Символичен вот: Шотландия каза "не" на Brexit

Гласуването демонстрира разногласията в Обединеното кралство
7 фев 2017 22:56,
18
Символичен вот: Шотландия каза "не" на Brexit
Снимка: Архив, Reuters

Парламентът на Шотландия днес отхвърли плана на британския премиер Тереза Мей за излизане от ЕС чрез символичен, юридически необвързващ вот, предаде Ройтерс.

Гласуването демонстрира разногласията между четирите съставни страни на Обединеното кралство за Брекзита, отбелязва агенцията.

Макар че Англия и Уелс гласуваха за излизане от ЕС на референдума през юни, повечето гласоподаватели в Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане.

Шотландският първи министър Никола Стърджън неколкократно е призовавала интересите на Шотландия да бъдат отчетени по време на предстоящите преговори за Брекзит.

Против започването на преговорите за условията за излизането на Великобритания от ЕС гласуваха 90 депутати, а "за" - 34.

Символичното гласуване, което не може да попречи на Лондон да започне преговори с Брюксел за излизане на Обединеното кралство от ЕС, се състоя по инициатива на Шотландската национална партия, която има мнозинство в местния парламент.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
6
 
! Отговори
хаха преди 7 години
Шотландците да направят и те един Брекзит, и да излезнат от Британия. Ама да питат първо Плевнелиев, че може да не дава и да поиска санкции от Тръмп?
16
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук някои пишат само под напора на личните си емоции. Шотландия и Ирландия щели да се отделят от Великобритания, за да останат в ЕС? ..... Ми той ЕС се клати като потъващ кораб в океана, къде ще вървят, при нас ли?! Трябва съвсем да са оглупяли да напуснат GB! Това са малки държави принадлежащи от векове към Британската империя и в ЕС ще са нито риба ни щука. А Кралицата ако се загуби - ами идва крал Уйлям или пък Чарлз ще заеме престола. Тяхната монархия е най - дълговечната в Европа и света вероятно. Ще оцелее.
15
0
 
36
 
! Отговори
Обективно преди 7 години
Великобритания не е отдавна Great Britain, а английската империя отдавна я няма, от нея остана само английския език като световен език, а шотландците са едни от най симпатичните народи на света
14
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шотландия и Сев. Ирландия ще са последните отломки излезнали от Британската империя. Вероятно ще има референдум в Шотландия и Сев. Ирландия за излизане от кралството и тогава от Брекзита ще се получи вместо Великобритания Малобритания.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако искаш да разбереш нещо за шотландците гледай chewing the fat, still game. Задължително със субтитри иначе няма разбиране
12
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единбург - по са снобари, глезге е перник. Останалата част горе долу. Хайландс баш шотландки бойци. Иначе са по топли хора от англичаните. Горди са но забразлика от южняците не си мислят че са единствените на света.
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Caledonia fleetАз съм друг "Анонимен" :)За шотландците мисля, че правят много хубава ракия; ама мно-о-го хубава! Чувал съм и, че са аналогът на нашите габровци. Ама да си стоят в Обединеното Кралство, както са си от векове.
10
16
 
13
 
! Отговори
ined преди 7 години
Шотландците да са били по-активни на предишния референдум за излизане от Великобритания, сега вече е късно.
9
1
 
13
 
! Отговори
Caps Lock преди 7 години
До Анонимен 7Ако си мислиш че писанките ти стават по-значими като натиснеш caps locka значи си пълен кoмплекcap.
8
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм в шотландия от 4 години и работя като бакшиш. Искам да ви кажа че тук на всеки му е през шлифера какво ще стане а и тая Scottish national party доста шотландци я мразят и казват че от партията нищо не става. Гледам последните години активно по медиите се следи крашското семейство, какво станало тук, брексита и др тъпотии. Искам да ви кажа че тук на никой не му пука така че айде не се престаравайте. Ако потъне тая държава си стягам куфарите и дОма. Ай ше им се невиди и на криваците
7
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ Е ЕДНА ОТЖИВЕЛИЦА КОЯТО НЕ СЕ Е РАЗПАДНАЛА САМО, ЗАЩОТО СА ТОЧНО В ЕС И Е ЖИВА ОЩЕ БАБИЧКАТА КРАЛИЦА!!!УМРЕ ЛИ КРАЛИЦАТА ТОВА Е И КРАЯ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ РАЗПАДА СЕ!!!ИЗЛЕЗЕ ЛИ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ОТ ЕС ТОВА Е КРАЯ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ПАК СЕ РАЗПАДА!!!!!--------ТЪЙ, ЧЕ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ПРИКЛЮЧИ И СЕГА КРАЛСКОТО СЕМЕЙСТВО СЕ ЧУДИ КАК ДА СИ СПАСИ КОЖИЦАТА НАЗНАЧАВАЙКИ ПИОНКАТА С 0 РЕЙТИНГ ИЗМИСЛИЦАТА МЕЙ АЛА БАЛА 0 ДЕТО Е НИКОЙ И НИКОЙ ЩЕ СИ ОСТАНЕ!
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 3"АКО ДО КРАЯ НА 2017-ТА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НЕ СЕ Е МАХНАЛА ОТ ЕС ЩЕ ИГРАЕ ТОЯГАТА!!1---Е-е, РЕЙДЖЪР УОКЪР, ама ти имаш ли тояга?
5
3
 
25
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Скоро ще се състои референдум за отделяне на Шотландия от Кралството и ще е интересно за какъв вол и какво теле ще пишеш тогава.
4
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 2Е-е, младеж, то не става само с ТВОИТЕ емоции. "Да се маха моментално от ЕС".'Ми, то не зависи от теб, има си процедури, дето не ги разбираш.Той и Роската ПлевнЯлиевА така беше емоционално настроен спрямо Русия, ама ...
3
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АКО ДО КРАЯ НА 2017-ТА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НЕ СЕ Е МАХНАЛА ОТ ЕС ЩЕ ИГРАЕ ТОЯГАТА!!1ИЗМАМНИЦАТА ПИОНКА НА КРАЛСКОТО СЕМЕЙСТВО АЛА БАЛА МЕЙ Е ЕДНА КРЪГЛА 0!ДА СИ СЪБИРАТЕ ПАРТАКЕШИТЕ И ВЪН ОТ ЕС!!!!!!!!!!!!!!
2
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ДА СЕ МАХА МОМЕНТАЛНО ОТ ЕС!!!!!!!!!!!!!!!!!
1
40
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде ги намирате тези материали, бе! Търсите по вола теле, да "убедите" хората, че Brexit-a е нежелан. Нежелан е само от третополовите брюкселски зелки, които без топлите места, до които кой знае как са се добрали (справка - нашите "евродепутати" и чиновници) и, които без ЕС, СТАВАТ НИКОЙ!