Може ли ЕС да си позволи да загуби Западните Балкани?

Босна и Херцеговина трябва да бъде приета от съюза
23 ное 2021 21:40, Нели Христова
133
Може ли ЕС да си позволи да загуби Западните Балкани?
Снимка: БГНЕС

През последните 26 години, откакто Дейтънското споразумение сложи край на кървавата гражданска война в Босна, международната общност - или по-точно Европейският съюз и Съединените щати - се намира в дългогодишно затруднение. Предполагаше се, че Дейтън ще бъде суперлепилото, което ще създаде нова единна държава от враждуващи дотогава етнически частици. Но на всеки няколко години ни се напомня, че лепилото не се държи.

В момента отново се намираме в такава криза, тъй като преговорите за членство на страните от Западните Балкани са в застой, а Милорад Додик, политическият лидер на босненските сърби, заплашва да се оттегли от общите държавни институции - включително армията - и де факто да се отдели от босненската държава. Но този път може би гледаме само края на Дейтън и пренебрегваме основната причина.

Не дълго след изявлението на Додик Кристиан Шмидт, наскоро назначеният върховен представител за Босна и Херцеговина - пост в ООН, на който са дадени изненадващо силни губернаторски правомощия, за да следи за изпълнението на Дейтънското споразумение - хвърли вината директно върху Додик.

В доклада си до Съвета за сигурност на ООН Шмид отбеляза, че Босна е изправена пред най-голямата "екзистенциална заплаха в следвоенния период", ако международната общност не ограничи сепаратистките действия на босненските сърби. Той също така призова (и получи) удължаване на срока на действие на малките военни сили на ЕС в региона.

Важно е обаче да не се пренебрегва фактът, че заплахите на Додик дойдоха и като пряк отговор на решение, взето от отиващия си предшественик на Шмид, Валентин Инцко. В последните дни от 13-годишния си мандат Инцко реши да наложи закон, според който отричането на клането в Сребреница да е геноцид се наказва с до пет години затвор.

Нека спрем за момент, за да сме съвсем наясно: клането от юли 1995 г. с право е потвърдено от Международния съд и ООН като геноцид. Нищо не може и не трябва да намалява тежестта на престъплението.

Но след решението си Инцко каза две интересни неща. Първо, той каза, че е знаел какви ще бъдат последиците от решението му - т.е. как ще реагира Додик. И второ, той каза, че решението му да обяви отричането на геноцида за престъпление просто привежда Босна и Херцеговина в съответствие с европейските норми.

По първия въпрос Инцко по същество казва, че според него си е струвало да се предизвика най-големият конфликт в Босна след войната, за да бъде приет този закон - с което, като човек, който е бил свидетел на жестоката война в Босна и участник в преговорите, довели до Дейтън, ми е трудно да се съглася.

Що се отнася до втория въпрос - всичко това е добре. Логично е страната да се съобрази с нормите на ЕС, защото скоро ще стане негов член - само че няма да стане.

Тазгодишната среща на върха за Западните Балкани, която се проведе в очарователното словенско имение Бърдо при Краню, на практика сложи край на надеждите за скорошно присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС. ЕС подслади хапчето с безвкусно окуражителни изявления и щедър икономически и инвестиционен план на стойност 9 млрд. евро. Но лидерите от региона и техните народи разпознават затръшването на вратата пред себе си, когато я видят.

Бърдо на практика сложи край на надеждите на цяло едно поколение, надежди, които първоначално бяха изразени на друга среща на върха в Солун през 2003 г. - това е преди осемнадесет години - когато официалната декларация гласеше: "Бъдещето на Балканите е в Европейския съюз." И именно смелостта на предложението на ЕС от 2003 г. даде възможност на регионалните политици да предоставят на своите хора точка на хоризонта, към която да се стремят.

Най-важното е, че за регион, в който етническите групи съвсем наскоро бяха разделени от нови граници, то обещаваше връщане към времето, когато тези граници нямаха голямо значение, превръщайки се в знак за различие, а не за разделение. Тази визия позволи на политиците да използват определени начини на поведение от иначе раздразнителните и нестабилни избиратели. Лишени от разказа за членството в ЕС след осемнадесет години очакване, тези политици вече нямат какво да обещават.

