Чечения – важен играч във възстановяването на Сирия

Сметката ще я платят обикновените чеченци, правейки дарения
19 юли 2017 18:00, Елка Василева
19
Чечения – важен играч във възстановяването на Сирия
Рамзан Кадиров. Снимка: архив, Reuters

Населената предимно с мюсюлмани руска република Чечения се превръща във важен играч във възстановяването на опустошената от война Сирия. А сметката вероятно ще бъде платена от обикновените чеченци, много от които са принуждавани да правят дарения или в противен случай са заплашени от изгнание или смърт, казват правозащитници, пише Асошиейтед прес.

Съмнителна благотворителна фондация, ръководена от семейството на чеченския лидер Рамзан Кадиров, възстановява емблематичната джамия на Алепо. Този жест има за цел да помогне на Кремъл да затвърди влиянието си в Сирия и да укрепи позициите на Кадиров в мюсюлманския свят.

Фондация "Кадиров", една от най-богатите благотворителни организации в Русия, харчи милиони, за да води западни знаменитости в Чечения, да купува спортни коли за спортисти и да строи джамии в Израел, на украинския Кримски полуостров и други места. Наскоро фондацията обърна поглед към Сирия.

Никой не се съмнява, че Сирия има нужда от цялата възможна помощ след седем години гражданска война, но правозащитници съзират заплашителни и егоистични цели в начинанието на фондация "Кадиров". Те твърдят, че организацията се използва като частна касичка на Кадиров, която се пълни от задължителни дарения на чеченците.

"Основният източник на финансиране на фондацията са обикновените хора и фирми в Чечения, защото цялата република плаща този неофициален данък", каза директорът на проектите за Русия и Северен Кавказ в "Интернешънъл крайсис груп" Екатерина Сокирянская.

Фондацията предлага да нахрани сирийските бежанци в Германия и Йордания, изпраща овце в Сирия за честването на рамазана и обявява, че възстановява пострадалата от войната Голяма джамия в Алепо, включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, както и още една важна джамия в сирийския град Хомс.

Правозащитници в Северен Кавказ са документирали, че чеченските власти принуждават жителите да правят дарения от своите заплати за фондацията и за неуточнени нужди на Кадиров и неговото близко обкръжение.

Сумите, които дават чеченските работници, са различни, казват активисти. От някои фирми и работници се очаква да дават определен процент от своите доходи всеки месец. От други, главно най-ниско платените държавни служители, се искат дарения за отделни случаи. Средната месечна заплата в Чечения, чието население е близо 1,4 милиона, е около 360 долара.

През 2016 г. известната правозащитна организация "Мемориал" получи официално оплакване от хора, работещи в провинциален отдел за обществено осигуряване в Чечения. Те съобщиха, че около 70 процента от тяхното заплащане се задържат за дарения за фондацията. "Мемориал" подаде жалба до прокуратурата, но разследването не установи нарушение.

Отказът да плащаш не е вариант. Противниците на Кадиров са убивани или пращани в изгнание; изчезванията стават обичайно явление; семействата на хора, заподозрени във въоръжена дейност, са принуждавани да напуснат Чечения, а домовете им се изгарят. Кадиров е набрал над 1000 души за частната си охрана, която технически е част от войските на руското вътрешно министерство.

"Невъзможно е да кажеш "не", защото насилието е широко разпространено", казва Сокирянская. "Чечения е малка. Всеки познава по няколко души, сериозно засегнати от този режим по насилствен начин, а те нямат нужда от доказателства."

Единствените финансови данни, оповестени от фондацията, показват, че тя е притежавала нетни активи на стойност 1,5 милиарда рубли (25 милиона долара) през 2015 г. За разлика от други руски неправителствени организации, които по закон са длъжни да подават финансови доклади пред властите или в противен случай са заплашени от тежки глоби, фондация "Кадиров" внимателно пази своите финанси.

В официалната база данни на правосъдното министерство за неправителствените организации няма нито един доклад от фондация "Кадиров". Министерството заяви пред Асошиейтед прес, че фондацията подава финансовите си доклади навреме и е внесла последния през март, но не каза защо те не са направени обществено достояние.

Руският президент Владимир Путин започна през 2015 г. военна операция в Сирия, за да осигури въздушно прикритие за настъплението на правителството срещу групировката "Ислямска държава". Москва също така има желание да си изгради по-мек образ в Сирия, като предлага медицинска помощ и храна на местните жители.

Кадиров управлява населената предимно с мюсюлмани Чечения от 2004 г., когато беше убит баща му - сепаратистки лидер, който премина на страната на руското правителство след две кръвопролитни войни през 90-те години на 20 век. През последните години Кадиров се възползва от руската военна подкрепа за сирийския президент Башар Асад, за да укрепи властта си у дома и да си изгради позиции като най-влиятелния мюсюлманин на Русия в чужбина.

Той развива връзки с други мюсюлмански лидери - беше домакин на йорданския крал в регионалната столица Грозни и имаше разговори с Мохамед бин Салман, години преди саудитският министър на отбраната да бъде определен за новия престолонаследник на Саудитска Арабия.

През 2015 г. саудитският крал отвори най-свещеното място в исляма, Кааба, за Кадиров и неговата делегация - един от редките случаи, когато на посетителите е позволено да видят Кааба извън свещения месец рамазан.

Москва разчита на руските мюсюлмани да строят джамии и да охраняват улиците в сирийски градове, опитвайки се да подобри своите позиции в мюсюлманския свят, пострадали от бомбардировките, при които се съобщава, че са убити стотици мирни жители.

Възлагането на възстановяването на двете джамии на чеченския лидер, вместо работата да се представи като проект на руското правителство, е съзнателен избор, казват наблюдатели по въпросите на Кавказ.

"Джамия, възстановена от християнска държава, която бомбардира страната, няма да има същата легитимност", каза Сокирянская. "Стремежът да се покаже, че дарението е мюсюлманско, има за цел да компенсира това."

Когато Русия реши да изпрати военна полиция в Сирия през декември миналата година, първият изпратен там батальон беше от Чечения. През последните седем месеца е направено само едно разполагане на нечеченци в Сирия - контингент от Ингушетия, друг регион с предимно мюсюлманско население.

Кремъл е доволен от участието на чеченците в Сирия, тъй като дейностите на Кадиров там са "точно в съответствие с външната политика на Русия, нито стъпка встрани от пътя", каза главният изследовател в института "Диалог на цивилизациите" в Москва Алексей Малашенко.

Това развитие е от полза и за Кадиров.

"Благодарение на това Кадиров си изгражда репутацията в очите на Путин и показва своята свръхпреданост", каза Малашенко. "А то също така укрепва образа на Кадиров като неофициален лидер в руската мюсюлманска общност."

Като част от обширното медийно отразяване на благотворителната дейност на Кадиров в Чечения местната държавна телевизионна мрежа излъчи през януари половинчасов материал за пътуването на чеченската делегация в Сирия. Репортажът на телевизия "Грозни" показа как близкият съюзник на Кадиров - Адам Делимканов - и други хора участват в петъчните молитви в двора на джамията в Алепо, все още осеян с отломки от месеците на обстрел.

Делимканов и главният мюфтия на Чечения по-късно посетиха чеченския полицейски батальон, който патрулира по улиците на Алепо, и изнесоха пламенни речи на чеченски. Телевизия "Грозни" показа как жителите на Алепо приветстват чеченците.

"Хората са наистина благодарни на войските за тяхната усърдна работа", се казваше в телевизионния репортаж.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
пенко преди 6 години
"Защо не съм и аз списател ,като Елката ?!... Ех , че ОДА бих написал - на "фондацията "на " хурката" !!!................ И "правозащитно" бих се справил :... "Мемориал..мемориал...за всеки що се е продал" !!!
15
2
 
1
 
! Отговори
Примати! преди 6 години
Тази уродлива държава играч?!? Опазил ни господ.... Ако някой иска да докаже теорията на Дарвин, трябва да се вгледа в чеченец, произволно избран!
14
1
 
5
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Хайде сега ще жалим за противниците на Кадиров. Все едно да жалим за Исл. Държава
13
3
 
9
 
! Отговори
Аспарух преди 6 години
Поредната бля,бля статия,поръчкова уплюваща всичко Руско.Истината е друга,САЩ създадоха и подържат ИДИЛ и те са виновни за стотици хиляди жертви.На тях трябва и да благодарим(с водещета роля на Сорос) за мигранската напаст в Европа!
12
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До bludesПиши на руски за да те разберат русофилите.
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 10А на мен ми е още по-симпатична, защото там няма и руснаци.
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чечения ми става много симпатична и Кадиров. Там няма евроатлантически сороски гейове.
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Chechencite sa kato nas sushtite no mega po golemi selianduri.men lichno mnogo me respektirat i ne gi vijdam chak takiva glavorezi.normalni sa samo da ne im obijdash alaha togava im stava,neshto.kato cialo sa malka neznachitelna i kompleksirana naciika.mnogo im obrushtate vnimanie
8
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като дерусифицира Чечня и я превърна в място, където федералните закони не важат Кадиров ще "стабилизара" и Сирия!
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо, чеченците са диви варвари от калибъра на боко харам. Второ. Гражданската война в Сирия е към края си, ИД е почти унищожен. Време е бежанците от Европа да бъдат депортирани по родните си места.
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5 СатаНАТОМного се утваръш. Чеченците са точни но настъпиш ли ги или обидиш ще ти резнат зелката ...
5
16
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Tоя трътльо едвам си закопчава сакото.Жалко боклуче...
4
2
 
14
 
! Отговори
Дедо поп преди 6 години
Тия измисли правозащитници защо не ду хат таратора
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яко облъчване. На родните соршоиди ще им потекат лигите.
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фейк нюз. Нищо ново. Учуден съм, че не сте пуснали новианта, че Путин се къпел в кръв от елени.
1
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уникална глупост - бедните чеченци били принудени да правят дарения иначе край, ще ги убият.