Който може- учи, който не може- става мениджър

Топмениджър на италианската компания Телеком стана звезда в YouTube
8 апр 2008 14:21,
15
Който може- учи, който не може- става мениджър
Лука Лучани - известен историк. Снимка: telecomitalia.it

Топмениджър на италианския "Телеком" стана злополучна звезда по YouTube с "изключителните" си познания по история. 

Генералният директор на "Телеком" Лука Лучани нарече извършеното от Наполеон при Ватерло „шедьовър“, въпреки че точно там, през лятото на 1815 г., френският император губи фатално битката срещу обединените сили на Великобритания и Прусия, след което бива заточен на остров Св. Елена.

„Всички го смятаха за победен, за умиращ. Той имаше срещу себе си пет нации. Стратегията, ясните му идеи, решителността и силата му превърнаха обаче направеното от него в истински шедьовър“, заяви категорично Лучани.

Привеждайки примера за Наполеон и „победата му“, той се опита да бъде още по-изразителен в усилията си да подтикне служителите на компанията да дадат максимума от себе си.

Въпреки озадачените погледи и реакции на голяма част от слушателите по време на въпросната конференция, Лучани продължи да развива историческите си познания и да разказва разпалено за победата на Наполеон във Ватерлo.

Видеото с думите на Лучани беше качено в YouTube и го превърна за кратко време в най-посещавания клип в Италия, а Лучани - в най-осмивания топмениджър по медиите.

Лучани има зад гърба си кариера в едни от най-авторитетните компании на Апенините. Миналогодишната му заплата в Телеком е била за 858 000 евро. Много от италианските блогъри посъветваха Лучани да инвестира част от парите си в курс по европейска история.

Ден след като гафът му обиколи медиите, Лучани се извини на колегите си в специално отворено писмо.

„Съжалявам за гафа, който направих и за тона, който и аз самият намирам за пресилен и не на място. Това е грешка, която признавам и за която моля всички за извинение. Когато влагаш страст в нещата, в които вярваш, понякога грешиш“, оправда се Лучани.

Той определи грешката си като „инцидент, от който ще се поучи“.

„Обещах и на 10-годишната си дъщеря Аличе, че заедно с нея ще си преговоря историята“, допълни Лучани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Pavel преди 16 години
А бе не знам кой е глупав, той дето взима 858 000 евро на година или ние демо му се смеем ама взимаме 858 ама всички взети заедно...То има и друг лаф де "мениджър не се става, мениджър се раждаш..." та ние докато сме учили за ватерло цар калоян и симеон, той е карал русите каки с ферарито:)
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
E, i az kato sam magistar po istoria, kakvo ot tova?! Da ne poluchavm negovata zaplata. Po-dobre tap i bogat, otkolkoto umen i beden. Ama mai v savremeniat sviat niama miasto za takiva kato men. :-((
12
0
 
0
 
! Отговори
Весо преди 16 години
Ех, как се навъдиха толко историци.. :)))
11
0
 
0
 
! Отговори
summers преди 16 години
Битката при Ватерло е през 1813 година.
10
0
 
0
 
! Отговори
n4wx преди 16 години
"Който може- учи, който не може- става мениджър", а който е съвсем ***- журналист :)
9
0
 
0
 
! Отговори
Весело преди 16 години
Ще се извини и ще продължи да си лапка.
8
0
 
0
 
! Отговори
Kolega... преди 16 години
;)
7
0
 
0
 
! Отговори
До 4 преди 16 години
И ти като пишеш нещо, проверявай преди да критикуваш. След загубата при Ватерло той наистина е заточен на остров св. Елена, нищо че преди това е бил заточен на Елба...
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Абе, ти да не спиш...Св. Елена е второто заточение на Наполеон, след битката при Ватерло. Кво ми пишеш за Елба, като това е преди Ватерло
5
0
 
0
 
! Отговори
ooops - sorry преди 16 години
ха, ама и аз не съм прочела ккато трябва, то за св.елена казали хората. Извинение :)))
4
0
 
0
 
! Отговори
rain преди 16 години
хаха, поне като поправяте някой нека е коректно... Наполеон е заточен на Елба 1814, и бяга от Елба на следващата година няколко месеца преди Ватерло (1815)... И освен това - ДА! Човека си е за подигравка, като ще мотивира с исторически примери, поне трябва да си направи труда да ги проучи... ;)
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Щом си признава значи точно това е имал в предвид. Освен това за човек с такава заплата и такава длъжност трябва да знае много повече от това.
2
0
 
0
 
! Отговори
Томов преди 16 години
Човека не знае нищо за военната история, просто защото италианците са най-некадърните войници в Европа. в Африка - Абисиния, редовна италианска армия е била победена от африканци с копия и стрели през Втората Световна война. Който не ги е хванал, той не ги е бил. Откъде тоя мениджър ще знае нещо за военната история, като италианците нямат такава?
1
0
 
0
 
! Отговори
Elias преди 16 години
Човекът май не е твърдял, че Наполеон е победил при Ватерло във военния смисъл на думата.... Освен това се чудя колко глупав трябва да си, за да се смееш на такива грешки...