За Босна и Херцеговина перспективата за членство в ЕС обещаваше да разсее етническото противопоставяне, което продължава от подписването на Дейтън. И в това отношение Дейтън е огромен успех: той запази мира - постижение, което мнозина смятаха за невъзможно. Освен това страната успя да утвърди босненската идентичност, с която повечето хора се гордеят.

И все пак реалистите винаги са признавали, че Дейтън е добър начин да се сложи край на войната, но лош начин да се изгради държава. Има много причини, поради които той не успя, но една от важните е, че Дейтън, за разлика от предишните мирни споразумения, които предлагаха многоетническа кантонална структура, всъщност закрепи разделянето на Босна на два етнически блока с висока степен на автономия в една обща децентрализирана държава.

Високопоставени представители, най-вече покойният лорд Ашдаун, се опитваха да ревизират Дейтън през годините, като създадат по-силен център, и през годините босненските сърби се съпротивляват с мотива, че не за това са се подписали. По този начин е имало и има постоянен конфликт между централизиращите стремежи на върховния представител и настояването на босненските сърби за децентрализация.

През осемнайсетте години след Солун Босна и Херцеговина се примири с търканията между етническите групи в очакване, че членството в ЕС е в ход. Но ЕС не може да има и двете възможности. Той не може да налага властно европейските норми чрез неизбран губернатор, ако тези европейски норми не водят до никъде.

За разлика от тях президентът на САЩ Джо Байдън разглежда Босна и Косово като недовършени дела и вече даде знак, че САЩ са готови да се включат в разрешаването на тези дългогодишни кризи. В Държавния департамент той разполага с изключително опитен екип от балкански експерти и вече изпрати един от тях, интелигентния и приветлив Гейб Ескобар, в Босна, за да потуши пожара, като бързо измъкне водещата роля от хлабавата хватка на европейците.

Необичайно е, че на САЩ се падна да потушават криза в самата Европа. Този епизод нанесе огромни щети на престижа и авторитета на ЕС, а САЩ не са единствената световна сила, която ще се намеси в този вакуум.

Ако ЕС е толкова загрижен за мира и стабилността в Босна, колкото твърди, че е, той трябва да спре да се бори със симптомите на проблема и да се заеме с причината, като предостави на Босна и други страни от региона ясна пътна карта, която ще възнагради трудния избор с членство.

Може би един ден ще открием, че лепилото е подействало.

Автор на коментара в „Политико“ е Айвор Робъртс, който е бил посланик на Великобритания в Югославия, Ирландия и Италия и е бивш президент на Тринити Колидж, Оксфорд.


133
Още от Балкани
Заев: С Радев ще водим диалог за общото ни бъдеще
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
3
 
! Отговори
Bul gur преди 2 дни
Ураааа...Македониа признава,че Гоце Делчев се определял като българин. Успяхме! Велики сме! Българи....Юнаци...Сега сме най щастливия народ на света. Победители.
111
2
 
0
 
! Отговори
123 преди 3 дни
Европа не трябвала да губи зап. балкани...Ех, как тънко ни гласите с такива пършиви статийки.Номера няма да мине, безродници.Аванта за пишман макетата няма.Който наш политик им клекне на исканията ще мре.
110
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Добре че са САЩ да се намесят, ако чакахме ЕС досега руснаците да са стигнали до Лисабон и обединена Европа през крив макарoн...
109
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ЕС не може да намери себе си - притеснявала се да не 'загуби' Балканите! Тия 'ценности' ги знаем!
108
2
 
