Как ябълките да бъдат свежи и хрупкави?

Практични съвети за повече вкус
27 сеп 2022 20:51, Михаела Лазарова
3
Как ябълките да бъдат свежи и хрупкави?
Снимка: Istock

Почти настъпи моментът, в който ще се сбогуваме с летните сезонни плодове, които ще отстъпят място на есенните дарове на природата. Ябълките са едни от тях. Сезонът им вече е тук. Сладки, хрупкави, сочни и в такова огромно разнообразие, ябълките са един от най-полезните плодове. Те са трайни и издръжливи. Могат да се консумират пресни, както и да се включват в различни рецепти.

Ако отглеждате ябълки в градината си или се възползвате от сезонността им и си ги купувате от пазара, едно е сигурно – въпреки че са траен плод, ябълките омекват и губят хрупкавостта и сочността си, ако се съхраняват дълго, особено по неправилен начин.

Когато съхранявате ябълките си за дълъг период от време, по тях започват да се образуват кафяви петна, които издават признаци на гниене. След това ябълките започват да омекват и да губят хрупкавостта си.

За да удължите трайността на ябълките и да ги запазите сочни и хрупкави за по-дълго, вижте няколко хитри трика за съхранението им.

Цели ябълки

Има различни начин за съхранение на цели или нарязани ябълки. Ако имате цели ябълки в по-голямо количество, които искате да съхраните за по-дълго, трябва да ги предпазите от пряка слънчева светлина. Поставете ги на тъмно, сухо и проветриво място. Слънчевата светлина ускорява процесите на зреене. Ако ябълките вече са добре узрели това означава, че ще започнат процеси на гниене.

Друго подходящо място е чекмеджето в хладилника. Там температурата е по-ниска, а влажността по-подходяща за съхранение на плодове и зеленчуци. За допълнителна сигурност можете да увиете всяка ябълка в отделен къс хартия, за да намалите съприкосновението между тях. Това ще удължи свежестта и ще запази хрупкавостта им. Съхранени по този начин, ябълките могат да издържат свежи до 6 седмици.

Важно е да не ги съхранявате в близост до други плодове, защото всички те освобождават етилен – газ, който ускорява гниенето.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари