Демирташ: В Турция може да избухне гражданска война

Ердоган обвини партията му, че говори с езика на тероризма
Обновена: 10 сеп 2015 07:18 | 10 сеп 2015 07:16, Елка Василева
135
Демирташ: В Турция може да избухне гражданска война
Снимка: Reuters

Основната прокюрдска партия в Турция предупреди, че има опасност от избухване на гражданска война в страната след вълната от насилие между турските сили за сигурност и кюрдски бунтовници, съобщи Франс прес.

Две поредни нощи хиляди демонстранти излязоха по улиците на няколко турски града, за да протестират срещу "терористите" от Кюрдската работническа партия (ПКК) и нападнаха офиси на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), обвинявана, че подкрепя бунтовническото движение.

Още по темата

"Тези атаки са ръководени от една ръка, тази на държавата", каза пред журналисти в Диарбекир съпредседателят на ДПН Селяхаттин Демирташ.

"Целта им е да предизвикат гражданска война, а ставащото от два дни насам е генерална репетиция", допълни той.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган реагира пламенно на тези думи и отново обвини ДПН, че говори с езика на тероризма.

"Лидер на партия да говори за гражданска война, това е безразсъдно", каза той и призова ръководителите на прокюрдската партия "да направят избор между демокрацията и тероризма".

"Ако застанете на страната на тероризма, ще си понесете последиците", каза Ердоган на пресконференция с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който е на посещение в Анкара.

Веднага след изказването на президента прокуратурата в Диарбекир започна съдебно производство срещу Демирташ за "обида на президента на републиката", "възхвала на терористична организация" и "подстрекаване към насилие". Прокуратурата настоя за сваляне на неговия имунитет.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Интереса клати феса преди 8 години
Турция подкепя ДПС, но не подкрепя ДПН, какъв е този двоен аршин?
65
1
 
3
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Ако в Турция наистина избухне гражданска война- яко и дупе на Г-жа Меркел, трябва поне още 15 милиона да приеме. Ще им дава цица да цокат. Дъртата ГеДеРейска к..ва.Мани, мани....цял живот бягам от комунистите и тука пак се натресох на комсомолска секретутка.
64
1
 
11
 
! Отговори
хе-хе преди 8 години
Сега ако и Турция хване вълната и пусна "само" 2-3 млн. за Германия? Аз лично не желая да живея в Европа с управленци, като Меркел, ОлЬанд, наш Плювню и Пасе...
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До коментар 89 ALEKS PETRIS Пичага мечтите са безплатни ;)
62
8
 
10
 
! Отговори
:))) преди 8 години
Официално ликвидираните терористи за 1 месец са 1124, още токова са арестувани,само миналия ден са ликвидирани над 123 терориста, НО ТОВА Е САМО ОФИЦИАЛНОТО,ТАЗИ БРОЙКА Е НА ОФИЦИАЛНО ПОГРЕБАНИТЕ, ИЗПЕПЕЛЕНИТЕ ОТ БОМБИТЕ И ЗАРОВЕНИТЕ В РУИНИТЕ И ПЕЩЕРИТЕ НЕ ГИ БРОЯТ, цифрата на убитите за 1 месец е над 3 000!ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО, чакат да падне снега и ТОГАВА ПОЧВА АДА за кюрдите :)))))
61
11
 
9
 
! Отговори
AZ преди 8 години
GLEDAYTE SI MIZERNATA DIRJAVA ?TURCIYA IMA KOY DA YA MISLI?TIP NAROD
60
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ХАНС ГРУБЕР ako im stiska da napadat
59
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Полицията не може да се справи с безредиците а военните поделения са полу-празни защото техника и персонал са на сирийската граница. При вчерашните стълкновения при протестите срещу ПКК са убити двама, ранени 50 и арестувани над 300 души. Кюрдите ще ги сполети съдбата на арменците. Турските националисти нападат и полицията защото обвиняват Ердоган, че бил дал много права на кюрдите.
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Турция цари медийно затъмнение. Топ новини по телевизиите са бежанската криза в Европа и галопиращият долар. Между другото се споменава за боевете с ПКК. Днес е загинал един военнослужещ при кратко стълкновение с ИДИЛ на сирийската граница. По ТВ се излъчват филми и шоута сякаш не се случва нищо. Потребителите на Фейсбук се оплакват, че нямат достъп до сайта директно (без Proxy). Предполага се, че Правителството се опитва да спре организирането на протести чрез Фейса.
57
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kyurdite da vnimavat 4e sega kvoto stava v Siria shte e detska igra4ka za koeto shte im se stovari na glavata ,shte budat pometeni kum Irak a ottam shte budat posreshtnati s otvoreni obqtiya ot arabite
56
16
 
11
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 8 години
До Анонимен 69При нас така баце - видим ли женски ***, и лигите ни потичат! И това е мисля основната ни разлика с българските мъже - вашите лиги потичат при вида на мъжка ***! Честита коледа и щастлива нова година!
55
17
 
14
 
! Отговори
555 преди 8 години
До АнонименТурция никога не е била и никога няма да бъде малка и разорена. нали се сещаш че ако откъснат територия от източната и част тя ще расте на запад и се сети от коя страна ще вземе. и мога да ти кажа че населението на тия територии ще е много доволно от този факт. едно референдумче и хоп към Турция. затова драги българи вие турция не я мислете.
54
7
 
8
 
! Отговори
ma4enik преди 8 години
До Анонимен 61;Точно както и у вас.След около 10 години турците и *** ще имат общо 180 депутати а останалите общо 60 и повярвай ми всичко ще е моного по-добре от днес. Вие на чий гроб плачете всъщност?Защо е тази неизмерима злоба и омраза към съседа? Съседа който ви спаси от гладна смърт през Виденовата зима, даде ви хляб,лекарства, хранителни продукти и всичко необходимо за да изкарате годината.Ей хора спрете се.Ще се задавите в собственната си омраза и завист.Съвземете се!Корабът е един
53
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро Турция ще бъде една малка и разорена държава, чакаща подаяния от СА и Кътар.
52
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой никога никъде не може да гледа нищо по мазния начин, по който мустакат турчин гледа дебел женски ***! Толкова по въпроса за морала и цивилизоваността на тая ***!
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вместо да ги турците да оставят кюрдите да си направят държава в Ирак и част от Сирия те искат да ги използват само за "мръсната работа". Турция участва във войната само за да пречи на кюрдите за държава.
50
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като виждам, че протестиращи забулени кадъни защитават турските интереси, още отсега мога да кажа,че тази държава няма да свърши добре. Исляма загроби тази държава през 19-ти и началото на 20-ти век, а светското управление на Ататюрк я спаси от тотален разпад. Изглежда простото население доминира в тази държава, щом залагат отново на възраждането исляма като държавна политика.
49
3
 
12
 
! Отговори
Баце преди 8 години
В Турция отдавна е в гражданска война ! Друг е въпросът че българските медии малчът
48
7
 
18
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Помелете се да няма гражданска война в съседна Турция.Съседи сме............
47
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Венелин;Пожелавам ти и вие да си имате същите "борци за свобода".Ще си ги имате и то много скоро.