6
 
! Отговори
До 107 преди 6 дни
А Гърция защо стопираше Скопския санджак 28 години за името, за което България дори не се намеси? А трябваше да го направи. Значи спорът за името беше нещо нормално, но когато България постави неизбежните въпроси за историческата идентичност, езика, църквата, вече сме били черните овци на Европа. Ще плюят по всичко българско в Скопие, така ли? Още 30 години ако искат, да чакат за ЕС! В Австрия и Белгия не съм чул да се говори на австрийски и белгийски респективно. Такива езици няма!
107
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
БиХ е една изкуствена държава, която е обречена в сегашната си форма. Всичко в басейна р.Босна и на юг към Мостар и Котор са стари хърватски земи. Останалата част е населена със сърби. С идването на османците започва ислямизация. Много хървати бягат в днешна Хърватска и на тяхно място се заселват сърби, които пък бягат от Сърбия. Същинска Босна е много малка земя около Сараево и няма нищо общо с днешната територия на БиХ. Сега има най-много сърби, после "бошнаци" и най-малко са хърватите
106
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Флин Всички славянски държави трябва да се обединят! -------------- кога е имало славяни в България бе ушанкo? Да не ги бъркаш с траките и прабългарите?
105
1
 
4
 
! Отговори
мукаси преди 1 седмица
Ще бъде огромна загуба за световното, европейското и българското човечество, ако ЕС загуби необятни пазари като сърбия, босна, бюрм.
104
2
 
1
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 седмица
ЕС загуби себе си,а дали ще приеме още мюсулмански(терористични) държави вече е без значение...Важното е да угоди на Америка.
103
2
 
11
 
! Отговори
Ganjo преди 1 седмица
*** Балкански иска да задава критериите на Република Северна Македониа за влизане в EU. Никога Северна Македониа,а и всяка друга Балканска държава няма да допусне България да задава критериите. Европейските критерии са друго нещо и ние трябва да го разберем.Нашата Национална доктрина е продукт на ченгета и болни историци.Хубаво е да го знаем.
102
3
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 седмица
Западните Балкани са сигурно защитени в НАТО. Скоро и в ЕС, въпреки руските истерии.
101
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До РеалноРУСИЯ РЕАЛНО ЗАГУБИ БАЛКАНИТЕ
100
5
 
4
 
! Отговори
Реално преди 1 седмица
Европейският съюз реално загуби България след последните избори !!! Дали ще загуби Балканите, няма абсолютно никакво значение за нас ! Ние станахме васали на Москва и само предстои да сменим Името на държавата - Задунайская губерния ! Вече сме !
99
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
РУСИЯ ГУБИ БАЛКАНИТЕ И РЕВЕ
98
4
 
7
 
! Отговори
Бунгар преди 1 седмица
Ако продължаваме да спъваме съседните държави по пътя им към EU,ще се превърнем в черната обца на Балканите. Залагаме на изнудване срещу съседни държави и неможе да искаме ние да определяме кой,какъв е,а те сами имат право и трябва да се самоопределят. Кои сме ние,че да диктуваме на съседни държави нашия прочит на историята.Не може нашите исторически напъни,основно неверни,но пропагандирани с години в България да бъдат пречка към Европа на съседите.
97
5
 
4
 
! Отговори
Флин преди 1 седмица
Всички славянски държави трябва да се обединят!Ще дойде и това време!
96
4
 
8
 
! Отговори
Батан преди 1 седмица
Докато не бъде излекуван сръбският шовинизъм в западните балкани няма да има спокойствие.
95
3
 
6
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
ЕС не само може но и трябва да спре да се разширява в следващите 10 години! Вливането на още лош матриал само ще влоши нещата! Ние и румънците + мигрантите им стигаме за сега!Спомням си какви бяха Германия, Дания през 2005-2006 и какво е сега!И не, не са виновни само мигрантите!Като погледните пред някои от т.н. "Български магазини" - обелки от слънчоглед,фасове ...Ако някой те засече на кръстовище в 90% от случаите в колата дъни балканска чалга .... Абе бели абуригине,както и да го погледнеш
94
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
е ние сме белите индианци но с по-малко права от тия в краварника - сами си го надробихме .сего ще го сърбаме- и децата ни и внуциете - кадето е стъпил краварски крак никой не е прокопсал
93
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Да бе! Дали ще гори, ще поживеем - ще видим. Неопровержим факт обаче е, че се правяат опити. Министърът на Отбраната на РФ съобщи, че тези дни, 10 пиндостански стратегически бомбардировачи, едновременно от западното и източното направления, са отработили ядрени удари срещу Русия.