Заев убеден: На финалната права сме за решение с България

Става въпрос за седмици, смята премиерът в оставка на РСМ
5 дек 2021 18:14, Ния Христова
91
Заев убеден: На финалната права сме за решение с България
Снимка: БГНЕС

"Ще направя всичко за намирането на решение с България. Ако не намерим сега решение ще намерим през 2022 година." 

Това каза днес в Скопие премиерът в оставка Зоран Заев, цитиран от БГНЕС.
 
"Между 14 декември и 15 януари е периодът, в който може да се проведе Съвета по общи въпроси. Тогава може да направим крачка напред и най-накрая след 16.5 години да започнем преговори за членство в ЕС. Става въпрос за седмици", каза Зоран Заев.
 
Нашият провал или успех е провал и успех за самия ЕС, заяви от своя страна по време на конференция в Скопие македонският вицепремиер по европейските въпроси Никола Димитров.
 
"Нито една европейска страна поотделно не е достатъчно силна за справяне със съвременните предизвикателства. Единственият начин за справяне с тях е европейският път за обединение на континента, който без този региона на Западните Балкани, ще остане за винаги незавършен и непълен. Северна Македония е приказка за надеждата на този проект. В този смисъл нашият (не)успех ще бъде (не) успех и за самият ЕС, ако ЕС е силата, която дърпа към доброто. Изпълнихме много стриктни условия. Крайно време е да получим справедливо одобрение, ако ЕС е общност на ценности", каза Димитров.
 
Според него "европейският проект се базира на съвместно изграждане на европейска идентичност основана на ценности, които са в основата на този процес". 
 
"Изграждането на идентичност е много важно, защото с нея може много лесно да бъде злоупотребено чрез националистически тенденции, което е срещу националните интереси, както това бе случая със спора за името с Гърция. Европа на 21 век трябва да означава състезание на идеи и постижения, които ще подобрят нашия живот и ще гарантират по-добра стартова позиция за бъдещите поколения - да има правов ред, цифровизация, зелена икономика. Не е прилично да предизвикваш съседа си с въпроси, които са дълбоко вътрешни и интимни, какъвто е езикът. Не е полезно да жертваме нашето бъдеще за миналото и историята", каза още Димитров, цитиран от държавната агенция.
 
По време на форума "Нов наратив за ускорена интеграция в ЕС" Димитров е имал среща с докладчика на ЕП за РСМ Илхан Кючюк, с когото са обсъдили "актуални въпроси свързани с българо-македонските отношения".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Зайо,забрави ли за оставката?Друг ще търси решението.
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пфууу, тоя па тоя, като конска муха досаден :)))
62
3
 
2
 
! Отговори
Фастер преди 2 години
А дано!Кръвни братя сме!Само аре да не крадете от Световната,Голямата история на Балканите и тая за Велика България ,Великите кханове и царе,защото произлизате от тая история и плювайки ни ,плювате върху себе си!Срам е!На историческите карти ,има единствено територия Македония ,не и държава!
61
2
 
12
 
! Отговори
Македонско тото преди 2 години
Ама, на какво решение се надяват, като пръста не са си мръднали да изпълнят нещо по Договора за добросъседство!?То, като вица за ония, който години наред се молил на господ, да спечели 6-ца от тотото. И след 20 год. господ му прошепнал - "ами, пускай фишове, де"!
60
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствено решение изгодно за България е подялба на Македония с Албания и не се прави нова измислена държава като Югославоя, СМ или подобни. Сърбия е слаба и до няколко десетилетия ще се распадне и подели между България и Хърватия и Албания. Неслучайно и Сърбия е създадена от виантийците и платени бг яничаре, за да нападат България.
59
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЪЛГАРИЯ Е РОМСКИЯ РЕЗЕРВАТ НА ЕС А СЪЩО Е ИЗВЕСТНА И КАТО АФРИКА НА ЕВРОПА!
58
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БЪЛГАРИНАЗ ПЪК ПРИЗНАВАМ РОМСКИЯ РЕЗЕРВАТ НА ЕВРОПА НАРЕЧЕН БЪЛГАРИЯ...ХА-ХА-ХА-ХА!
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОТИШЪЛ ЕДИН МАКЕДОНЕЦ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ И ЗАПОЧНАЛ ДА КРЕЩИ:АЗ СЪМ МАКЕДОНЕЦ,ВЕДНАГА ГО АРЕСТУВАЛИ И ХВЪРЛИЛИ В ЗАТВОРА...ОТИШЪЛ ЕДИН БЪЛГАРИН В ЦЕНТЪРА НА СКОПИЕ И ЗАПОЧНАЛ ДА КРЕЩИ:АЗ СЪМ БЪЛГАРИН,ХОРАТА ВЕДНАГА СЕ НАСЪБРАЛИ И ЗАПОЧНАЛИ ДА МУ ХВЪРЛЯТ ПАРИ...
56
0
 
