Как кучетата и котките покориха света?

Учени разкриха откога те са наши домашни любимци
14 ное 2020 11:41, Александър Попов
25
Как кучетата и котките покориха света?
Снимка: Viasat Nature

Над милиард кучета и котки обитават планетата днес. Чрез какъв невероятен процес вълците са се превърнали в чихуахуа, а дивите котки - в сиамски котараци и как са завладели света? Учените, които търсят отговори на тези въпроси, са направили много открития.

Поредицата "Как котките и кучетата завладяха света" от две части разкрива разултатите от последните им научни изследвания, показва процесите, след които хора и животни са започнали да си съжителстват, да си сътрудничат и да се развиват, за да започнат да зависят едни от други.

Миналата седмица BBC News публикува статия за изследване на ДНК на кучета, проведено от лабораторията за древна геномика на лондонския институт Крик. Според това изследване нашият "най-добър приятел" в животинския свят може да е най-старият ни.

Научният анализ разкрива, че опитомяването на кучета може да бъде проследено десетки хиляди години назад - в края на последната Ледена епоха.

"Кучетата са най-старият и най-близкият ни партньор сред животните. Изследването на ДНК от древни кучета ни показва колко далеч назад е нашата обща история и в крайна сметка ще ни помогне да разберем кога и къде тази наша дълбока връзка е започнала", казва проф. Грегър Ларсън от Университета в Оксфорд.

Пускането на тези нови научни открития съвпада с премиерата на Viasat Nature на "Как кучетата и котките завладяха света" в събота, 14 ноември, от 16:00 ч.

Днес нашите четириноги приятели са навсякъде, където живеем и ние. Но как хората и животните са дошли до съвместно местообитание, да се развиват и да създадат взаимозависими взаимоотношения?

Професор Ларсън участва заедно с други научни експерти в "Как кучетата и котките завладяха света" и разкриват как кръвожадните вълци и дебнещите диви котки се превърнаха в нашите скромни космати спътници.

Кучетата - първото домашно животно

Бройка: На Земята днес живеят около един милиард кучета

Породи: Близо 350 и милиони други смеси

Станали най-добрият приятел на човека: Преди около 15 000 години

Голямата среща: Научната общност все още обсъжда произхода, времето и мястото на опитомяването. Някои предполагат, че вълкът е станал наш спътник, докато сме споделяли остатъци от храната. Други смятат, че мъжете и вълците са си помагали в лова, тъй като често са го правили на една територия. Има и такива, които мислят, че хората просто са взели вълчета и като са израснали заедно, са станали неразделни.

Как вълкът стана куче: Опитомяването не е станало изведнаъж, а на две вълни, на два континента, с разлика от няколко хилядолетия. Противно на общоприетото схващане, кучето вероятно произхожда от две отделни популации вълци, едната в Европа, а другата в Източна Азия.

Според изследванията опитомяването на вълци е станало преди 15 000 години в Западна Европа и преди 12 500 години в Северен Китай. Тяхната телесна трансформация се дължи отчасти на факта, че храната им се променя, когато започват да живеят с хората. Но също така и че хората ги отглеждат от поколения въз основа на техните физически способности, издръжливост и поведение, което води до няколко различни кръвни линии.

Котките и откога са те сред нас

Бройка: Днес сред нас живеят приблизително 400 милиона котки

Породи: 70, като европейската късокосместа е най-известна.

От кога са приятел на човека: Според кипърска находка преди около 11 000 години.

Голямата среща:
Първите фермери са се борили с гризачи, които са унищожавали реколтата. Котките са били сред животните, които са се справяли с вредителите, заради което са били толерирани, а по-късно и приети в домовете на хората. В древен Египет те са били почитани като идоли.

Как дивата котка се превърна в домашна котка: Котките не се различават от своите предшественици по външен вид, само по начин на живот. Дивите котки са животни, които живеят сами и защитават своята територия. Въпреки че първите следи от опитомяване са преди 11 000 години, мащабното развъждане започва преди 3000 години в Египет. През Средновековието котките са били заклеймени в магьосничество, но по време на големите епидемии отново са били неделима част от дома на хората, тъй като са хващали плъхове - разпространители на зарази, както и бълхите по тях. Повечето актуални породи котки се появяват през 19-ти век заради благородниците, които копнеели да имат специални екземпляри - някои от тях с много необичаен външен вид, чрез внимателно кръстосване.


25
Още по темата: коткикучета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
12
 
! Отговори
Вирус преди 1 година
Минавам през малък парк в който притичват доста котки. Че са запазили дивото се вижда когато някоя от тях със акробатичен скок улавя ниско летящ гълъб.
22
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ми кажете как котките хващат бълхите по плъховете, ще ви черпя една филия с мас!
21
2
 
12
 
! Отговори
змиарник преди 1 година
змии и гущери гледат някои
20
6
 
10
 
! Отговори
миришат преди 1 година
хората търсят себеподобни и затова обичат животните
19
4
 
5
 
! Отговори
глупости преди 1 година
животните по ви разбират разбираемо те са животни,животни гледат животни
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ноткофилМи ножницата, жаце...
17
2
 
8
 
! Отговори
до 16 преди 1 година
значи точно като дъщеря ми!
16
5
 
16
 
! Отговори
Коткофил преди 1 година
и аз имам котенце ,сладки животинчета са докато не се разгонат и почнат да ти тровят нервите!
15
16
 
11
 
! Отговори
Гладен Китае от Ухан преди 1 година
в момента имам 2 във фурната, мариновал съм ги в заквасена сметана, чесън, червен пипер и сол, след 3 часа са говори за хапване!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9Особено мечките...
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато и а някои породи котки, които са лее о култивирани, асово домашната котка почти с нищо не се различава от прадедите си.Не хората опитимиха котките, а котките хората...
12
12
 
13
 
! Отговори
. преди 1 година
Най-обица яде куце и маца с ориз!
11
3
 
26
 
! Отговори
ТАКА Е! преди 1 година
След коня, кучето и котката жената е най-големият приятел на човека...
10
2
 
22
 
! Отговори
Гущера преди 1 година
Не бих казал, че коткита са точно "домашни любимци". Просто толерират хората, които им се пречкат от време на време в къщите им. Ама последните месеци, с тази работа от вкъщи, вече им омръзна и са решили да вземат нещата в своите лапи.
9
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички животни обичат хората, особено домашните, делфините, рибите и птицитеизглежда ние умните същества излъчваме някаква аура която животните разпознаватНикой не може да устои на любовта и приятелството.
8
1
 
28
 
! Отговори
Ako преди 1 година
Ако нямаше мъже... жените щяха да опитомят някакви други животни.
7
6
 
12
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Ами прати ги в Швейцария. Там все още е законно да се ядат котки и кучета. За Коледа в района на Люцерн котките се считат за традиционно ястие. Дано никога не стигаме Швейцария. Пази Боже
6
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХРАНТУТЯ 11 КОТКИНЕ ЗНАМ КАК ДА СЕ ОТЪРВА ОТ ТЯХ, ВСЕ СА МИ В КРАКАТА
5
12
 
2
 
! Отговори
Бау бау преди 1 година
Куджото и котято ,са продукт на ГМO,това го знаят и малките деца.
4
4
 
30
 
! Отговори
Сялянин с колело преди 1 година
За кучета и котки може, а за прасета не може! Айде де!