Феноменът Мона Лиза

Френски инженер сканира Джокондата на Леонардо; някога Мона Лиза държала покривало в ръцете си, имала мигли и по-изразителна усмивка
23 окт 2007 15:12,
15
Феноменът Мона Лиза
Снимка: ВВС
Джокондата първоначално е имала мигли и клепки, твърди френският изобретател Паскал Коте, след като проучил шедьовъра на Леонардо, копирайки го с помощта на 240-мегапикселов скенер.

Уредът, който позволява да бъдат направени снимки с най-висока резолюция, е използван от инженера за сканиране на над 500 произведения на живописта.

Между тях са творби на Ван Гог, Бройгел, Курбе и други европейски майстори.

По думите на Коте той е сканирал „Мона Лиза“преди 3 години в лабораторията на Лувъра при използването на инфрачервени и ултравиолетови датчици.

Оттогава той е прекарал 3 000 часа за анализ на получените данни.

Това изследване му позволява днес да твърди, че първоначално в ръцете на Мона Лиза е имало покривало, което днес е практически невъзможно да бъде видяно на платното.

Освен това той открил следи от косми по кожата на лицето, които впоследствие са изчезнали при безбройните реставрации.

Изследователят смята, че самият Леонардо е преработил перфектно картината, на която в оригинала два пръста от лявата ръка на Мона Лиза са били разположени по друг начин, лицето й е било по-широко, а усмивката – по-изразена.

Инженерът твърди също, че работата му е помогнала да се разберат оригиналните цветове, в които е бил издържан портретът – светло син и бял, сравнени с днешния тъмнозелен с жълтеникави и кафяви оттенъци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
antoonio преди 16 години
А брада и триъгълно окосмяване на *** дали е имала ? :) хахаха
13
0
 
2
 
! Отговори
topsyg преди 16 години
iskam ta za myj be! shta obi4am we4no, ako wse me razsmiwash taka!
12
0
 
2
 
! Отговори
smokini i chernici преди 16 години
Какво се заядохте с Марийка - тя че не е грамотна, не е, но този, който заслужава публично порицание и линчуване е автора. И първоначално и след това Лиз си има клепки. Липсва й окосмяване във вид на мигли и вежди.
11
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
до номер 7: не са остатъци, а са си чисти падежи - 3 са си останали, но само при част от местоименията - *** по-голямата част от хората са си направо боси по българска граматика - факт, поне да си мълчат
10
0
 
2
 
! Отговори
Вики преди 16 години
Номер 5 ти разкри шифъра на Леонардо. Напълно съм съгласна с теб. БРАВО!
9
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
mona liza e bila maj sigurno
8
0
 
2
 
! Отговори
??? преди 16 години
мигли и клепки? само аз ли мисля, че клепки е остарял вариант на мигли?
7
0
 
2
 
! Отговори
ASSASSIN преди 16 години
И как се казват тези падежи? Родителен и дателен ли? Отдавна ги няма, мой човек! "Мама Ивану думаше" може да се пее като народна песен, но не и да се употребява в ежедневието, още по-малко - публично.
6
0
 
2
 
! Отговори
Mac преди 16 години
Напълно съгласен с номер 2. И между другото няма по-голяма гнус от това да седиш в залата на Лувъра, в която е "Мона Лиза" - ядене, пиене, спане....испанци, руснаци и американци....фотоапарати....японци....ужас!
5
0
 
3
 
! Отговори
Blah преди 16 години
На картината освен това има скрито малко зайче в долния ляв ъгъл. Освен това е кодирана графиката за индекса Dow Jones между 2008 и 2036 година. Ако пробиеш с бургия номер осем лявото ухо на портрета, получаваш достъп до скрит предавател за стопиране на космически чинии. В гънките на дрешката на портрета е закодирано предупреждение за построяване на вогонска космическа магистрала през Земята. Строителните работи започват през 2150 година.
4
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 16 години
njama Бройгел - Брьогел се казва.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 16 години
Марийко,Марийкоооо ич те нема момеее
2
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
мария, объркала си малко граматиката... казва се или "на кого" или само "кому". падежи, скъпа, падежи. бту, току-що обиди цялата гилдия историци на изкуството.
1
0
 
2
 
! Отговори
Maria Tsaneva преди 16 години
Голямо откритие... няма що