтъргува отмяна на санкциите срещу нея със съкращаване на ядрения си арсенал. Изтече и информация, че за руски посланик в САЩ вероятно ще бъде изпратен най-известният "ястреб" от руското външно министерство. След период на "реверанси"и взаимни комплименти Кремъл показва на Белия дом, че смята да играе от "силна" позиция, пише "Взгляд" .

Началото на новата седмица бе ознаменувано с няколко новини наведнъж, които в своята съвкупност могат да бъдат разглеждани като "задаване на параметрите" в отношенията Русия-САЩ от страна на Москва.

Първо, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Кремъл не смята Иран за терористична държава, за каквато я определи президентът на САЩ Доналд Тръмп, и смята да развива отношения с нея. Аналогичен коментар направи и (външният министър) Сергей Лавров.

Второ, заместник-външният министър Сергей Рябков каза, че Москва няма дори да обсъжда със САЩ някакви критерии за отмяна на санкциите, и нарече "съвършено неработеща" самата идея за отмяна на санкциите срещу съкращения на ядрените оръжия, огласена преди известно време от новия президент на САЩ.

Трето, за основен кандидат за руски посланик в САЩ вътрешни хора сочат друг заместник-външен министър - Анатолий Антонов, който до съвсем скоро бе заместник-министър на отбраната и е смятан за привърженик на "твърдата линия" в отношенията със Запада. Самият факт, че е работил в министерството на отбраната, е прозрачен намек за това.

Не е тайна, че мнозина свързват идването на Доналд Тръмп в Белия дом с надежда за затопляне или поне за повече конструктивност в отношенията между Русия и САЩ. Официалната позиция на Русия в последно време също демонстрира много внимателен оптимизъм относно руско-американските перспективи.

Пресните новини обаче не оставят съмнение, че Кремъл е решил за първи път "да покаже зъби" на новата американска администрация. Заедно с това той очертава два важни аспекта в двустранните отношения.

От една страна, медийните съобщения нагледно показват, че Кремъл няма намерение да заема "слаба" позиция в отношенията с Белия дом. Победата на "проруския" Доналд Тръмп предизвика прилив на ентусиазъм, а на места и еуфория, в политически активните кръгове на руското общество. По този повод скептици неведнъж изказваха опасения, че в надеждата си за подобряване на отношенията с Щатите Кремъл може да даде "аванси", които така и ще си останат едностранни отстъпки.

Последните крачки на Москва нагледно показват, че събитията няма да се развиват по този начин.

За разлика от широката публика Кремъл прекрасно осъзнава, че Тръмп в никакъв случай не е "проруски", а еднозначно си е "проамерикански президент" на САЩ. Той наистина се отличава със скрит прагматизъм, а освен това по начините, по които ръководи бизнеса си, е известен като талантлив, конструктивен, но и твърд преговарящ. Оттук следва, че една явно "слаба" позиция при изграждането на отношенията с него може да има дългосрочни негативни последствия.

Последните ходове на Москва демонстрират, че тя ще играе на основата на "силна" позиция и няма намерение да прави отстъпки само заради приятни думи по свой адрес.

От друга страна, една от трите изброени по-горе новини означава нещо повече от обикновен повод за изявяване на позицията на Кремъл. Тя по-скоро може да се превърне в крайно сериозен пробен камък за отношенията между двете страни. Става дума за Иран.

По всичко изглежда, че именно Иран е набелязан от новата администрация на САЩ за "обществен враг номер едно". Риториката по този въпрос както на самия Тръмп, така и на членовете на неговия екип, се отличават с крайна твърдост. Открито се говори за планове за отмяна на "ядрената сделка", която стана едно от най-важните постижения на предишната администрация. Първите антиирански стъпки - под формата на поредното разширяване на санкциите, вече са направени.

В същото време положението за новия президент на САЩ се усложнява от неотклонно развиващите се отношения на Москва с Техеран.

Кремъл по същество формира в Близкия изток геополитически триъгълник Русия-Иран-Турция, призван да стабилизира региона. Точно в този момент тези планове намират израз в преговорите за Сирия в Астана.

Съответно, за да може ефективно да превърне в реалност рязката си антииранска риторика, Вашингтон трябва на първо място да лиши Техеран от подкрепата на Москва. В медиите вече изтече информация за подобни планове. Изгледите за техен успех обаче са крайно слаби.

Кремъл трябваше да положи много сериозни усилия, за да преодолее негативите в отношенията с Иран след замразяването на сделката за (доставка на руски противоракетни системи) С-300. Принципно важното тук е, че Русия замрази тази сделка и допусна сериозен удар по своята репутация на надежден партньор в сферата на военнотехническото сътрудничество в името на подобряването на отношенията със САЩ. Общият резултат е известен, и той се оказа разочароващ.

