Визия или мегаломания? Неом, футуристичният град на Саудитска Арабия

33 пъти по-голям от Ню Йорк, със ски курорт, най-екологичния в света...
17 авг 2022 07:10, Анисия Иванова
32
Визия или мегаломания? Неом, футуристичният град на Саудитска Арабия
Снимка: Дойче веле

Проектът на Саудитска Арабия за изграждане на супермодерен град насред пустинята звучи като Science Fiction: представете си го като просека в пясъците, дълга 170 километра и широка 200 метра. Неом, както ще се казва футуристичният град, ще има стени с височина 500 метра и ще бъде 33 пъти по-голям от Ню Йорк.

Отвън ще бъде изцяло в огледала, които ще отразяват слънчевите лъчи, а вътре ще предлага прохладни градини и място за девет милиона жители. Те ще се придвижват с подземна високоскоростна железница, но концепцията е за децентрализиран транспорт, т.е. нито една отсечка няма да отнема повече от 20 минути. Необходимата на Неом енергия ще се добива 100 процента от възобновяеми източници.

На бъдещия град се възлагат много очаквания

Плановете за построяването на град в пустинята са факт още от 2017-а, а миналата година саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман представи детайли за дизайна на Неом, наречен "The Line". Сега проектът добива още по-ясни контури. Очевидно с наближаването на 2024-а година, когато започва набирането на средствата за него, стартира и мащабна рекламна кампания за футуристичния проект.

В първата фаза от строителството ще бъдат вложени 319 милиарда долара, половината от които трябва да бъдат набрани от външни инвеститори. Неом е част от по-голям проект, наречен "Визия 2030", който трябва да осигури независимост на икономиката на Саудитска Арабия от петрола и възможности на саудитската борса да намери място сред трите най-големи в света, пише "Дойче веле".

През 2026-а година Неом трябва да има 450 хиляди жители, през 2030-а в него вече ще живеят между 1,5 и два милиона души, а през 2045-а - девет милиона. Той ще има собствен ски център, наречен Trojena, с който Саудитска Арабия смята да кандидатства за домакинство на Азиатските зимни олимпийски игри.
Ето как ще изглежда дизайнът на Неом, наречен The Line

Бъдещият град на суперлативите ще бъде и един от най-екологичните в света: компактният му дизайн ще позволява да се намали производството на отпадъци, а местоположението му е "перфектно за добиването на ток от вятър и слънчева енергия", уверява принц Бин Салман.

Според идеята 500 милиарда щатски долара трябва да бъдат вложени в града - новата икономическа зона на брега на Червено море, в която ще работят предимно млади хора и която ще си има собствени закони. До 2025 година трябва да приключи първата фаза от строителството.

Визия или мегаломания?

Дали това, което днес звучи като утопия, въобще може да бъде реализирано някога, засега не е ясно. В "Зюддойче цайтунг" архитектурният критик Герхард Матцих казва за проекта иронично: "Сякаш Господ си е забравил линеала в пустинята". А потребители в Туитър правят паралели с мега-проекта на нацистите за почивния комплекс "Прора" на остров Рюген.

През 2020-а година стана ясно, че заради бъдещия град е трябвало да бъдат изселени десетки хиляди жители на различни селища. По този повод саудитската активистка Аля Алхуаити заяви пред "Шпигел" следното: "Неом възниква върху нашите кръв и кости". Според правозащитничката принц Мохамад бин Салман иска да се покаже като реформатор, но отново демонстрира най-бруталната си страна.

Има опасения, че проектът ще се изроди в един вид дистопия: в града с формата на цигара и 500 метра високи стени ще бъдат затворени бедните, наблъскани в тесни и мрачни апартаменти. А богатите ще си осигурят приятни местенца извън Неом и ако им стане много горещо, винаги ще могат да потърсят спасение от жегите в най-близката планина.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като се стопят ледниците и кога температурите в средната земя на болните кожени чехли ударят 60 градуса по целзий на сянка и температурните инверсии зареват то ще се роди пъкълът на торнада, тайфуни и циклони , които никога не е сънували даже и на VFX CGI.Та като станме някой земен трус 6 по рихтер та като пличне една такава вълница в стената и ще стане на сол и парчета и оттам футуристично ще гледаме милиони плаващи бели покривки за маса
18
0
 
1
 
! Отговори
Г. на ефира преди 1 месец
Какъв Неом? Ходете в Неум, приятно градче на Адриатика, единственото пристанище на БиХ. С малки, кокетни хотелчета, не бетонна Жунгла. Тука е като жунгла, някаква жунгла.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 27 - Ми да спира вятър-мятър и жегата. Па и да не може, всеки ей тай хоооп и да пресача! Освен това ще има и хубава и плътна сянка и климатичен контрол.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стичичката енза да спира жегата! Тоненкат планина Урал и станата от геймайфтронс
15
1
 
0
 
! Отговори
арап преди 1 месец
и визия?
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да имат пари да го построят и подържат.Какъв е тоя град 200 метра широк? То смешно.Как си го представя това тоя .И по средата река.Ще построят няколко километра няколко милиардера ще си купят апартаменти в новите блокове и до там.Както стана с изкуствените острови които уж трябваше да символизират планетата.Само копаха песъка :))
13
3
 
2
 
! Отговори
гларус преди 1 месец
Бибитко да ни загара при арабите да работим за тях. Тоз град е точно като за нас.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 13 - Плебса трябва да се дисциплинира!
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ски курорт в пустинята, това ще е интересно, но те имат пари, все пак са основния доставчик на САЩ за петрол :)))
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
има ли намесено числото 33 , ясна е работата
9
5
 
14
 
! Отговори
български гражданин преди 1 месец
През 2016 бях по случайност в Дубай (отклониха ми полета). Бяха самата любезност - хотел, ядене, разходка из града... Бях ужасен - до всичката лъскавиня си имат и "пъблик пънишмент плейс" (площад за екзекуции)... Не благодаря - средните векове минаха отдавна аз с тях нищо общо не искам да имам
8
3
 
10
 
! Отговори
зер преди 1 месец
Това е най-грандиозната глупост, която съм виждал някога. Буквално ще си фалират държавата ако се наемат да го строят.
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Араби и китайци се развиват и завладяват света, срещу тях да тичаме, не моем ги стигнем.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз още се чудя, как тая стена от 500м височина и 170км дължина, между морето и пустинята, ще повлияят на климата в региона.
5
3
 
11
 
! Отговори
Веселин 7112136860 преди 1 месец
Тия само като ги погледне човек с какви гнусниноижами и нощници маат и си дава сметка за мързела и nростотията им. На евреина Шимон Сакскобурготски оървите приятели. Ше повърна.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Басссси, некой като пусне чалгата ще го чуят в целия "град" няколко милиона души.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Проектът на Саудитска Арабия за изграждане на супермодерен град насред пустинята звучи като Science Fiction"______Ин Булгериа, на сайънс фикшъна му викаме научна фантастика и го изписваме с малки букви.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Реалист-А къде да го построят като почти всичко там е пустиня? Идеята е супер. Безплатно електричество,голям град,модерен. Иначе да си държат парите в банките и нищо да не правят
1
3
 
20
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Тия съвсем изперкаха с тези лесно изкарани пари от петрола. Строят някакви безумия в пустинята, само за да задоволят егото и мегаломанията на шепа хора от кралското им семейство. Диктатура и тежки ислямски порядки няма как да бъдат успешни и не е далеч времето, когато цялата им фантасмагория ще потъне в пясъците.