Османи: Българите и сега са в конституцията, трябва да ги назовем

Ще бъде много лошо, ако не се приемат промените, смята той
22 мар 2023 09:18, Анисия Иванова
96
Османи: Българите и сега са в конституцията, трябва да ги назовем
Снимка: БГНЕС

Трябва да направим промените в конституцията, смята външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи. Той коментира темата в интервю пред "Click Plus“ на ТВ21. В него Османи признава, че това е чувствителен въпрос, но вярва за решение.

"Повече от 50 дни не съм се появявал пред медиите. Правя това, за да не се представят погрешно изявленията ми в България. И това се пренася тук у нас и подкопава целия процес. Хората тук изпитват истинско разочарование. Питат се дали тази работа има връзка с ЕС. Сега в България не е време за обществен дебат, защото България е в предизборен период.

Много е важно да имаме подкрепа от международната общонст. Затова ще изчакаме още малко и ще започнем обществено обсъждане на конституционните промени. Повярвайте ми, като излязат предложенията, като прочетат текста, /на хората/ ще им олекне много, като видят, че става дума само за технически неща. Когато видят, че българите и сега са в конституцията, ще трябва само да ги назовем по име, мисля, че всеки ще се замисли - дори и тези, които са против!", каза Османи.

"Ще бъде много лошо, ако не се приемат конституционните промени. Лошо ще е за държавата. Ако конституционните поправки не бъдат приети, преговорите ще спрат. Тогава ще бъде твърде късно за всичко. Догодина ще има избори и в ЕС, това означава допълнителни усложнения", заяви Османи, цитиран от БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОВА Е НОРМАЛНО, ГРЧКИЯТ И СРБСКИЯТ СУД СУ ЕДНАКВО АНТИБУГАРСКИИ СУДИЛИШТА. А ТИ СИ ПРОССССТ НЕ ПИСМЕН И НЕЧИТЕВЕН ЧОВЕК - ОТЕЦ ПАИСИЯ Е КАЗАЛ И ПЕШАЛ ЗА ТАКВИ КАТО ТЕБЕ - О НЕРАЗУМНИ ЮРОДЕ, ПОРАДИ ШТО СЕ СРАМИШ ДА СЕ НАРЕЧЕШ БОЛГАРИН?
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ ЗНАМ ВЛАСТИТЕ В МАКЕДОНИЯ, КОИТО ПРЕКРАСНО ЗНАЯТ КАК Е СЪТВОРЕНА ТН МАКЕДОНСКА ИДЕНТИЧНОСТ ЗАЩО СА ГОТОВИ ДА ПОДДЪРЖАТ ТАЯ ИЗМАМА, НЯМАТ ЛИ РОДОВА ПАМЕТ.
38
8
 
2
 
! Отговори
Лазар Диманис преди 1 година
,,Со сигурност знаеме дека македонскиот иазик постоел уште во 6 век . Иазикот припагиа на истиот иазичен континиум на словенскиот кои сеуште се зборува овде во Грциа . Како ке се нарече тои иазик зависи многу од онои што го зборува,,- Александра Иоаниду , грчки лингвист, 18.03.2023
37
3
 
11
 
! Отговори
Dj преди 1 година
Щом на тоя селски диалект му викате македонски език, добре. Изведнъж говоря още един език, полиглот съм!
36
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грчки суд призна постоене на Центар за македонски иазик во Грциа. Со тоа призна дека има свои грагиани кои имаат маичин иазик - македонски иазик . А воедно иа струши вашата позициа и ги призна егеиските диалекти како дел на македонскиот иазик.
35
9
 
3
 
! Отговори
Лазар Диманис преди 1 година
Одобруването од грчкиот суд на постоенето на Центар за македонски иазик ги отфрла блгарските аспирации.Односно со оваа пресуда се признава дека оние грагиани на Грциа што го формираат центарот за изучуване на сопствениот маичин иазик всушност зборуваат македонски иазик.Со самото постоене на Центарот за македонски иазик,грчката држава практично иа легитимира реалната состоиба дека егеиските диалекти му припагиаат на македонскиот иазик. Зито и неа македоники - елиники еноси. Гиа пола крониа акома.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СРЪБСКОТО ТАТАРЧЕ МАКЕДОН ХАХАХАХАКАКО СИ ТАТАРЧЕ БЕЗРОДНО? АГИТКАТА НА ПАРТИЗАН БЕЛГРАД ВИ ПОКАЗА ДЕКА СТЕ БУГАРИИИ - МАКЕДОНИЯ Е БУГАРСКАА, ДЕЛЧЕВ Е БУГАРИИИН, КАД СЕ ИЗКУПЕ МАКЕДОНАЦ СЕ ПОЛУЧАВА ЧИСТ БУГАРИИИН И МРСНА ВОДА ХАХАХАХАСРЪБСКИЯ НАРОД ВИ СЕ СМЕЕ
33
0
 
