IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec Megavselena.bg
BGONAIR Live

Как да контролираме инсулиновата резистентност?

Балансираните хранителни режими са прекрасни опции

Снимка: istock

Снимка: istock

Инсулинова резистентност е състояние, при което клетките на тялото не реагират достатъчно ефективно на инсулина. Това кара панкреасът да произвежда повече инсулин, за да поддържа кръвната захар в нормални граници. С течение на времето това състояние може да доведе до постоянно повишена кръвна захар, предиабет и дори диабет тип 2. Промените в начина на живот, преди всичко диетата, физическата активност и редукцията на теглото са най-мощните, доказани начини за обръщане на този процес и подобряване на инсулиновата резистентност.

Съвети за диета за подобряване на чувствителността на клетките към инсулина

Съществуват някои хранителни стратегии, които според редица доказани източници показват множество ползи в овладяването на инсулиновата резистентност. Всички тези насоки включват кратки указания, които можете да имплементирате в ежедневието си още сега, без да се налага да полагате огромни усилия.

1.    Наблегнете предимно на пълноценните, минимално преработени храни

Пълноценните и преди всичко така наречени цели храни съдържат фибри, протеини, здравословни мазнини, сложни въглехидрати, изобщо хранителни вещества, които са по-бавно усвояеми. Те имат прекрасното свойство да контролират и забавят скоковете в нивата на кръвната захар.

Според Harvard Health е от голямо значение да базирате храненията си на зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни (овес, ечемик, кафяв ориз, киноа), плодове в умерени количества, постни нетлъсти протеини и здравословни мазнини (зехтин, ядки). Заменете рафинирания бял хляб, сладкиши и сладките напитки с пълноценните им и здравословни алтернативи.

2.    Яжте повече разтворими фибри (и бобови растения)

Разтворимите фибри забавят усвояването на въглехидратите и подобряват действието на инсулина. Бобът, лещата, овесът, ечемикът, ябълките и цитрусовите плодове са добри източници.

Лесно можете да добавите повече фибри към храненето си. Например добавете половин чаша боб към салати или супи, изберете овесени ядки за закуска и включете допълнителна порция зеленчуци по време на хранене. Това е един от най-здравословните избори, които можете да направите, според WebMD. 

Източник: Живот с инсулинова резистентност: как да контролираме кръвната захар натурално

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата