Прищина: Сърбия опита да анексира Северно Косово

Въоръжената група сърби били обучавани в Сърбия
2 окт 2023 10:33, Елка Василева
22
Прищина: Сърбия опита да анексира Северно Косово
Снимка: архив, БГНЕС

Вътрешният министър на Косово Джелял Свечля и директорът на косовската полиция Газменд Ходжа отново обвиниха официален Белград, че е участвал в организацията на нападението над косовската полиция в Банска на 24 септември и заявиха, че нападението е целяло „анексирането на Северно Косово“, съобщи КосСев. На пресконференция вчера бяха показани и кадри от дрон, доказващи според косовската страна намесата на Сърбия в обучението на въоръжената група.

Още по темата
„Тази терористична организация е имала една цел: анексирането на Северно Косово (…) Днес ще видим в детайли не само терористичната атака в Банска, но и подготовката на тази група в обучителните центрове в Сърбия. Президентът на Сърбия Александър Вучич, министърът на отбраната на Сърбия Милош Вучевич и началникът на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили Милан Мойсилович са участвали в това обучение. Вучич опита да скрие факта, че Сърбия е била замесена в организацията на това нападение“, заяви Свечля, представяйки кадри от дрон, конфискуван по думите му в Банска.

При нападението с тежко оръжие на 24 септември в Северно Косово, където сърбите са мнозинство, беше убит косовски албански полицай. Последва престрелка между специалните сили на косовската полиция и отряд от тежко въоръжени сърби, като трима сърби загинаха. Това беше най-сериозната ескалация на напрежението в Косово за последните години. Доскорошният заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби „Сръбска листа“ Милан Радойчич пое в петък цялата отговорност за събитията.

Свечля посочи, че обучението се е провело в сръбския град Копаоник, на територията на имот, собственост на Радойчич. Ходжа отбеляза, че разследването на нападението е разкрило, че въоръжената група, атакувала косовската полиция в Банска, се е обучавала на територията на Сърбия дълго време.

Косовският вътрешен министър отрече обвинението на Вучич, че поне един от загиналите сърби е убит, след като се е предал на косовската полиция.

„Видяхме как един от ранените получава медицинска помощ от специалните единици“, посочи той и подчерта, че няма доказателства, че някой е бил убит, след като се е предал.

Твърди се, че свидетел на събитията разказал пред КосСев, че един от убитите сърби Боян Миялович, който е бил ранен, е бил застрелян от косовски полицаи от два метра разстояние, „въпреки че вече не е можел да се движи“.

Белград поиска да бъдат представени кадри на убийствата на сърбите, но Свечля заяви, че косовската полиция не разполага с кадри на всичко, което се е случило на 24 септември. Той отрече и обвиненията на Белград, че полицията не е допуснала мисията на ЕС в Косово ЕУЛЕКС да се включи в операцията в Банска.

Ходжа съобщи, че косовският полицай Африм Буняку е загинал при избухването на първата експлозия. По думите му „полицейски патрул е отишъл да види какво се случва с камиони, които са били паркирани на моста в посока селото и тогава е станала експлозията“.

Прищина бе критикувана за присъствието на специални единици на косовската полиция в Северно Косово, но според Ходжа те са очаквали, че ще „трябва да се изправят пред такава заплаха“.

"Нашите полицаи са в постоянна опасност там. Те са отишли да проверят какво се случва с камионите, без значение е дали е било инцидент или какво точно се е случило – в момента, в който са тръгнали, са били използвани експлозиви", обясни Ходжа, след като миналата седмица сръбският президент заяви, че смъртта на косовския полицай при експлозията е била непланирана.

Косово изисква екстрадицията на всички замесени в инцидента от Сърбия, където се предполага, че се укриват в момента, включително и на организатора Милан Радойчич. Според разследването на косовската полиция в нападението са участвали около 90 сърби, но на пресконференцията бе заявено, че не е ясно колко служители на специалните сили на косовската полиция са се включили в сблъсъка.

Свечля съобщи и че един от конфискуваните имоти на Радойчич ще бъде превърнат в полицейско управление за единиците на косовската полиция.

