Сентинелите: Най-враждебните – нападат и изяждат всико, което ги доближи!

Последните 30 хил. години живеят щастливо на малкия си остров
Обновена: 24 ное 2018 07:55 | 23 ное 2018 21:30, Нели Христова
136
Сентинелите: Най-враждебните – нападат и изяждат всико, което ги доближи!
Снимки: Daily Mail

През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава острова, не трябва дори да се доближава на по-малко от пет мили от него, а от 2017 е забранено дори снимането на обитателите на остров Сентинел. 

Ала съобщението, което местните пращат на всеки, който се доближи до тях е ясно – размаханите брадви, лъкове, ножове и отровни стрели няма какво друго да значат, освен: "Оставете ни намира! Искаме да сме сами!"

През всичките тези 30 хил. години те са се научили да ловуват диви свине, да си отглеждат мед, да вадят миди и да се хранят с плодове. През всичките тези години са усъвършенствали отравянето на изглеждащите по заплашителен начин натрапници.

Навярно като заплаха е изглеждал и 26-годишният Джон Алън Чау, когато е стъпил на острова. Уцелен е с отровна стрела и е завлечен навътре в обитанията на сентинелите. Той искал да им проповядва християнство и в името на своята цел, продължил да върви под дъжда от стрели. Смъртта му е трагедия, но Чау не би трябвало въобще да стигне до тях.

Още по темата

Забраната около острова не е наложена само, за да предпази туристите, но и племето. Това са едни от последните "не-интегрирани обитатели на Земята", които обаче със сигурност не са изградили имунитет към съвременните болести. Дори един обикновен грип би могъл да затрие цялата популация на острова, а това би било антропологична катастрофа.

Сентинелите са и последните потомци на първите хора, които се заселили в Азия преди 75 хил. години. Те дошли от Африка, чак в Близкия изток, Бирма и Индия докато не стигнали Андаманския архипелаг. Някои продължили напред. Други се заселили на Сентинел запленени от гъстите джунгли, белите плажове и среда, толкова плодородна, че няма нужда почвата да бъде обработвана.

Мъжете ловуват костенурки, диви прасета и риба, жените събират кокосови орехи и боровинки и също хващат риба в изплетени от тях мрежи.

През лятото събират мед и мажат телата си със специална пчелна паста. Ходят почти изцяло голи, като изключим някои листа и орнаменти по тях. Живеят на семейни групи, далеч от цялата пластмаса, стрес, модернизация, технологии и... други хора.

Първият контакт със сентинелите е направен преди 1000 години от арабски и китайски изследователи. Почти всеки опит за посещение на обителта им от тогава е приключвал с трагедия.

Когато Марко Поло посещава островите през 13-ти век той описва племето като "най-враждебните и зли хора, които ядат всичко и всеки, до когото се докопат". А през 1563 година Цезар Фредерик пише: "Ако някой кораб има нещастието да спре на острова, целият екипаж е обречен". Дори когато Великобритания колонизира почти всичко наоколо, сентинелите са оставени да живеят на спокойствие.

През 1970 година антрополози се приближават до острова, за да го изследват, въоръжени с тетрадки и подготвени за дъжда от стрели. Тръгват си живи и успяват да опишат причудливата масова оргия на която стават свидетели. Четири години по-късно други авантюристи пристигат на о. Сентинел и носят дарове на племето. Живото прасе, пластмасовата количка и комплектът алуминиеви чайници не впечатляват жителите на острова и те отговарят отново с дъжд от стрели.

В редки случаи пратеници на племето биха приели като подарък кокосов орех... преди отново да открият огън по нарушителя. През цялото това време, съобщението е било едно – оставете ни на мира.

Ала те далеч не са глупави. Ботаническите им, медицински и зоологически познания са неконвенционални, но изумителни. Забравили са как се пали огън, но поддържат няколко огнища из целия остров, за да имат от къде да си го набавят. Твърди се, че всички са оцелели по време на цунамито на Boxing Day през 2014 г., когато 250 хил. души на цивилизованата земя умират.

Племето, подобно на животните, усетило, че огромна вълна се задава към тях и се покатерили на дърветата, взимайки ценния си огън с тях. Притеснени за тях, индийските власти пращат хеликоптер, който да провери как са. Съобщението, което предава пилота е следното: "Те са в добра бойна форма". Налага му се да се изнесе от там възможно най-бързо, защото сентинелите започват да стрелят по металната птица.