1
 
! Отговори
Не думай? преди 2 години
До Анонимен 64: Поздравления за най-голямата г'лупост, написана тук.
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РСМ Е ПОСЛЕДНАТАХАЙДЕ БЕ СЕРИОЗНО...АМИ КАТО ГЛЕДАМ ПЕТАР КОЛЕВ СЕ ЧУВСТВА ДОСТА ДОБРЕ В ЩИП И Е ЕДИН ОТ НАЙ-ЗАМОЖНИТЕ МУ ЖИТЕЛИ...И ВЪОБЩЕ НЕ МИСЛИ ДА ИДВА В БЪЛГАРИЯ,ЗАЩОТО ГО ЧАКА МИЗЕРИЯ ПО-ГОЛЯМА ОТ ТАЗИ В МАКЕДОНИЯ...АМИ КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА ГОЛЕМИЯ БЪЛГАРИН ОТ СТРУМИЦА МИТКО ГЕОРГИЕВ,КОЙТО СИ ЖИВЕЕ ДОСТА НА ШИРОКО В РОДНАТА СТРУМИЦА И ВЪОБЩЕ НА ИСКА И ДА ПРИПАРВА ДО БЪЛГАРИЯ,ЗАЩОТО ЗНАЕ,ЧЕ ЩЕ ЯДЕ БОЙ.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 55ХАХАХАХААААААААААА-ААА
53
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Няма да станеБЪЛГАРСКИ ИСТОРИЦИ:БЪЛГАРИЯ Е ОКУПАТОР В ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ(ПЛОВДИВ И БУРГАС)
52
2
 
7
 
! Отговори
Няма да стане преди 2 години
До Анонимен 53: Г'лупости са това. Турция никога няма да направи подобно нещо, най-малкото заради турският етнос у нас. Да се надяваме на друго - че Ердоган няма да поиска да присъедини към Турция част от наша територия. Ако реши даго направи, няма кой да му попречи. САЩ няма да си развалят отношенията със стратегическият си съюзник, НАТО не е длъжно да се намеси, и накрая ще ни подкрепят само с приказки.
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНА ЕС МУ ТРЯБВА ТЕРИТОРИЯТА А НЕ НАСЕЛЕНИЕТО...АКО БЪЛГАРИТЕ ТОВА НЕЩО НЕ СА ГО ОСЪЗНАЛИ ДО СЕГА,ТОЛКОЗ ПО-ЗЛЕ ЗА ТЯХ...ВИДЯХМЕ КАКВО СЕ СЛУЧИ С БЪЛГАРИЯ САМО ЗА 14 ГОДИНИ ЧЛЕНСТВО В ЕС-РОМСКИ РЕЗЕРВАТ!
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДА ПРИЗНАЯТНЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЕ,ЧЕ НА НЕЙНА ТЕРИТОРИЯ ЖИВЕЯТ 2 МЛН.МАКЕДОНЦИ!
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Селският тарикат Заев,се опитва да изнудва ЕС и България с фалшивата си оставка.Абсолютен социопат и патологичен лъжец. Вукоебината не е нужна нито на България,нито на ЕС.На нищо неспособна държава,разчитаща само на помощи,с комплексирано до край население е последното нещо,което ЕС би пожелал да приеме в редиците си.Ветото ще си седи,докато не се изпълнят исканията на България.Зоране,връщай се в Муртино при Зорица и си продавай зеленчуците,щото и *** за зеле не става от тебе.
48
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗА БЪЛГАРИЯ НЯМА ДРУГ ИЗХОД ОСВЕН ПРИЗНАВАНЕ НА МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО НА НЕЙНА ТЕРИТОРИЯ...
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АМЕРИКАНЦИТЕ ГОТВЯТ ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ВЪНШНО ЗАСЕЛВАНЕ...ТУРЦИЯ Е ПРИГОТВИЛА КАТО НАЧАЛО 1-2 МИЛИОНА АФРИКАНЦИ И АЗИАТЦИ ЗА ЗАПЪЛВАНЕ НА ОПРАЗНЕНА БЪЛГАРИЯ...
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС СЛЕД ЕРАТА МЕРКЕЛ ОТИВА КЪМ СВОЯ ЗАЛЕЗ...ГЕРМАНИЯ ПРЕВЪРНА ПЕРИФЕРНИ СТРАНИ КАТО ПРИБАЛТИЙСКИТЕ,БАЛКАНСКИТЕ И НЯКОИ ЮЖНОЕВРОПЕЙСКИ В ДЕМОГРАФСКИ ПУСТИНИ СЛЕД КАТО ЗАСМУКА ЦЯЛОТО И ТРУДОСПОСОБНО НАСЕЛЕНИЕ...ЗА МАКЕДОНИЯ И ЗА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ КАТО ЦЯЛО В МОМЕНТА Е НАЙ-ДОБРЕ ДА СТОЯТ ДАЛЕЧ ОТ ЕС...
45
3
 
9
 
! Отговори
Додо преди 2 години
И аз да съм на местото на югославския к0пелдaк Заев, и аз ще съм убеден в това, с антипрезидента Радев и антибългарското правителство на Дийп Стейт, ръководено от куклите на конци Кирчо и Кокорко, Заев не само, че ще тържествува с признаването на македонска раса, но и скоро ще изпраща учители по югомакедонски "език" в благоевградско и части от кюстендилско, под бурните аплодисменти на Нова Телевизия, Дойче Веле Български и подобните метастази на Сатаната!