Рецептата Dnes: Понички с пълнеж от конфитюр

Пухкав десерт
21 окт 2021 07:57, Илияна Николова
3
Рецептата Dnes: Понички с пълнеж от конфитюр
Снимка: istock

Продукти:

225 мл прясно топло мляко
5 супени лъжици вода
1 яйце, разбито
3 супени лъжици масло, разтопено
150 г захар
600 г брашно
1 чаена лъжица сол
½ чаена лъжица индийско орехче
1 пакет суха мая
250 г конфитюр по избор
1 л олио за пържене
 
Приготвяне:
 
В купа разбийте заедно млякото, водата, яйцето, разтопеното масло, захарта, брашното, солта, индийското орехче и маята. Ако имате машина за хляб, можете да използвате нея за омесване на тестото. Извадете тестото върху набрашнена повърхност и го оставете да си почине за 10 минути. Разделете тестото на две топки. Разточете всяка топка тесто на дебелина около половин сантиметър. Намажете с малко мазнина и поръсете с малко брашно рингове с диаметър 6 см. С тяхна помощ изрежете поничките. В центъра на всяко кръгче тесто поставете по една супена лъжица конфитюр.
 
Намокрете ръбовете на тестото с малко вода, така че да стане по-лепкаво. Покрийте всяко кръгче тесто с още едно кръгче така, че пълнежът да остане между двете. С пръсти притиснете леко намокрените краища на тестото, за да го затворите. Поставете поничките в намазана с малко мазнина тава. Покрийте с капак и оставете тестото да си почине и да втаса за около 45 минути. Загрейте мазнината за пържене в дълбока тенджера. Пържете поничките до златисто. Отцедете ги върху кухненска хартия. Сервирайте поръсени с пудра захар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че е .бг да ни покаже рецепти иначе в България ще умрем от глад.