Как да говорим с детето за COVID-19

Насърчавайте детето да мие ръцете си правилно
20 мар 2020 20:10, Михаела Лазарова
6
Как да говорим с детето за COVID-19
Снимка: Istock

Новините за коронавируса вече са навсякъде. Няма как да не достигнат и до децата. Това ще породи много въпроси, а вероятно и тревоги у най-малките. Предвид ситуацията, в която все по-разрастващата се пандемия от новия коронавирус COVID-19 предизвика по цял свят, родителите би трябвало да разяснят на децата си какво означава това, защо се налага всички да стоят вкъщи и да ограничат социалните си контакти, каква хигиена трябва да се спазва, за да се предпазим от зарази и още много други неща, които пряко засягат децата.

Как обаче да говорите с детето си на тази деликатна тема без да го стреснете и същевременно така, че то да ви разбере правилно?

Бъдете спокойни

Колкото и тревожно да ви е отвътре, колкото и съмнения и въпроси да ви притесняват относно здравето на семейството ви, пред детето си трябва да запазите самообладание и да бъдете спокойни. Обяснете всичко, което знаете до момента. Отговаряйте на въпросите на детето. Не издавайте паниката си, ако изпитвате такава. Тя ще повиши тревожността на детето многократно. Да види родителите си паникьосани е последното, от което то се нуждае, защото вие сте неговата закрила.

Бъдете информирани

Когато започнете разговор с детето си за коронавируса, ще се учудите колко много информация е събрало то от различни източници, съзнателно или не. Отговаряйте възможно най-изчерпателно на въпросите. Ако не знаете някои от отговорите, намерете ги.

Насърчавайте детето да мие ръцете си правилно. Обяснете му колко важно е това не само в този критичен момент на пандемия от нова непозната зараза, а винаги. Покажете му правилния начин за миене на ръцете. Напомняйте на детето важността от спазване на дистанция с другите хора, особено около болни, проявяващи видими симптоми. Научете детето да свикне, че не трябва да си пипа лицето.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето така.. Мама и тати много,ама наистина много си играха на чичо доктор и после дойде един добър щъркел, после стана нещо лошо Covid19 и после..., после всичко почна отново
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Детето на 4,5г. в детската от един месец си говорят за короната. Знае, че е зараза и болест. Хич не му дреме. Само му е мъчно за другарчетата.