Османи: Българите и сега са в конституцията, трябва да ги назовем

Ще бъде много лошо, ако не се приемат промените, смята той
22 мар 2023 09:18, Анисия Иванова
96
Османи: Българите и сега са в конституцията, трябва да ги назовем
Снимка: БГНЕС

Трябва да направим промените в конституцията, смята външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи. Той коментира темата в интервю пред "Click Plus“ на ТВ21. В него Османи признава, че това е чувствителен въпрос, но вярва за решение.

"Повече от 50 дни не съм се появявал пред медиите. Правя това, за да не се представят погрешно изявленията ми в България. И това се пренася тук у нас и подкопава целия процес. Хората тук изпитват истинско разочарование. Питат се дали тази работа има връзка с ЕС. Сега в България не е време за обществен дебат, защото България е в предизборен период.

Много е важно да имаме подкрепа от международната общонст. Затова ще изчакаме още малко и ще започнем обществено обсъждане на конституционните промени. Повярвайте ми, като излязат предложенията, като прочетат текста, /на хората/ ще им олекне много, като видят, че става дума само за технически неща. Когато видят, че българите и сега са в конституцията, ще трябва само да ги назовем по име, мисля, че всеки ще се замисли - дори и тези, които са против!", каза Османи.

"Ще бъде много лошо, ако не се приемат конституционните промени. Лошо ще е за държавата. Ако конституционните поправки не бъдат приети, преговорите ще спрат. Тогава ще бъде твърде късно за всичко. Догодина ще има избори и в ЕС, това означава допълнителни усложнения", заяви Османи, цитиран от БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Карл Бенц преди 1 година
ДО АГРЕСИВНИТЕ И П......И МАКЕДОНЦИ: ПРОФ. НИКОЛАОС МИЦОПУЛОС - ГРЪЦКИ УЧЕН,Е КАЗАЛ В МАКЕДОНИЯ КОЙ КАКЪВ , КАКЪВ ЕЗИК ГОВОРИ, КАКВО ПИШЕ И КАКЪВ Е ЦАР САМУИЛ И КАКЪВ ЕЗИК СА ГОВОРИЛИ РАБОТНИЦИТЕ КОГАТО СА БИЛИ РАЗКОПКИТЕ ЗА САМУИЛ!
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
макетаБУГАРИИИИИИКАКВО ВИ ПРЕЧИ ДЪРЖАВАТА ОТ ЧИЙТО НАРОД СЪРБИТЕ ВИ ОТКЪСНАХА ОТ ГЪРДИТЕ НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ. НЕ МРАЗЕТЕ БЪЛГАРИЯ ЗАБЛУДИНЕ ДИЦА НА БЪЛГАРИЯ, МРАЗЕТЕ МЪЗИЧЕТЛКАТА СИ СЪРБИЯ, КОЯТО КАТО НЕ МОЖА ДА ВИ НАПРАВИ СЪРБИ ВИ НАПРАВИ ПОНЕ НЕЩО КАТО НИЩО МАКЕДОНЦИ. СЪРБИЯ ТАКА СЕ ОПИТА И ОТ НИШЛИИ, ПИРОТЧАНИ И СОФИЯНЦИ ДА НАПРАВИ ШОПСКИ НАРОД...СЪРБИТЕ СА ТОВА - ЗАТОВО БОГ ИМ РАЗБИ ВЕЛИКАТА ДЪРЖАВА НА ПАРАМ ПАРЧЕТА.
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЕУфаккиUгеноцидот кой ку ти прихватели сърбите води до това да си мислиш че припадаш към некаков изфабрикуван народ - македонски народ. такав народ нема и нема и да се роди и много от вас старите го знаят това че македонския народ е фалшива удбашка работа.
57
5
 
2
 
! Отговори
До карл бенц преди 1 година
Молдовците признаха щото не е срамно да кежш чъ си Ромунец кипър също не е срамно а е гордост да се наричаш Грък елини но българин кой би искал да се нарича то по долно нещо едва ли има вулгарос
56
1
 
5
 
! Отговори
допълнение преди 1 година
Българското малцинство как се е озовало в Косово и Албания? Сигурно със самолет.
55
2
 
5
 
! Отговори
Карл Бенц преди 1 година
Уважаеми северномакедонци,няма нищо страшно да се поправите.Поучете се от Молдова! Признаха си румънския език. Поучете се и от Кипър - признават си , че техния език се корени в гръцкият!Но са ви многооооооооо дебели главите!
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога Блгарите ке бидат запишани како малцинство (заедно со Хрвати , Црногорци ои Евреи ) во македонскиот Устав конечно ке се стави краи на прикаската еден народ во две држави . Овие нашиве се кошкаат божем не сакаат а во суштина кога ке бидат ставени сето тоа ке биде прикажано како една голема отстапка од наша страна и воедно краи за сите ваши наредни барана .....тоа ке биде еден многу убав театар за вас ....као нешто и вие сте добиле . Да не биде поразот ептен тотален , де.
53
4
 
