Алепо се стяга за обсада. Дали не го чака съдбата на Мадая?

Докато силите на Асад настъпват към града, жителите се запасяват с храна
11 фев 2016 21:19,
86
Алепо се стяга за обсада. Дали не го чака съдбата на Мадая?
Снимка: архив Reuters

Докато правителствените сили все повече наближават Алепо, най-големия сирийски град, някои от жителите му се готвят да бягат, а други се запасяват с храна, в случай че се стигне до продължителна обсада. Те дори слагат хляб по покривите, за да го изсушат и да могат да попълнят запасите си с него.

ООН предупреди във вторник, че достъпът на стотици хиляди хора до хуманитарна помощ може да бъде отрязан, тъй като обръчът около контролираната от бунтовниците източна част на града се затяга.

Още по темата

Мисълта за глада не дава мира на жителите на Алепо, които са виждали снимките на измършавели деца и възрастни от други части на Сирия, намиращи се под блокада. Приблизително милион души са блокирани в обсадените райони, сочи огласен във вторник доклад на проекта "Сийдж уоч", пише БТА.

"Страхът е много голям, особено при положение че хората са видели Мадая", каза опозиционният активист Карам Алмасри, като имаше предвид обсадения град в Южна Сирия.

"Не искат същото да стане и с тях", добави Алмасри, който живее в опустошения от военните действия квартал на Алепо "Бустан ал Касър". Той и другите събеседници на Асошиейтед прес направиха своите изявления чрез Скайп и социалните мрежи.

Алепо заема важно място в продължаващия вече пет години сирийски конфликт в качеството си на някогашната търговска столица, а и на северен бастион на опозицията. Градът е разделен от 2012 г. - западната му част е под контрола на правителството, а източната е държана от бунтовниците. Много от кварталите и сградите с историческо значение бяха разрушени от улични боеве и бомбардировки.

Правителствената офанзива в северните околности на Алепо отцепи жизненоважния маршрут за снабдяване на опозицията откъм турската граница и така й остави само един-единствен коридор към външния свят на изток. Въпросният маршрут е притиснат между два правителствени фронта, стига до граничен пункт в западна посока и е изложен на ожесточени бомбардировки на руските военновъздушни сили. Тези авиоудари подпомагат настъплението на сирийските сили, които са подкрепяни от ирански, ливански и иракски милиции.

Единствените други маршрути на север са блокирани от бойци на групировката "Ислямска държава" и в по-малка степен - от кюрдски сили. Хуманитарните операции също бяха нарушени.

"Влязохме в Алепо през западния маршрут, но оттам вече е доста рисковано", каза Далия ал Аукати, директор на програмата на "Корпуса на милосърдието" в Северна Сирия. Международната хуманитарна организация доставя храна на 66 хиляди души в източната част на Алепо.

Предвоенното население на града, който е и столица на едноименна провинция, надвишаваше 2,1 млн. души, но няма точна статистика колко хора продължават да живеят там. ООН оценява броя на останалите в източния сектор на 300 хиляди, като предупреди, че е възможно достъпът им до хуманитарна помощ да бъде отрязан, ако сирийското правителство и силите на неговите съюзници обкръжат изцяло града.

"Говорим за силно уязвими семейства, живели години наред в условия на конфликт. Възможността да се стигне до обсада започва да тегне доста сериозно над тях", заяви Аукати.

Алепо вече е изправен пред недостиг на хляб, защото дизелът е поскъпнал двойно през последните две седмици, а това на свой ред се дължи на намалелите доставки от Турция.

"Някои хлебопекарни спряха работа, защото дизелът е много скъп", каза Алмасри и отбеляза, че цената на хляба не може да бъде повишавана, освен по нареждане на местните съвети, които все още не са я урегулирали съобразно поскъпването на дизела.

"Животът тук зависи от дизела", каза той.

Много от хората, които имат възможност да заминат, се готвят да го направят, каза Бахаа Халаби, друг активист от опозиционните медии. "Наричаме ги умните. Стягат си багажа, за да не ги ударят самолетите."

Десетки хиляди обаче вероятно ще останат - някои, защото няма как да отидат на безопасно място, а други, защото просто са избрали да останат.

Сред вече заминалите има десетки хиляди, които се налага да стоят на студа под открито небе на границата с Турция, която досега е позволила само на няколко хиляди да влязат.

"Избираме една смърт, вместо друга", каза Халаби, който възнамерява да остане в района на Алепо. "Нека умрем в нашите земи и домове, а не на студа на границата."

Тези, които все още са в източната част на Алепо, започват да събират храна и други припаси.
Халаби заяви, че е виждал как хората слагат хляб по покривите си, за да го изсушават и да попълнят с него запасите си.

"Не знам как ще го ядем. Още не сме го пробвали", каза той пред Асошиейтед прес. "Но ако го ядеш с леща, ще те засити. Няма да си доволен, но ще те засити".

Алмасри, който каза, че се е запасил с около 100 кг стоки, засега също ще остане в Алепо, но добави, че не знае дали ще е така и за в бъдеще.

"Не заминах дори когато обстановката беше още по-тежка. Мисля, че обсадата ще бъде по-поносима от варелните бомби", каза той. Смъртоносните бомби, които обикновено биват пускани от хеликоптери, не могат да се насочват прецизно, а в доклад на организацията "Лекари за човешки права" бе посочено, че бомбардировките са разрушили доста от източната част на Алепо, включително доста от болниците.

