Германия смята ядрената енергия за опасна

Берлин се обяви против тя да е част от енергийната политика на ЕС
Обновена: 3 яну 2022 16:23 | 3 яну 2022 16:18, Веселина Йорданова
162
Германия смята ядрената енергия за опасна
Снимка: БГНЕС

Германското правителство заяви днес че смята за опасна ядрената енергия и се обяви против предложенията на Европейския съюз тя да остане част от щадящата климата енергийна политика на Европа, предаде Асошиейтед прес.

Германия ще изключи в края на годината последните си три атомни електроцентрали и ще спре постепенно употребата на въглища до 2030 година. В същото време съседна Франция се стреми да модернизира съществуващите реактори и да изгради нови, за да посрещне нуждите си в сферата на енергетиката.

Берлин смята да разчита основно на природен газ, а в последствие да го замени с по-незамърсяващ природата източник на енергия.

"Смятаме ядрената технология за опасна", каза пред репортери в Берлин правителственият говорител Щефен Хебещрайт. Той отбеляза, че въпросът какво да се прави с радиоактивните отпадъци остава нерешен.

Хебещрайт каза, че Германия "отхвърля изрично" предложението на Еврокомисията атомната енергия да е част от зеленото бъдеще на Европа и че обмисля какви стъпки да предприеме по този въпрос.

Защитници на околната среда критикуват курса на Германия към употребата на природен газ, който също като въглищата произвежда въглероден двуокис при изгарянето си, макар и по-малко. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
1
 
! Отговори
Безос и Гейтс преди 2 години
Дадоха три милиарда долара за разработването на нов тип реактори. До пет години ще заработят. Старите АЕЦ са опасни и скъпи
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно ми е Бойко Борисов (и в частност Йорданка Фандъкова) какво мисли по въпроса?
107
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 115 Имаме проблеми. За сега изпращаме отработеното гориво обратно в Русия, където се обогатява и ни се продава обратно, на цената на свежо. Ако Путин му скефне да го откаже, умираме прави.
106
1
 
2
 
! Отговори
Две зими преди 2 години
Давам им на германците две зими да преоткрият безопасната и 'зелена' ядрена енергетика :):)
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелената политика на Меркел постепено се трансформира в нови танкове, хиперзвукови ракети, такива с ядрена тяга и малки учтиви зелени човечета.
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е моментът, че се обявяваме изрично против природния газ. И без туй вече не можем да си плащаме сметките. Шума от гората и стари автомобилни гуми му е макята.
103
2
 
1
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
Да обявиш атомната енергия за безопасна и щадяща природата, е все едно да обявиш цианида за успокояващо нервите средство. Не знам как този кратуняк български не може да се научи да взима пример от далеч по-успешните от него, а все се прави на много ербап, а територията която населява и обезобразява тъне в пълна нищета
102
1
 
1
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Зелените си мислят че тока идва от контакта. Те са против атомната енергия, газ, въглища и др. Скоро във Германия ще минават на дървена енергия.
101
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
114, в България от близо 50 години работи АЕЦ Козлодуй. Къде се съхраняват радиоактивните отпадъци? Имаме ли проблем с тях?
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А радиоактивните отпадъци? Какво ги правим? Къде да ги съхраняваме?
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия стартира строителството на първата АЕЦ за наработка на водород.
98
3
 
8
 
! Отговори
Hoho_Boho преди 2 години
Има лесно решение. Да изгоним Германия от ЕС...
97
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е разликата дали атомните електроцентрали ще са в Германия или във Франция? Ако някоя гръмне, си заминават и двете страни. Обаче във Франция ще си ги строят и ще се гушат, като продават ток на германците.
96
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ядрената енергия е опасна за плановете на Германия да съсипе цяла Източна Европа със зелените си шизофрениии. Нека да спира и забранява на нейна територия, но да не пречи и да забранява чрез Европейския съюз на другите да имат ток и газ.........
95
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През крачола ми е за швабите.Никога не са ми били,и никога няма да ми бъдат пример за подражание.България трябва да развива ядрената си енергетика и веднага да стартира АЕЦ Белене.
94
0
 
4
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
До реалнафантазия Термоядрен синтез. Работите са преди да стана съзнателен, а това беше отдавна. Проучванията се обединиха около ТКОМАК не технологията за поддържане на плазмата все още е мечта.
93
1
 
12
 
! Отговори
Вергина преди 2 години
Затова ще купуват ядрена енергия от Франция и газ от Русия :)))
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЦъКъде - в реактора или извън реактора?
91
0
 
9
 
! Отговори
До 87 преди 2 години
Коя, онази дето турбината и хвръкна и направи язовирната стена трудна за рисуване!? И дето загинаха 75 човека!? Няма такова нещо като надеждно и безопасно. Всяка технология си има предимства и недостатъци. Германците си мислят, че са хванали Онзи за шлифера щом са първа икономика в Европа. На даже и те не са съвсем навсно какво ще се случи на практика след падане на атомния шалтер....
90
0
 
2
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 години
Mеркел е уредила нещата за газ и ток с Путин.