10
 
! Отговори
до ОБЯВА преди 1 година
Скъпи граждани на рсм, зарежете езиковия спор с България и учете албански защото това е вашето бъдеще. Вашия език,който е диалект на българския си отива. В половината ви държава се говори само на албански, след 20 г в рсм официалния език ще е албанския. Учете албански и се учете да ближете подметките на албанците,а и не само подметките
52
6
 
3
 
! Отговори
ЕУфаккиU преди 1 година
Гледам дека темата за иазикот ке биде вечен камен на сопнуване за добри македонско - блгарските релации.Не е ни чудно што поради ваквите ставови 80% од Македонците иа сметаат Блгариа за неприателска држава .Конечно вашата верзиа е единствено ваша и не излегува надвор од вашите граници. Кажете и на нашата американска амбасадорка што ставила во CV дека знае македонски иазик дека тоа не е иазик ....Секако по дома може да си дрндaтe што сакате , ама надвор веке ви се смеат .
51
3
 
3
 
! Отговори
= преди 1 година
България се отнася с уважение и разбиране към албанците политици на рсм. Ясно е че с напълно изкук.алите макета няма да се разберем. Но е ясно,че след 20-30 г. албанците ще са мнозинство в рсм и следващите поколения ще трябва да установят нормални европейски отношения. С албанците винаги сме се уважавали, когато вземат властта в рсм всичко ще си дойде на мястото
50
2
 
6
 
! Отговори
= преди 1 година
Болни мозъци, с претенции за Солун и половин Гърция. Отделно части от България и Албания. Не им идва на акъла, че ще им се случи това което се случи на сърбите с Косово. Само след 20 г. Ще бъдат източна Албания.
49
1
 
6
 
! Отговори
И.Б. преди 1 година
Добре, г-н Буяр Османи, назовете българите в конституцията на РСМ като българии нещата ще си дойдат на мястото.
48
6
 
0
 
! Отговори
ЕУфаккиU преди 1 година
До Анонимен 55 - Што си отишол у 19 век,па ти сега имаш ситуациа на земени 150 000 ваши пасоши каде кандидативе потпишале блгарско самосознание нивно па и на нивни дедовци за да земат пасош а на попис никаде ги нема,аман веке до кога.Гоце бил блгарски учител у блгарско школо ,а тоа што у уставот со плаиваз иа шкртал придавката блгарско и иа менувал со македонско нема везе , ке глумиме слепило. По документ и Ванчо сигурно негде стои како Србин .Сигурно и мене негде ме пишуе као Иугословен.
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абре всички са българи в каква конституция да ги вписват?? Говорят старо български. Така както се е говорило в българия до 19 век. И го представят за македонски език Български революционери родени в тогавашна бг територия, с български документи ,бг училищно обучение ,осамосъзнание и корени Представят като македонска история Дори и един цар от известния царски бг род Дуло представят за македонски цар????????.Що за наглост и простащина Няма думи за това.
46
10
 
1
 
! Отговори
Лазар Диманис преди 1 година
До Анонимен 65 -Треба ли да ти постирам карта на велика Иугославиа каде СР.Македоиа е со главен град Солун како против тежа на твоите глупости.Како и поголемиот дел од вашата државна инерпретациа за модерната историа така и ова твое писание нема врска со реалноста .
45
5
 
7
 
! Отговори
Бул гур преди 1 година
До 65 Анонимен...После втората светска война,децата сиротинчета побегнаха към Пиринска Македониа,а не към България.Това,че този край попадна в България при новите граници е друг въпрос.Егейските македонци побегнаха към Пиринска Македониа,защото са бежанци и е съвсем близо да се предвижиш с каруца и покъшнина.Никой не е побягвал е истината,а България е от губещата страна след войната и трябва да даде репарации/територии и да освободи тези земи за мандири,преселници от Малаазия,който Тутция гони.
44
12
 
3
 
! Отговори
ЕУфаккиU преди 1 година
До анонимен 63 - Иас го разбирам отец Паисие кога кажува дека иако и во денешно така и во негово време имало лугие што не сакале да се прават на Блгари .... односно се срамеле исто како и иас денес ако некои ме каже за таков .
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оригиналните гърци са църни защото са дошли от Арика на по едан дрвен чвор или трупац, а вие безродните гърци не сте църни а сте българи, над рода на които е проведен гръчки геноцид. ако вашите роднини са избирали да се подпишат за грци или да бидат утепани, това господ им е простил, ама вие да се пишете гърци господ нема да ви прости.
42
4
 
6
 
! Отговори
Лазар Диманис преди 1 година
До :-) - Нема ништо подобро од тоа летово да иа запалиш колата и да тргнеш по егеиските предели и лично и пресонално да ги прашаш мештаните дали зборуваат на блгарски диалект или на македонски иазик ! Само спреми си анти-депреснати на време.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Геноцидис, щом се мислиш за грк ти защо пишеш на български?Древните македонци са писали и зборували на грчки?!?!Защо бугарски знаеш бре?