В тази ситуация да разчита, че Русия ще повтори същата грешка, за Белия дом би било крайно наивно. Последвалата еднозначна реакция на Русия на последните антиирански изблици на Вашингтон просто е повече от показателна и предлага на Белия дом да изясни по-нататъшните си ходове, вземайки предвид позицията на Москва по дадения въпрос. Впрочем Кремъл в същото време е готов да предложи посредническите си услуги на двете страни.

/БТА/ 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: ИранСАЩрусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
русия цака краварите по собственния им маниер и това не им отърва,тромпета ще има зор да види с русия ,китай иран ивсички останали на които американските простотии са омръзнали.да живее русия .трумп трябва да бъде сложен на мястото му на обикновен още в началото.никой не иска краварите да се месят в работите му
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До DAMI I GOSPODAКИРИЛИЦА "ПЛС"
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До джон 122Кое не ти отърва ?????
99
1
 
2
 
! Отговори
джон преди 7 години
До Анонимен 121, стига си лъгал бе копе лдак
98
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин си урежда грандоманския имидж , като дрънка оръжие с цената на благосъстоянието на собствения си народ . Тръмп се дърви на света за да увеличи благата за народа си , и е готов да приключи с ключови съюзници в името на съкращаване на разходите .Путин не само че не ги намалява но ги увеличава , при полажение целия цивилизован свят ти е наложил санкции и народът ти мизерства . Или руснаците са *** , или просто им е малко.
97
3
 
4
 
! Отговори
Отвратен преди 7 години
До Анонимен 112 Истински държавник, решил да си унищожи държавата.
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От запад Москва е обградена с врагове , от юг ако не ухажва Иран губи и близкия изток .
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 117Последните крачки на Москва нагледно показват, че събитията няма да се развиват по този начин.
94
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Москва демонстрира, че ще играе на основата на силна позиция!!!
93
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 115Ха-ха...знаеш ли, печатната ти грешка за "рая русия" е точно по Фройд!!!! БЕЗ ДА ИСКАШ СИ КАЗАЛ ИСТИНАТА! Правилно, сега РАЯ ЩЕ БЪДЕ САМО В РУСИЯ!!!! А ориенталския битак завзема цялата стара, противна еуропка!!!! Кеф! С удоволствие ще наблюдавам сгромолясването и! Пет пари за нея не давам! ЛИЦЕМЕРИ!!! Каквото си повикаха, това ще им се случи! Сгромолясването им ще бъде по-страшно и по-фатално от това на СССР!
92
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига ни занимавахте с рая русия. Никой не го интересува, не е фактор и не е била.Мексико на азия. Нищо повече.Тука говорим за напреднали държави движещи циливизацията - Англия, Франция, Испания , САЩ......какво ми дъвчите всяка вечер,колко ввлики били русия. Кое им е великото? Народа им гладен, морал 0, уважение 0, учение 0, възможности 0, продукция 0, завет 0.
91
15
 
11
 
! Отговори
глад мизерия алкохол преди 7 години
тия нещастници не можаха да схванат че с рогата напред не става
90
4
 
15
 
! Отговори
Браво! преди 7 години
До :)Последните ходове на Москва демонстрират, че тя ще играе на основата на "силна" позиция и няма намерение да прави отстъпки само заради приятни думи по свой адрес!
89
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на В.Путин! Истински държавник!!!
88
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Aло СAЩ,Вие, обикновените просяци!
87
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 106Може и да си ходил до Китай, може и да си видял нещо, но да правиш глобално заключение от това си е меко казано наивно! Виж, прав си само в това, че старата Баба Яга - стара еуропка вече си изигра историческата роля! Евроазиатския регион се развива с по 6-8, че и даже до 10% годишно! С изключение на Русия, защото тя досега се мъкнеше заблудена като нас по остарялата догма че всичко прогресивно и хубаво било на запад.....ИДИОТИЗЪМ!!! Добре, че тя се ориентира навреме! А ние ????
86
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чакаме да изгони дипломатите като ответна мярка на наританите руски.
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ихо 105Зъби ли, ченета ли.....НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ!!! Вече е доказано, че и с ченето може така да прережеш гърлото, че......по-добре да не опитват!
84
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
86 - Китай така или иначе вече е фактор. Имам някакво вземане-даване с китайци, два пъти ходих там. Много бързо те отгледаха трето поколение инженери и сега развиват четвърто, способно на иновации. Вече определено са по-добри от европейците и много по-продуктивни. От известно време са набутани във фундаменталните науки, американските университети гъмжат от китайци, където те изместват постепенно евреите. Проблемът на Русия е, че в китайския мир няма абсолютно никакво място за руски.
83
11
 
7
 
! Отговори
Ихо преди 7 години
Че-ее,зъби е показал! Стари пластмасови ченета е показал дъртия му Кремъл- откъде друго?