Последните езичници на Ирак

Джихадистка групировка е напът да ликвидира древна религиозна общност
11 авг 2014 14:50, Боян Христов
57
Последните езичници на Ирак
Снимка: Reuters

Напредването на силите на джихадистите от групировката "Ислямска държава" в Ирак може да се окаже фатално за древната и малобройна общност на язидите, пише  Санджеев Санял в Project Syndicate.

След като американският президент Барак Обама нареди да бъдат извършени въздушни атаки над силите на „Ислямска държава“ и да бъде предоставена хуманитарна помощ на преследваните от тях, светът най-накрая предприема мерки срещу ислямистите. Само за няколко месеца джихадистката групировка пое контрола над големи части от Ирак и Сирия и провъзгласи халифат.

Истинската причина, поради която трябва да се страхуваме от „Ислямска държава“ обаче, не е просто жаждата им за власт, а системният и хладнокръвен начин, по който членовете й заличават социалните, културните и демографските особености на региона.

За няколко седмици „Ислямска държава“ на практика елиминира цялото християнско и шиитско население в териториите, които вече контролира. В град Мосул - дом на една от най-старите християнски общности, вече няма християни. Безценни асирийски артефакти пък биват публично унищожавани в кампания срещу идолопоклоничеството.

„Ислямска държава“ не щади дори другите сунити, които не възприемат радикалното им тълкуване на исляма. Няколко гробници на светци бяха разрушени, включително и една, за която се смята че е била гробът на пророка Йона.

Най-потресаващи сред тези ужаси обаче са преследванията на язидите – древна религиозна общност, която живее сред кюрдите. Те са по-малко от половин милион души, като две трети от тях живеят около Мосул в Северен Ирак. Останалите са разпръснати в съседните държави като Сирия, Армения и Турция. Общности на наскоро емигрирали язиди има в Германия и САЩ.

Въпреки че с течение на вековете е била повлияна от християнството и исляма, религията на язидите има древни езически корени, които се връщат най-малко до бронзовата епоха. Интересно е, че вярванията им имат много сходства с индуизма – язидите например вярват в прераждането след смъртта, казват молитвите си по посока на слънцето на изгрев и на залез, дори имат кастова система.

Въпреки че произходът на язидите остава неизвестен, културни и генетични доказателства свидетелстват, че те може би са роднини на индийските племена, мигрирали на запад след второто хилядолетие преди новата ера. Съществуват немалко доказателства за връзки на индийските племена с Близкия изток по време на бронзовата епоха. Религията на древен Иран например - зороастризмът, който има общи характеристики с вярванията на язидите, е тясно свързан с индуизма.

През вековете християните и мюсюлманите са наричали язидите "поклонници на дявола" и са ги подлагали на безмилостни гонения, които са били особено жестоки по време на османските турци през 18 и 19 век. Стотици хиляди язиди са били избити, което почти е довело до заличаването им като общност.

При Саддам Хюсеин язидите не са подлагани на религиозни преследвания, въпреки че върху тях е оказван натиск да арабизират културата си. Оттогава обаче нещата се влошават. През април 2007 г. 23 язиди са изкарани от автобус и са застреляни от въоръжени мъже. Четири месеца по-късно серия координирани атаки с коли бомби убиват най-малко 300 язиди, включително жени и деца.

Сега обаче язидската общност е изправена пред най-голямата криза в историята си. Ислямска държава дава избор на християните от Мосул да приемат исляма, да плащат джизие (специален данък, с който се облагат немюсюлманите според шериата) или да напуснат. На язидите обаче не се предлага такава възможност и те биват избивани като "поклонници на дявола".

Техният дом около Мосул в момента е до голяма степен под контрола на „Ислямска държава“. Малкият град Синджар, който е единственото населено място в света с преобладаващо язидско население, падна в началото на август, след като кюрдските сили бяха принудени да се оттеглят. Носят се слухове за масови избивания. Мнозина бягат към планините, където попадат в капан, като има сведения за стотици загинали от глад и жажда. А най-свещеният център за поклонения на язидите в Лалиш е под угрозата да бъде разрушен.

За жалост медийният отзвук от опасността, пред която са изправени язидите, е твърде малък. Може би американската хуманитарна помощ и обещаните стратегически операции в съчетание с възможността за координирани действия от страна на кюрдските сили ще спасят оцелелите, но е малко вероятно те да успеят да се приберат в домовете си в скоро време.

Преди векове зороастрийците са избягали от гонения в Иран към Индия. Техните наследници - малобройната общност на парсите, все още живеят там. Въпросът днес е кой ще даде убежище на последните езичници на Ирак?

 

Икономически новини четете в Investor.bg


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ислямски парадоксВиждам,че не познаваш исляма:Исляма като християнството има две основни течения- Сунизъм и Шиизъм,които течения се появяват веднага след смъртта на Моххамад и убийството на синът му Али.В последствие с повлияване основно от арианството се появява Суфизмът(т.нар. просветен ислям),а и сунизмут и шиизмът допълнително се разклоняват на още по малки течения.Сунитите ,за които най важна е Суната(правилата в исляма) , задълбочавайки се в определени аети стават фундаменталисти.
50
0
 
0
 
! Отговори
до художника преди 6 години
Хмн, и като наречеш Бог Исус Христос с друго име каквот и помага.А ако си християнин и се молиш насаме, кой ще ти промие мозъка. Всичко е въпрос на личен избор. Има вярващи и невярващи престъпници. религията не е предпоставка за престъпление. Само нейното тълкуване.Вселена-тя не е безкрайна. Друг си избира земни хора. Господ виждадано поне си здрав,трудиш се и си щастлив
49
0
 