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Косово и Сърбия водят преговори под егидата на ЕС за нормализиране на отношенията си.
(БТА, Симона - Алекс Михалева)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сърбите в Косово слушат Вучич, вместо да се възползват от правата които имат в Косово.Запазено място в Парламента, кметове и общински съветници в техните населени места, участие в местната полиция, официален език и др. А, те по заповед от Белград се изтеглиха от всички институции в Косово. И лицемерно прехвърлят вината за отеглянето на албанците.
17
12
 
11
 
! Отговори
huq преди 7 месеца
сърбия е абсолютно най-малоумната държава в европа
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До АнонимеН 15 Уважаеми викачо на лозунги, написани с главна буква. Украйна получи гаранции по БМ при условие да приеме статут на неядрена, необвързана държава. Със заявеното намерение на Майдана за влизане в НАТО, страната наруши тези условия, ерго - денонсира Меморандума. А после руснаците си взеха обратно нагло откраднатия Крим. Сега си взимат останалите руски части от Украйна. Това са фактите. Продължавай да пищиш, на никого не пречиш!
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Косово откакто свят светува си е Сърбия"!?!?! - Косово е били по-дълго в БЪЛГАРИЯ отколкото в србия - тука какви предатели пишат че и плюсове си слагат?!?
14
5
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 7 месеца
Познавайки сърбетата е ясно,че нападението е организирано и подкрепено от Белград.Май е време за няколко отрезвяващи НАТОвски шамара,които да поставят сърбетата отново на мястото им.
13
7
 
6
 
! Отговори
ДО 12 преди 7 месеца
По тази Логика - Югославската Армия наречена ЮНОА , анексира днешната територия на СМР и я обяви за Сръбска Територия - а Исторически беше България .Аз съм Християнин , но Никога няма да подкрепя Сърбия и Югославия .Косово е Албанско .
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
3нaчи имaт мнooo'o cepиoзeн rpъб и nлaн, инaчe нe биxa nocмяли...
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До MNENIE Косово бе анексирано от местните албанци на етнически принцип, те бяха мнозинството в тази част на Сърбия. И това право бе признато като легитимно от повечето страни на света. А сега се оказва, че наркополиорганната Република Косово бясно оспорва правото на мнозинството сърби в северната част на страната да се отцепят и съединят със Сърбия. И Белият свят пак е зад косоварите....Това някои наричат "принципност" и "спазване на международното право". Забавно лицемерие!
10
5
 
10
 
! Отговори
MNENIE преди 7 месеца
Сърбия и СМР трябва да се закрият като Държави - винаги са били най-гнусните хора в Европа . Косово е Албания . За нас Българите , най-мрачните дни в Историята са били нападенията на Сърбия и техния анклав СМР - винаги са ни забивали нож в Гърба .
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе вие там каква държава сте,изкуствено създадена от тези които сега наливат масло в огъня в Украйна,за какво се борите
8
3
 
11
 
! Отговори
Двойни стандарти преди 7 месеца
Каква е разликата между Крим и Косово?
7
8
 
20
 
! Отговори
Възмутен преди 7 месеца
Косово откакто свят светува си е Сърбия!Краварите изкуствено направиха това ислямско гнездо на вечни дрязги иконфликти
6
6
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
ФАЩ СА ТОТАЛНИ ДЕМАГОЗИ! НА ТАЙВАН ДАВАТ ДА СЕ ОТДЕЛИ ОТ КИТАЙ ДАЖЕ СА РАЗПОЛОЖИЛИ ВОЙСКИ В ТАЙВАН! НО НА СЕВЕРНО КОСОВО НАСЕЛЕНО СЪС СЪРБИ НЕДАВАТ ДА СЕ ОТДЕЛИ ОТ КОСОВО!
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сръбето открай време са си майтапчии и не е ясно защо очакват някой да ги приеме сериозно. Съветския съюз навремето си им разхлаби гащите и Тито ги провъзгласи за "империя", докато цял свят ЗНАЕ, че са "империя на въшките" - външно се пъчат и се мъчат да тъпчат, а вътрешно се чешат и не могат да си изчистят комунистическите ***.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ако фучич анексира софето най накрая ще си го вдигне .. БВПто, смешен диктатор на анклав
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
'Газменд Ходжа и Джелял Свечля' , какви звучни славянски имена :))))))))
2
3
 
5
 
! Отговори
Пирянков преди 7 месеца
Друзята се радват на кадиров, а защо мразят косовските мусулмани? Те ше направят сърбетата правоверни както кадирката прави раснячетата.
1
2
 
11
 
! Отговори
Факт преди 7 месеца
Крадеца вика дръжте крадеца...