Край на драмата с мигрантите на гръцката граница

Турските власти ги връщат навътре в страната
Обновена: 27 мар 2020 12:22 | 27 мар 2020 12:07, Елка Василева
21
Край на драмата с мигрантите на гръцката граница
Снимка: архив, БГНЕС

След почти един месец напрежение на границата с Гърция от тази сутрин е започнало масово отпътуване на мигрантите от импровизирания лагер на турска територия срещу гръцкия граничен пункт Кастаниес, съобщи гръцката телевизия Скай, като се позовава на гръцки военни източници.

Информацията потвърди пред телевизията и гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос.

Още по темата

Според гръцки военни източници турската страна е извела от района около 1500 мигранти, които през последните седмици пребиваваха в лагер на границата и периодично се опитваха да преминат през оградата и да влязат на гръцка територия.

Гръцките сили са забелязали масово качване на мигрантите на автобуси, вероятно в посока на Истанбул или друго място в окръг Одрин. Изглежда, че движението на мигрантите е организирано от турските власти.

Вечерта в четвъртък по границата е имало инциденти, като телевизията твърди, че турски полицаи са запалили палатки на мигранти, за да ги накарат да напуснат района. Огънят е бил загасен от гръцките сили.

Кризата на сухопътната граница между Гърция и Турция започна на 29 февруари, след като Турция обяви, че повече няма да пречи на бежанците и мигрантите на своя територия да продължат пътя си към ЕС. В рамките на часове на границата пристигнаха хиляди мигранти, като Гърция обвини Турция, че е организирала откарването им там. Турската страна обяви, че над 140 хиляди от тях са преминали в Гърция, докато гръцката страна съобщава за едва няколкостотин, които са успели да го направят.

По границата обаче избухнаха ожесточени сблъсъци между мигрантите и гръцките сили за сигурност, а Турция обвини Гърция в нарушения на човешките права и дори смъртни случаи. Междувременно Гърция обяви извънредни мерки за справяне със ситуацията, отмени временно правото на влезлите в Гърция след 1 март да поискат убежище и създаде център за настаняването им близо до границата с България.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
15
 
! Отговори
Честно преди 4 години
Аз пък си мисрех,че са се самоизяли. На война всичко е позволено. Дори канибализъм.
19
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До zedЕрдоГаньо е получил кеширане, след месец сигурно ще разберем двете баби - треперликата и гинеколожката с колко са се откупили от джоба на ЕС. След 6 месеца като по привърши парата, ердоГаня пак ще пусне рекета - войната е скъпо хоби. Пък и др. му проекти все на дръвце попадат, това Великото Отоманско летище /което вече е паркинг/, или новия завод на WV /дето го няма/ и така.
18
3
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
впрочем,да оставим майтапчийските писаници!..Турция,и Реджеп,като неин "Върховен жрец",имат интерес ТИРОВЕТЕ със СТОКИТЕ ИМ да може безпрепятствено да преминат през нашата територия на път към Ойропата!..Та човека просто си ПАЗИ КОРИДОРА!!...НИЩО ПОВЕЧЕ!..При първата ИЗДЪНКА в ситуацията, ще разбереш колко е "загрижен" Султана.
17
4
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонименавер,ти направо *** просълзи,нема майтап!...Викаш:-". За мен е недостойно и нечестно да се хули човек който само ни помага."....Ей,имам комшия,който преди да са пръкне проклетата "африканска чума по свинете",си отглеждаше по две прАсета сека година...ГРИЖЕШЕ ЗА ТЯХ!!!!!!..ПОМАГАШЕ ИМ ДА ОЦЕЛЕЯТ и напълнеят,но...ДО ДЕНЯ "Х".....та толкова за "помощите и грижите".......Ердо НЕ Е "Майка Тереза"..НЕ е и агресор спрямо нас,но ..за "помощ" и "разбиране" може да говори само КУКУ
16
1
 
16
 
! Отговори
Втора легия преди 4 години
Краят на драмата не ще настъпи дори и с края на турция, тук е границата между света на хората и мордорските създания .!.
15
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коментарите са ви на хора който не познават обстоятелствата.Ердоган е силен политик и знае, че има нужда от коридор за Европа, ако го искаше, България щеше да е залята от мигри, защото нямаме и 20%от армията на Гърция. За мен е недостойно и нечестно да се хули човек който само ни помага.
14
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган удари на камък и даде команда на "мигрантите" да се махат. Браво на гърците, защитиха ни от тая ***.
13
3
 
8
 
! Отговори
До учуден преди 4 години
драмата тогава започна
12
1
 
17
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Залъват ни. Гърците като охлабят границата, турците веднага ще ги натирят пак за да изненадат граничарите и да не могат да отреаргират!!!
11
3
 
23
 
! Отговори
мак преди 4 години
Затишие пред буря. Ще ги съберат в лагери, ще дойдат и нови, и тогава ще се окаже, на на турците пак им писна и пак не им стигат парите. И ще започне нов шантаж, дайте пари или ги пускаме всичките.
10
1
 
15
 
! Отговори
учуден преди 4 години
Драмата не приключи ли с началото на Covid-19 ?
9
2
 
30
 
! Отговори
zed преди 4 години
Както беше ясно за всеки, който не е сляп, глух и *** едновременно, тези "мигранти" са на пряко подчинение на армия и полиция на Турция и се явяват дисциплинирани изпълнители на тяхната воля, съответно нагоре по линията на волята на Ердоган.Казват им да атакуват границата - атакуват, даже и ранени и жертви дават. Командват им отстъпление за прегрупиране, изпълняват дисциплинирано и под строй. Засега пушки не са им дали, само клещи за рязане на огради, но може да се очаква, зависи от командата
8
2
 
48
 
! Отговори
а преди 4 години
Гърците се справиха отлично.
7
2
 
30
 
! Отговори
т преди 4 години
Цирка свърши.
6
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган сега ще ги прати насам. Тиквата като добър приятел на Ердоган ще ги приеме.
5
1
 
16
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
Слава Богу.
4
1
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Не знаех, че там има драма...
3
0
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време е Ердоган да ги връща в родните им страни.Самите турци също не ги искат но не смеят да надигат глас от страх.
2
3
 
32
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТУРЦИЯ ЗАТЪВА ФИНАНСОВО ТО НЕ САМО ТЯ!!!ЕРДОГАН ЗНАЕ, ЧЕ В ЕС КАЦАТА С ПАРИ ВСЕ ОЩЕ ИМА ТРИЛИОНИ ЕВРО И СЕГА ЩЕ ПОЧНЕ ДА ИЗНУДВА ЗАТОВА ПРАВИ ЖЕСТОВЕ С МИГРАНТИТЕНАШ БОРИСОВ СЪЩО ПОЧНА ДА РЕВЕ И ДА ИСКА ПАРИ ОТ ЕС!!НЯКОИ ДЪРЖАВИ КАТО ГЕРМАНИЯ ВНЕСОХА ДОСТА ПАРИ В ЕС НО СЕГА ВСИЧКИ В ЕС ЩЕ РЕВНАТ ЗА ТЕЗИ ПАРИ
1
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е само временно след кризата пак ще ги пуснат.