Силата на броколите

kremena petrova @kremena108.blog.bg 21 мар 2014 11:55
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
2
2443
 Броколите са вид карфиол. Това е едногодишно растение, което за разлика от карфиола е много по-хранително и вкусно. В него има повече витамини А, Е, С, витамини от групата В, РР, минерали – калций,калий, желязо, фосфор, натрий,магнезий, манган, мед, йод, бор, хром, а също – белтъчини и въглехидрати. Съдържа и каротин, който липсва в карфиола.

Съставът на броколите е богат на хранителни вещества – белтъчините са повече от всеки друг вид зеле.Те са богати на полезни аминокиселини, които поддържат работата на целия организъм и пречат на развитието на много болести, включително атеросклероза.


Съдържанието навитамин C е много високо, затова има силно изразено антиоксидантно свойство. Многото полезни и активни вещества в този зеленчук обуславят лечебните му свойства.

Всеки компонент изпълнява своя функция в нашия организъм, а в процеса на взаимодействие едно с друго тези вещества могат да подобрят и възстановят здравето ни.

Йодът поддържа функцията на щитовидната жлеза и предотвратява възникване на нарушения в работата на ендокринната система. Повече каротин от броколите съдържат само морковите, а съдържащите се в зеления зеленчук цинк, витамини С и Е, защитават организма от свободните радикали.Калият изкарва излишната вода и соли от организма. Калцият и фосфорът нормализират състоянието на костните и мозъчни тъкани. Медта, кобалтът и желязото подобряват кръвтта и поддържат здравината на тъканите, затова броколите могат да предотвратят появата на целулит.   хапче отслабване

Целулозата и хранителните влакна в броколите премахват от стомаха всички токсини и шлаки. Витамините от групата В оказват благоприятно въздействие върху нервната система, а фитонцидите, които са в голямо количество, спират размножаването на болестотворните бактерии и гъбичките.

Броколите са ефективни при лечение на катаракта и са препоръчителни като част от възстановяваща диета заради съдържанието на вешества, които са благоприятни за състоянието на очите.Честата употреба на броколи не само предотвратява развитието на атеросклероза, но и подобрява работата на сърцето, защитавайки го от повреждане, дори при липса на кислород, и намалява стареенето на организма.

Зеленчукът се препоръчва за хора с отслабен организъм, вследствие на инфекциозни заболявания, или страдащи от заболявания на черния дроб и язва на стомаха.

Броколите подобряват апетита и храносмилането, стимулират работата на жлъчката, спомагат за нормализирането на растежа и развитието на организма, имат положително въздействие върху кожата, пречат на развитието и възникването наинсулт, инфаркт и дори рак.

Броколите съдържат сулфорафан – вещество, проявяващо висока противоракова активност. Веществото влияе върху рака на млечната жлеза и на простатата.


Яденето на броколи два пъти седмично предотвратява разрастването на раковите заболявания. В борбата с рака помагат и други вещества, които се съдържат в зеленчука. Това са индол-3-карбин и синегрин. Те активизират способността на имунната система да се бори с раковите клетки.


2
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Силата на броколите важи за секретарки с 2см. маникюр, дето по цял ден си чешат катериците (или сливите) пред компа в службата. За един миньор, заварчик или строител- броколите не са сила, ами чиста трева за крави!
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
похвалете и мръвките,де! стига с тези треволяци,дето не те засищат!