Ала колкото и да са недружелюбни, хората продължават да изпитва желание да ги посетят. През 2006 г. двама рибари са накълцани на парченца с мачете, а преди няколко дни Джон Алън Чау бе пронизан от стрела. Затова индийските власти налагат забрани и следят за благоденствието на племето от далече. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
0
 
! Отговори
@ 111 преди 5 години
Абе май трябваше да ни оставят руснаците да бъдем цивилизовани муслита и да се треппеме като кучета, защото сахим видял на фатма чорапите, дивак си ти, циничен и неук, християнството е единствената истинска религия, която учи на мир и любов между хората и е спасявала много пъти нашия малък народ, пусни си чалгата, пий си ракията и не се занимавай с неща, които не са ти ясни, ако все пак ти се размърда малко мозъка, подхождай с уважение.
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хем не помнят, как се пали огън, хем имат мачетета някак...?
99
0
 
7
 
! Отговори
Смехурко преди 5 години
Елвис Пресли,Роналд Рейгън и Бай Тошо попаднали на остров,населен с ***.Те ги погнали,хукнали нашите да бягат.Елвис им хвърлил бележка-оставете ни живи,ще ви направя шоумени.*** я прочели,и пак ги подгонили.Рейгън им хвърлил бележка-пощадете ни,ще ви направя сенатори.*** я прочели и продължили да ги гонят.Бай Тошо им написал нещо и хвърлил бележката.*** я прочели и панически се разбягали-Абе какво им написа,попитали го.-Ами написах,аз бягам към комунизма,а вие?
98
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОБРЕ ЩЕ Е БОЙКО БОРИСОВ ДА ИМ НАПРАВИ ЕДНО ОФИЦИАЛНО ПОСЕЩЕНИЕ.И ДА ВОДИ ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ И МЕНДА СТОЯНОВА.
97
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея са големи пичове,пазят си родината.И правилно.Не им трябва стресиращата цивилизация,а и си имат всичко за хапване,включително туристи,ужас.
96
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако са изолирани от толкова хиляди години от къде разполагат с мачете.даже много по развити цивилизации в американските континенти не са познавали желязото допреди европейците да ги запознаят с него.
95
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Иначе християнството е много мaлоyмна религия. В него Господ прилича на човек и Земята е плоска, например.".Ами тъкмо, подходяща е за диваци.
94
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи мyмyните могат да ги оставят да стрелят по нaшeствениците, а европейците - не?
93
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Пратете им княз Борис. Той има опит с християнизирането на диваци "Tо напротив - дивак ставаш като я приемеш тая християнска религия. В миналото по времето на Борис, той е решил да я приеме, защото околните силни държави вече са били християнски. Ако бяха някакви други, сега и ние щяхме да сме други, защото Борис щеше да ни направи според какви са силните на деня. Иначе християнството е много мaлоyмна религия. В него Господ прилича на човек и Земята е плоска, например.
92
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пратете им княз Борис. Той има опит с християнизирането на диваци
91
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе там да не е отишъл петият брат на хан Аспарух? Държат се като аспаруховци.
90
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ние си имаме такива.
89
2
 
7
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Ами минойската цивилизация, древна Елада, Микена, Ямната култура, те всички са на повече от 3000г. Селището на пътя на Магистрала струма е на 7000г. Не е зле да залягаш повече над учебниците, а не да се излагаш по форумите.
88
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 30 хиляди години ?":D Стига глупости. 3 хиляди може,но преди 30 хиляди сме били долу горе на ниво маймуни.... "----Счита се, че съвременният човек, във вид и структура на тялото му и органите му, такива каквито са сега, съществува от около между 80 000 и 100 000 години. (А някои изследователи дори говорят за двойно и тройно повече назад.) Ако се върнем по-рано, тогава вече не е точно "човек", ами са разни други форми. Тъй, че няма никакъв проблем да бъдат от преди 30 000 години.
87
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълно е с ***, промитаци християни. Тръгнал да носи насила религията си на някакви хора... ааарррреее!!! Хубаво, че са го убили! Такива само това заслужават!
86
2
 
4
 
! Отговори
Denis R. преди 5 години
Redordead преди 55 минути, Не можеш да научиш всички. Приеми просто, че преобладаващата част от населението е повече или по-малко с кухи *** в горната част на торса.Поздрави!
85
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У нас пълно с Сантинели в ромските махали и то в цяла България , таа ниннджа с американски паспорт да беше дошъл у нас с библията
84
1
 
17
 
! Отговори
А,де преди 5 години
През всичките тези 30 хил. години те са се научили да ловуват диви ***, да си отглеждат мед, да вадят миди и да се хранят с плодове.Абе и аз отглеждам пчели,и добивам мед,но нямам и бегла представа как се отглежда мед!Трябва да отскоча до този острвоя,за обяна на опит.За какво да отглеждам пчели,като можело направо мед.
83
6
 
5
 
! Отговори
30 хиляди години ? преди 5 години
:D Стига глупости. 3 хиляди може,но преди 30 хиляди сме били долу горе на ниво маймуни....
82
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хипнотизиран американец с източни корени тръгнал с Библията да християнизира местно Племе при това защитено , по принцим има една Секста в Америка наречена Сайнтолоджи която промива човешки мозъци , явно американоазиатския *** е бил с промит мозък , ако само Буда беше жив и беше разбрал за тоа друпнат че държи Библия щеше да ми направи харакири веднага