"Каквато ти ме искаш" на Теди Москов грабна Икар за най-добър спектакъл

Ана Вълчанова и Марин Янев спечелиха отличия за най-добра женска и мъжка роля
28 мар 2015 09:44,
1
"Каквато ти ме искаш" на Теди Москов грабна Икар за най-добър спектакъл

Представлението "Каквато ти ме искаш" от Пирандело на Теди Москов в Народния театър "Иван Вазов" спечели "Икар - 2015" за най-добър спектакъл.

"Правилно е, че не съм награден за режисура - това беше най-лесната ми режисьорска работа. Актьорите бяха страхотни, те свършиха всичко. А Снежина Петрова показа висш пилотаж в една от най-сложните роли в световната драматургия", коментира Теди Москов.

Постановката беше отличена и за сценографската среда - за декорите на Чавдар Гюзелев, костюмите на Свила Величкова и видеото на Иван Москов. От името на колегите си Чавдар Гюзелев посвети отличието на отишлата си талантлива сценографка Даниела Олег Ляхова.

Марий Росен заслужи наградата за режисура за "Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени"от Пол Зиндел на Центъра за неформално образование и културна дейност "Алос". Режисьорът благодари на учителите си Стоян Камбарев и Юлия Огнянова, на колегите и на семейството си.

„Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени" донесе отличието за водеща женска роля на Ана Вълчанова. Тя благодари на колегите си, върнали й трепета за правене на театър от студентските години, което й се случва все по-рядко, на близките си си и специално на баща си режисьора Рангел Вълчанов, когото нарече своя Рангел Хранител, осигурил й "цялото това приключение".

"Икар - 2015" за водеща мъжка роля взе Марин Янев за "Вятърът в тополите" от Жерал Сиблера на Владимир Люцканов в Младежкия театър "Николай Бинев". "Наградата е особено ценна за мен, защото, противно на очакванията, не е за прослужени години или ценз, а за роля. Това ме прави особено щастлив", каза актьорът. Той посвети наградата на любимата си внучка Лора и обеща да й я подари.

"Зрителю, вярвам, че винаги ще имаш нужда от нас, както и ние от теб. Вярвам, защото вярата винаги върви преди чудото", каза още Марин Янев.

Дъщерята на Валери Петров Бояна и синът на Кольо Карамфилов Росен получиха почетните награди, които кметът на Каварна Цонко Цонев връчва на близките на отишли си през годината именити театрали.

С думите "Ами - това е!" Никола Анастасов вдигна високо своя "Икар" за изключителен принос към театралното изкуство, докато всички в залата го аплодира дълго, изправени на крака. После разказа за дебюта си на първата родна сцена - като участник в миманса през студентските години. Издигнали го на 10 метра над сцената с кран, за да "прави" морска буря, като размества ламарини. После обаче го забравили. Свалил го случайно минаващ пожарникар.

"И така, след 60 години, след всички сцени в страната и най-вече на моя Сатиричен театър, сега отново съм на първата ни сцена, с "Икар" в ръцете. Благодаря ви, колеги артисти", каза Никола Анастасов.

За бой по посредствеността призова колегите си Христо Мутафчиев, като връчваше наградата за чест и достойнство на актьора Стефан Илиев, съхранил целостта на САБ в размирните години, когато заради политически разпри се разпадаха всякакви формации и структури, дори семейства.

Юлиан Вергов - с "Икар- 2015" за поддържаща мъжка роля за Борис Сарафов в "Солунските съзаклятници" от Георги Данаилов на Стоян Радев в Народния театър - не успя да покаже маймунджилъците, които си бил подготвил, поради липса на време.

Елена Телбис взе наградата за поддържаща женска роля за Катя в "Жана" от Ярослава Пулинович на Явор Гърдев в Народни театър.

Отличието за дебют получи Кристиана Ценкова за "Откраднати разкази" от Доналд Маргулис на Красимир Спасов в Театър "Българска армия", за авторска музика - Христо Намлиев за "Антигона" от Жан Ануи на Иван Добчев в Театър "София", "Момо" по Михаел Енде на Веселка Кунчева в Младежкия театър и "Страх" на Веселка Кунчева в Старозагорския куклен театър.

"Страх" получи още два "Икар"-а - за най-добър куклен спектакъл и за майсторско техническо осъществяване.

За индивидуални постижения в кукленото изкуство бяха отличени Силва Бъчварова и Васил Рокоманов за куклите и сценографията в "Принцесата и скъсаните обувки" на Славчо Маленов в Търговищкия куклен театър.

Специална награда - за ярка и въздействаща образност – бе дадена на "Мълчаливи предания" на Боян Иванов във Варненския куклен театър.

Наградата за вариететно изкуство е за Асен Павлов и ансамбъл "Чинари" за спектакъла "Траките", за съвременен танц и пърформанс - за EXIT на Филип Миланов. "Мадам Мишима" от Елена Алексиева спечели "Икар" за драматургия, а "Фобии и утопии" на Анна Топалджикова - за критически текст. "Златен глас" - за дублаж, заслужи Димитър Иванчев за Амадор и Антонио Ресио в "Новите съседи". Васил Петров е отличен за съвременна българска музика за албум, продуциран от БНР, и авторските му произведения "Може би", "Представи си" и други.

(БТА)
 


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
Никой не ще да коментира този тип новини. То какви ли нивини, прилича на сергия с органичен избор и натрапчив продавач, който ви пъха в ръцете неговия личен избор.