Над 15 хиляди деца се включиха в "Забавното четене"

"Алиса в страната на чудесата" стана техен фаворит
1 фев 2017 14:52, Петя Славова
0
Над 15 хиляди деца се включиха в "Забавното четене"
Снимка: Az-deteto.bg

Над 15 000 деца от цяла България са участвали в кампанията "Забавното четене". Идеята, инициирана от Аz-deteto.bg, част от Investor Media Group, е помогнала на учениците да прочетат повече от 150 000 книги през последните 5 години.

Над 2000 деца се включиха в конкурса на инициативата само през 2016 година и отличиха любимата си книга. Така според техните предпочитания "Най-четена книга" за изминалата година е "Алиса в страната на чудесата". Титлата "Най-четящ град" си спечели Самоков (за втори път), а "Най-четящо дете" е Елена Милена Христова от Добрич.

През 2016 година "Забавното четене" се проведе под мотото "Чети между редовете". Тя не само стимулира деца на възраст от 6 до 14 години да четат повече, но показа по атрактивен начин колко е важно да се чете критично и "между редовете". Това се случи с подкрепата на популярни лица, сред които Михаела Филева, Силвия Лулчева, Ивайло Захариев, както и водещите на Bulgaria ON AIR Доника Ризова, Милена Фучеджиева, Константина Живова, Лора Инджова и Симеон Белев.

Безбройните инициативи на "Забавното четене" през цялата година – посещенията в различни градове, конкурсът и работилниците по творческо писане, литературни четения със звезди в училища и други атрактивни събития провокираха интерес у стотици деца от цялата страна, които се включиха в надпреварата за "Най-четящо дете" за 2016 година.

Тазгодишният освен основният победител -  Елена Милена Христова от СОУ "Св. Климент Охридски", гр. Добрич. с признание си тръгна и 8-годишният Росен Антонов от 4-то ОУ "Иван Вазов" от гр. Монтана. Момчето стана "Най-активен млад читател", а шестокласничката от Габрово Маринела Василева бе отличена като "Най-активен читател" за цялостна активност през целия период на проекта.

 "Алиса в страната на чудесата" – отбелязана като фаворит е прочетена от 180 деца през тази година, а от началото на проекта е прочетена от 1650 деца. Така се нарежда сред най-четените книги на "Забавното Четене", сред които до тази година са били "Пипи дългото чорапче", "Грозното патенце", и др.

За приза "Най-четящ град" се бориха до последно четири града – Русе, Самоков, Своге и Видин. Надпреварата между Русе и Самоков продължава от няколко години и това са градовете, които се отличават през последните 4 г. с най-много активни и четящи деца. Самоков е печелил приза последно преди две години. За последните четири години Русе е отличен цели три пъти.

Тази година най-четящият град е Самоков, а наградата ще бъде връчена на директора на библиотека "Паисий Хилендарски" г-жа Албена Ихтиманска. Русе спечели в друга категория - "Най-четящо училище" стана СОУ "Васил Левски" в дунавския град. Отличието ще бъде връчено на ръководството на училището. Наградите на победителите за двата града бяха любезно предоставени от Prestigio.

Екипът на "Забавното четене" посети и други градове в страната през годината - Ботевград, Нови Искър, Правец и Своге. В София и в областта бяха посетени десет училища.
 


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари