Ще дремвате следобед? Пийте кафе преди това!

То намалява сънливостта след събуждането
10 апр 2017 11:07, Мария Захариева
3
Ще дремвате следобед? Пийте кафе преди това!
Снимка: архив, Reuters

Кафето и сънят имат нещо общо, защото ободряват и могат да повишат работоспособността. Затова Чин Мой Чоу от университета на Сидни препоръчва чашка от ароматната течност преди следобедната дрямка, съобщи в. "Дейли мейл".

Комбинацията според специалиста по сън и добра форма дава допълнителна енергия след събуждането. Кафето подобрява резултатите дори ако човек само задреме, без да заспи дълбоко. То намалява и сънливостта след събуждането и човек остава в добра форма няколко часа.

Когато пием кафе, то остава в стомаха известно време и след това преминава в тънките черва. Именно там кофеинът са абсорбира и разпределя в тялото. От изпиването на кафето до усвояването му минават около 45 минути. Ободряващият ефект от кофеина започва по-рано - след около 30 минути.

Затова пиенето на кафе преди кратка следобедна дрямка от около 15 минути не се отразява на качеството на съня. При събуждането обаче се усеща ефектът от кофеина и той се задържа часове.

Макар и кофеинът да се разгражда в черния дроб, половината от него остава в кръвта 4-5 часа. Ако човек е изпил повече от две чаши кафе, преработването на кофеина отнема много по-дълго време.

Ако човек отложи дрямката, след като си е изпил следобедното кафе, обаче кофеинът ще попречи както на нея, така и на работата след това.

Кофеиновият следобеден сън може да помогне, ако човек е недоспал, но с него не можа да се навакса продължителният недостиг на здрав нощен сън. Причината е, че нощният сън е много важен за много мозъчни и телесни функции.

(БТА)


3
Още по темата: дрямкасънкафе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
5
 
! Отговори
Бай ви Танко преди 4 години
До Анонимен

Е, нали си говорим за кафето. Ако искаш може да си говорим и за други питиета. Там пък по колко изпивам....
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай ви Танко

някои пийват по толкова ракийка. и им е за събуждане и за заспиване.
1
4
 
5
 
! Отговори
Бай ви Танко преди 4 години
Аз пия една чашка от 250 грама кафе като стана. Следобед пия чашка от 100 грама кафе и лягам да си подремна. Вечер след 22 часа пия още към 100 грама кафе, щото работя до късно. И към 1 часа си лягам и веднага заспивам до към 9 часа.

Въобще кафето ми е и за събуждане, и за заспиване.