7
 
! Отговори
Ето вече и циганите преди 1 година
Са експерти по българските въпроси!
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До MakedonНЕ ВИ ЛИ СТИГНА ДА ПУШИТЕ СРБСКИ УРАЦЦЦ БРЕ СТО И ДЕСЕТ ГОДИНИ?!?!?!?!ДРАГОВОЛЦИ НА СРЪБСКАТА РОБИЯ
31
1
 
9
 
! Отговори
до Macedon преди 1 година
Какъв македон си , българино ? Всички исторически личности сочеха себе си за българи - Ив.Михайлов, Д.Груев , Яне Сандански и хиляди още. " О , неразумни и йороде , поради что се срамиш да се наречеш българин ?" - П.Хилендсрски , чист българин
30
2
 
11
 
! Отговори
Сандю преди 1 година
Колкото повече си ангажираме вниманието с РСМ , толкова инатлъкът им се покачва ,както и самочувствието. Оставете лу дия сам да се дави.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава ще бъде твърде късно за всичко.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тва като нащо техническо правителство за лекар
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЪнувал конституция тва значи ... Да ги назовем по имена да бе верно
26
4
 
2
 
! Отговори
Makedon преди 1 година
Aj gledaj si gi tvoite turkomongoli
25
2
 
8
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Не го разбирам този спор за българи в конституцията им, там ако кажеш че си македонец автоматично означава, че си българин. Иначе все едно да кажем, че шопите не са българи, болярите не са българи, загорци не са българи? Хайде малко по-сериозно, не трябва да има някакво вписване и трябва да сме много по твърди. Ние бе бързаме, казваме си условията и дата на изпълнение, ако не я изпълнят, след една година примерно, нова дата с по-дълъг срок, така всичко ще е ясно.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излиза,че най-многолюдната част от населението са забравили да я впишат в Конституцията щом като са се сетили,че ги има вписани в Конституцията,хоп отварят я няма ги,какво става що така-техническа грешка,която се поправя бързо с записване,сега повече от над половината с българи,хървати,черногорци и още някой други при тях числящи се като население не е вписано и за туй са се разбързали.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАРАДИ ТИЯ ГЕНОЦИДИ ОТ АЛБАНЦИ, ВЕНЕЦИАНЦИ, ТУРЦИ, ГЪРЦИ И СЪРБИ ДЕЛА ДНЕС НАСЕЛЕНИЕТО ОТ БЪЛГАРИ В МАКЕДОНСКАТА ГЕОГРАФСКА ОБЛАСТ ВМЕСТО ДА Е 20-30 МИЛИОНА Е ДВА, КАТО БЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ ПАЗЯТ ЕДВА СТО ХИЛЯДИ ДУШИ, ПОВЕЧЕТО ГО КРИЯТ И НЕ ГО ОБЯВЯВАТ ЗАЩОТО ТОРМАЗА ПРОДЪЛЖАВА НАД БЪЛГАРИТЕ ОТ СКОПСКИТЕ СРЪБСКИ ШПИОНИ И АЛБАНСКИТЕ ЕЛЕМЕНТИ.
22
1
 
3
 
! Отговори
Македонец преди 1 година
Когато една лейка е малко пълна между празни или кухи ***, минава за по-полезна. Те така с Османи.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ТУРСКИЯ ГЕНОЦИД НАД БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ КАКТО СЕ ВИЖДАТ УЧАСТВАТ ВЕНЕЦИАНЦИ, ГЕНУЕЗЦИ И ДРУГА ЗАПАДНА ***. ТЕ НЕ ПРОЯВЯВАТ ХРИСТИЯНСКО МИЛОСЪРДИЕ КЪМ ПРАВОСЛАВНИТЕ ХОРА.