2
 
! Отговори
Дон Мигел преди 6 години
Проучих отгоре вярванията на язидите, изглежда наистина са дяволопоклоници, така че не мога да обвинявам в случая "ислямска държава". Както и да е, интересното е че сатанинските управници на САЩ не си мърдат пръста в мнозинството от случаите когато са тероризирани християни, но виж сега как се задействаха за своите ...
48
3
 
2
 
! Отговори
Tami преди 6 години
Evreite moje da sa vsiakakvi no sa hora s otvoreni ochi. Te vijdat i razbirat onova koeto evropeicite i amerikancite shte go razberat sled oshte 10 godini, no togava shte bade kasno
47
1
 
6
 
! Отговори
гражданин преди 6 години
До 51Да бе да, кюрдите не били мюсюлмани!!! Кюрдите са мюсюлмани, предимно сунити, но не са фанатици, умерени са в привързаността си към религията, в голяма степен са светски ориентирани. Освен това мразят арабите, тъй като самите те не са араби. Арабите също не ги обичат. Именно поради тези им отличителни черти ислямистите не ги харесват и биха ги изтребили до крак, ако можеха. А ислямистите получиха оръжие и тренинг от СА, Турция и САЩ...те са един истински Франкенщайн на нашето ввреме!!!!!
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледах днес Камиони пълни с жени и деца които носена кръстчета на вратовете си. Майките криеха лицата си и плачеха. Там наистина става нещо страшно, християни гонени и избивани от ислямисти. Вчера Америка и Израел са достали оръжие на иракските кюрдти които не са мюсулмани да се отбраняват от ислямските настъпления. Ако това не се спре и задуши само за месеци тези ислямисти ще бъдат и в България,Ердуган е ислямист и те няма да имат проблем да минат на северозапад към България гърция и Сърбия
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ? - Направи си едно ДНК може да се окаже че и ти си евреин. Тогава на рождения ти ден ще ти купим малка кръгла плетена шапчица
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До художникаИмаш право. Ако бог е Един защо тогава религиите трябва да бъдат повече от една ? Вярата в Бога не означава вяра в различни и противоречиви религии. *** и желаещи за масово подчинение на хората колкото искаш. Всеки седнал религии и обичаи да мисли. за да бъде по силен, да убива и и да живее по свои закони Затова Христо Ботев се е написал така.. не ти който си на небето, а ти който си в мене, в душата и сърцето.
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Stivне мислиш ли че времето ти да станеш арабче вече е дошло, да поживееш малко и ти по техните правила и закони ?30 годишен ислямистки *** си взема 5 годишно момиченце за жена. Утре ако ревне ще я убие за да не му прави шум,днес на това не трябва да се дава право. Терора излиза точно от тези хора и той не стои на едно място а обикаля по света
42
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
da ne vi pyka
41
1
 
2
 
! Отговори
Пешо капучиното преди 6 години
До Stiv 45Не не си представяме обясни ни го по подробно,нямаме твоето въображение ....
40
10
 
20
 
! Отговори
Stiv преди 6 години
Представяте ли си каква безумна егоистична политика води САЩ.Месят се във всичко а нищо не могат да управляват.Разбутхта арабския свят,който си живее по собствени правила и закони.Разбутват Украйна,минаха през Европа,Косово.Ще плащат скоро...
39
1
 
3
 
! Отговори
j преди 6 години
До Anonколко си жалък и ства утрепано име никой не заблуждаваш скрий се и съскай у вас пред огледалото
38
5
 
9
 
! Отговори
Негърчо преди 6 години
виновните живеят във вашингтон
37
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера някой си иракски джихадо-ислямист взел едно 5 годишно момиченце за своя жена.Това значе че утре получовешкия *** има право да прави каквото си иска с това дете.Този вид хора трябва да бъдат избивани безмилостно и унищожавани защото те не заслужават въздуха който дишат на тази земя
36
13
 
16
 
! Отговори
художника преди 6 години
Докато съществуват РЕЛИГИИ, ще има и войни. Религията "промива" мозъка, тя може да накара вярващия да убие детето си, майка си или съвсем невинен човек/в името на вярата/.Бог, Аллах, Шива, Буда, Кецалкоатл и т.н. са само думи измислени от хората.Има едно НЕЩО, което движи живота, това е ВСЕЛЕНАТА и всичко се движи по нейните закони.Дори и енергията ни идва оттам и пак там се връща след смъртта ни.Така мисля Аз !
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 1Имаш грешка,Наистина Алкайда я създаде Америа, даде им оръжие и ги научи как да да използват наученото срещу СССР който воюваше там.После това им се върна като бумеранг.В 10 годишната война между Ирак и Иран, Америка помагаше на Иран, а СССР на Ирак, Включително и ние българите изпращахме българско овче прясно сирене на "братята араби" от Ирак, Сирия и Египет. През 1991 след като Садам нападна Кувейт Буш се намеси с военна акция "пустинна буря", сви му перките и освободи Кувейт.
34
2
 
16
 
! Отговори
Евро7кептик преди 6 години
Тези перманентни огнища на нечовешки престъпления против религиозни групи, етноси и цели нации са в резултат на намесата на трансатлантическите ни "братя" , за които целият свят е зона на интересите им.След като не намериха ОМП в Ирак, човеколюбиво отвориха кутията на Пандора в тази страна,създавайки условия за терористите от ИДИЛ. Сега, докато с "нетърпение" очакват черните кутии да "проговорят"за киевските престъпници,вкараха европейските *** в търговска война. Нищо ново през атлантика!?
33
4
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
ще плачете за робството и колониализма
32
20
 
9
 
! Отговори
Anon преди 6 години
Трябва да им целуваме на американците гъзовете... Щото ако не са те до сега света да се управлява от пияни, с дръпнати очи с тюрбани (комбинация от руски мужик, китаец и ислямист). Ква комбинация само... ***..