Осъдената Биляна Плавшич написа книга за войната в Босна

Наследничката на Радован Караджич го нарече “страхливец”
20 яну 2005 15:24,
Осъдената Биляна Плавшич написа книга за войната в Босна
"В джобовете на Караджич винаги имаше пари... понякога се чудех дали въобще е наясно какво се случва, че умират хора". Снимка: Интернет
Бившият президент на босненските сърби – Биляна Плавшич, която е в затвора по обвинения във военни престъпления, написа книга, описваща събитията, които са довели до войната в Босна, съобщи ВВС. В книгата си, озаглавена “Аз свидетелствам”, Плавшич призовава търсените от Трибунала в Хага Радован Караджич и Ратко Младич да се предадат.

Плавшич е творила в шведски затвор, където излежава 11-годишна присъда за престъпления срещу човечеството. Това е първото обяснение за конфликта, дадено от висш босненско-сръбски лидер. Плавшич, която е твърд националист и е известна като босненската “Желязна "лейди”, нарича бившия си шеф Караджич “страхливец”.

“Нищо не ме учудва... той е човек, който никога не бе склонен да прави жертви”, пише в книгата си Плавшич. “Човек, който всъщност е страхливец”. Тя допълва, че Караджич “обича парите повече от всичко друго, но тези пари, които се изкарват без труд”.

73-годишната жена, която е най-високопоставеният осъден представител на конфликта, изразява изненадата си от това, че Ратко Младич, описан от нея като “велик мъж”, не се е предал. “Той би трябвало да защити сърбите и войниците си пред Трибунала в Хага дори с цената на това да жертва себе си”, пише още Плавшич.

Караджич и Младич, обвинени във военни престъпления и геноцид по време на войната в периода 1992-1995 година, в която загинаха 250 000 души, се смята, че се крият в контролираните от сърбите части на Босна и Сърбия-Черна гора. Плавшич, която замени Караджич на поста президент на Босненско сръбската територия през 1996 година, се предаде на Трибунала в Хага през 2001 г.

През 2003 г. бе осъдена, след като се призна за виновна във военни престъпления, включително пропагандиране на политика на етническо прочистване от хора, които не са сърби. Сега Плавшич излежава присъдата си в затвора Хинсеберг, на запад от Стокхолм.

Книгата й е първа част от трилогията мемоари и бе показана в босненско-сръбския административен център Баня Лука.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание