Преди 60 г. започнаха да строят Берлинската стена

Тя се превърна в един от символите на Студената война
13 авг 2021 09:26, Елка Василева
29
Преди 60 г. започнаха да строят Берлинската стена
Снимка: архив, БГНЕС

На днешния ден преди 60 години започва строежът на Берлинската стена, разделяла германската столица 28 години - до падането ѝ на 9 ноември 1989 година.

Със 156 километра бетонни блокове режимът в Германската демократична република /ГДР/ огражда американската, британската и френската зона на разделения на сектори след края на Втората световна война Берлин. Съветската зона се превръща в столицата на ГДР Източен Берлин.

За близо три десетилетия стената разделя една държава и хиляди семейства, припомня БНР. Най-малко 5 000 източногерманци успяват да избягат на Запад през „антифашисткото защитно съоръжение“, както е известно в документите на комунистическия режим в ГДР.

Но не е известно, колко опита за бягство не са успели. Най-малко 140 са известните жертви, застреляни от граничарите на стената. От създаването на ГДР през октомври 1949 година на ден бягат по около 2000 души от Източен в Западен Берлин. Режимът слага край на обезкървяването на републиката, но не спира бягствата.

Стената се превърна в един от символите на Студената война.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази мъррлява зелка на снимката знае ли, че повтаря като папагал клишета на западната пропаганда изработени в американските тайни служби. ГДР беше анексирана от ФРГ с разрешението на предателя горбачов. Обединение нямаше. Ако питате днешните осита те ще кажат, че биха я построили отново, но 3 метра по-висока.
22
9
 
2
 
! Отговори
do 23 преди 2 години
Ти май не си гледал предавания от 3 ноември 1989? По скоро изглежда, че ГДР анексираха ФРГ. Направо ги превзеха. ПС: като ти гледам нивото на грамотност, сигурно си и върл антиваксър, вярващ че Бил Гейтс лично се е заел да унищожи България?
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГФР анексира незаконно ГДР, без референдум, без допитване до хората какво искат. Цяла една държава беше погълната по империалистически. Защо ГФР може да извърши аншлус спрямо ГДР, а Русия да не може да анексира Крим СЛЕД направен референдум? Защо има санкции срещу Русия, но не и срещу ГФР? Защо този двоен аршин? Не е ли защото Германия е колония на САЩ, а Русия не е?
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пояснявам. Стена имаше само в Германия. Статията е за стената. Не става въпрос за комунисти и антикомунисти. Тук някои колеги зададоха адекватния въпрос дали нямаше да бъде по-добре за всички ако Германия беше останала разделена, при положение че към момента Германия руши Европа с мигранти и с неадекватни решения. Всички в Европа са били против обединението на Германия. С изключение на САЩ. Това тpябва да се знае.
19
2
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Оградата бе зле конструирана. Трябвале да обгради Германия и Русия завинаги,тъй че никога да нямат контакт нефашисткия и нормален цивилизован свят. Бих добавил към тях и англосаксонци,но за жалост няма как да се построи такава ограда. Скед германските и руските ужаси от Първата и Втората световни войни тези две едноплеменни страни трябва да бъдат изолирани от света. В това число и англосаксонците.
18
3
 
6
 
! Отговори
до 9 преди 2 години
А ти от къде знаеш как се е живеело по време на стената в Европа? Тогава основно върлите комунисти с агентурен псевдоним в ДС имаха право да видят за какво става дума.
17
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази стена е символа на концлагера за който бoлните мoзъци кoмундрелите мечтаеха, но както и другите им пъклени планове се сгромолясаха напълно логично и очаквано...
16
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не съм германец, че да ми пука за тази стена. Факт е, че германците си заслужиха стената след като разрушиха Европа и колиха и бесиха така както монголец не е правил. Ако Чингис Хан се прероди и види колко хора изби Хитлер в концентрационните лагери щеше да попита: добре ли сте?
15
4
 
8
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Валтер Улбрихт се разпорежда за строежа, защото всички хора от ГДР просто са щели да се преместят във ФРГ. Просто условията за живот на двете места са се различавали от земята до небето. И това още през 1961 г.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 60 г. започнаха да строят Берлинската стена. Преди ?г. започнаха да строят стената между Израел и Газа. Преди 06 г. бандерлогът Яценюк започна да строи Великата Укропска стена. Преди ?г. започнаха да строят стената между Пиндостан и Мексико.
13
3
 
4
 
! Отговори
До 1 и 2 преди 2 години
Личи си по минусите какви "хора" цъкат тука и за коя идеология работят
12
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъжно е че в България има много хора дето милеят за тая стена, искат си затвора и гласуват за чалгар и зелен чорап.
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако американците налеят няколко трилиона в България както направиха в гфр и ние щяхме да сме със свръхпроизводство, само в България има фенове на противните бюpгери.
10
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и в Корея са така. От едната страна ня стената свръх силна икономика, от другата където е комунизъм ядат корени и си имат велик вожд.
9
2
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
За Европа от коя страна на стената говориш?
8
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа беше спокойно и хубаво място за живот докато Германия беше разделена, отслабена и на колене. Обединиха се швaбите, яхнаха метлата и пак тръгнаха да разрушават Европа. Тачър неслучайно се молеше на Горбачов да предотврати обединението. Немците трябва да бъдат профилактично шамарени на всеки стотина години за да не правят бели.
7
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От едната страна на стената Трабант и Вартбург, от другата Мерцедес и Порше, иначе същите германци само че едните са под крилото на Русия.
6
1
 
10
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
Китайската стена е била за да спира ордите идващи от вън, не за да спира китайците да бягат на Запад.
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Соцаджиите сега пак си мечтаят за комунизъм и същата стена за да не са стените само в главите им.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
правилно са правили