В момента в тези квартали има няколко бунтовнически фракции, които варират от ислямски батальони, свързани с прозападната Свободна сирийска армия, до сирийския клон на Ал Каида, Джебхат ан Нусра (Фронт на победата).

Активисти се безпокоят, че ако тези фракции не координират отбраната си под единно ръководство, правителствените сили е възможно да сломят съпротивата на анклава в рамките на две седмици до един месец.
Загубата на Алепо ще бъде изключително тежък удар за опозицията.

"Алепо е снабдителната база за цяла Северна Сирия, за революционерите от Хама до турската граница", каза Алмасри. "След като правителството превзе Хомс, най-важният опозиционен град е Алепо". Все пак той изрази надежда, че опозицията ще може да издържи срещу правителството.

"Все още нищо не е приключило. Някои райони се губят, други се превземат. Свикнали сме с това", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв ,, милион блокирани ,,. Та още преди наколко години ,Елена Йончева показа на флим пустеещият град . Хората бяха избягали от фанатиците . Поредните фишеци . Няма ли памет Б. Павлова ?
33
3
 
25
 
! Отговори
Помнете 1 000 000 преди 8 години
"Не забравяйте,че след срещата на сенатор Маккейн с Багдади шефа на ИДИЛ през 2013 в Европа и подкрепата на режима на Ердоган за "ИДИЛ-ИД-ДАЕШ-умерена опозиция" в Европа през 2015 влязоха над: 1 000 000 "бежанци",80 % от които само мъже в боеспособна възраст.Сега ни плашат с 70 000 души бежанци от блокирания терористичен бастион на "ИДИЛ-ИД-ДАЕШ-умерена опозиция" в Аллепо."
32
2
 
23
 
! Отговори
Медиите не са света преди 8 години
"А целия свят знае,въпреки "независимата медийна ПР помия на терористите от ИДИЛ-ИД-ДАЕШ-умерена опозиция в Алеппо",че:"Който храни терористи и извършва геноцид над християните,кюрдите,свободните светски сирийци попада под блокада в Алеппо." "
31
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не забравяйте - благодарение на руските удари по Алепо, към Европа ще тръгнат още стотици хиляди нови бежанци.Напомняйте това ежедневно на всички русофили.
30
4
 
7
 
! Отговори
Dublin преди 8 години
Kato pisete...silite Na Asad...pone napisete koi e adzeba tozi Asad-zavoevstel...,shahmatist...ili zakonno izbran Prezident Na Siriiskata Arabska.....,zastitil svoiia narod i Rodina....VECE pet godini...Samo dupredst irlandsjata pastirka Na negovoto miasto...
29
36
 
7
 
! Отговори
СЛАВА НА ЕРДОГАН преди 8 години
ДА ЖИВЕЕ НАТО --ЗАЩИТНИК НА БЪЛГАРИЯ ОТ РУСКИЯ СОЦ-ФАШИЗЪМ и МИЛИТАРИЗЪМ!!
28
0
 
3
 
! Отговори
mator преди 8 години
Браво умивайте се всички! ама никой да не остава и русия и америка.
27
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BOG s zemetresenie da razrushi rusia i iran no poskoro dakato ne izbiyat gorkoto naselenie
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
как нямали кво да ядът, бре?! гледаите тоя на снимката колко банички си е купил. тук сме по-зле
25
4
 
31
 
! Отговори
wild horse преди 8 години
Ей сега ще видят кон боб яде ли. Зареваха за пропадналите си парички от контрабанда,за краха на имперските си щения.Няма цивилно население блокирано там. Там са членовете на джихадистките семейства, останали доброволно,нали трябва да се размножават. Останалите отдавна заминаха за Европа
24
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
турската рожба ИДИЛ и всички останали главорези от Ал Кайда, Ар Нусра, и разните му там, които съдържат ислямски и алахистки наименования са в последните си предсмъртни гърчове
23
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бой по джихадистите, бой докато жив от тях не остане. Нека ердоганя и саудитския *** да ронят кървави сълзи за тях:))
22
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
OTKAK RUSIA izbiva civilnoto naselenie IDIL ot den na den stava po silen ,zashtoto e rojba na RUSIA,RUSIA nikoga ne e napadal islqmistite ,zashtoto sa bratq
21
1
 
3
 
! Отговори
до 16 преди 8 години
Вашият коментар е плод на радвоение на лучността предивикано от ежеминутно дрогиране.
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ти, с латиницата!Хубаво е, че човек като теб защитава терористите от сирия, за да си направят сметката хората коя е правилната страна. огън по терористите и джихадистите, които воюват против асад? Дълбока яма и тонове бензин за труповете им!
19
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москва не вярва на сълзите на Карам Алмасри. Арабското спонсорирано клакьорско театро, фалшивите напъни за събуждане на съжаление ще ходи да си ги пробутва в некой аматьорски ислямски театър. Ако не му харесва да заминава в някой музей и да гледа снимки от Сталинград и Освиенциум.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V SIRIA se izvurshva genocid no AMERIKA S OBONGO BANANA gleda
17
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трогателна статия в познатия шуифренимен сориски стил. Дайте да бъдем мили към умерените терористи които ядяха сърца на убити войници
16
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в момента в сирия се извършва геноцид над брадати граждани от чужди държави, които с рязане на глави се опитваха да налагат ред. Когато бъдат прочистени, ще се върнат и ивилните граждани на сирия.
15
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** се от злоба,сорошопитеци.