Тайните на властта в едно тефтерче на Златанов

Прокуратурата повдигна обвинение на Филип Златанов за длъжностно престъпление
Обновена: 17 юли 2013 15:53 | 17 юли 2013 12:49, Камелия Цветанова
318
Тайните на властта в едно тефтерче на Златанов
Зам.-градският прокурор Борислав Сарафов. Снимка: Булфото, архив

Председателят на комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов е привлечен като обвиняем по чл. 282 по НК – длъжностно престъпление. Това каза заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Мярката за неотклонение на Златанов е парична гаранция в размер на 5 000 лева.

Очаква се да бъде внесено в съда предложение за отстраняването му от длъжност, добави Сарафов.

Сред част от констатираните нарушения са неотразяване на движението на преписки, забавяне на движението им и масово неуведомяване на прокуратурата по преписките.

Става дума за манипулиране на тези преписки, обясни зам.-главният прокурор. По думите му Филип Златанов е изпълнявал директиви за определени преписки.

Сарафов посочи, че при претърсването на помещенията на Комисията са иззети компютърно-информационна техника, компютърът на обвиняемия и един „много интересен” бележник.

„Той е записвал директивите в своя бележник, който сме иззели. Той беше намерен в бюрото му. Златанов изпълнява дадената му директива – удар, отлагане във времето, забавяне, дори укриване на преписки”, каза зам.-главният прокурор.

Той добави, че прокуратурата е установила кой е давал "директивите", но към момента не може да го съобщи.

Зам.-градският прокурор на София Роман Василев представи извадки от бележника, съобщи „Фокус“:

"Плевнелиев -> недопустимо е да стане известно", пише в бележника.

„Д-р Пейкова шеф на Здравна каса Шумен: Сметна палата – следва фин. одит. Д-р на фин. одит. ИФ ще го оправи”;

„Разговор с Дянов по повод Димана РАнкова – нормално поведение”;

"Винаги да се уведомява ИФ за обаждания от първите мъже на държавата +председатели на комисии ИФ – ЦЦ – ББ”.

„В 17.30 ч. да се публикува решението за Ранкова без президента в заглавието - > Решение за прекратяване на Плевнелиев”;

„Росен Плевнелиев – сигналът е прекратен, да не се качва в интернет”;

„Кмета на Кръстева – да има конфликт”;

"Да пускаме Горанов, Захариева, Иво Маринов да се преговорят дружествата";

"Илич Томински – да се удари";

"Е. Димитров – внимание, първо трябва да се съгласува с ИФ";

"Ок – Президента – нека си стоят, да се гледа всичко";

"Е. Димитров – не се бърза за цигарите";

За изданията - „Капитал” и „Дневник” са описани като вражески. „Ако има обаждане – на секундата да се звъни”;

„На кой да се звъни, ние сме установили”, каза прокурор Борислав Сарафов за тази бележка. Заместник-главният прокурор посочи, че дневникът е много голям, но част от него ще бъде запазен в тайна.

Друга част от извадките от бележника на Филип Златанов гласи:

Какво да правим с Ранкова и Президента;
Румен Арнаудов да се оправи;
Дела – Венета Марковска;
Апост. Апостолов – важно е, ако дойде;
Ап. Ап. не е човек на ИФ;
На 7 ноември от ДАНС са входирали писмо с искане за резултат от проверката с/у Ранкова. Да дам на ИФ (Делата) – 7-те, к. съм дал на Г. Колев на 7.112012 г. – списъка е при ИФ;
Комисията на Яне Янев и гледала на заседание въпроса за Вяра Петрова;
Двама депутати - за глоба от Бойо Великов – санкция;
Н. Зеленогорски – да се удари – става приоритет;
Гугушева – готова за прекратяване;
ВСС се е произнесъл, че е чиста?;
Решенията за Ранкова и президента все още не съм ги пуснал – другата седмица ще се коментира;
Сред другите имена, споменати в тефтера:
Да се изкарат хората от улиците – 19.02;
ДКЕВР – бързо!!!;
Незабравка Стоева, Ситнилска;
Не е среща с Фидосова ->;
Е. Димитров – стоп;
Цеков ни е казал, че няма правомощия;
Надзорника на касата – нито по определяне на цените, нито по скл. договори;
За Ранкова във вторник;
Е. Д. ще се удари след около месец и половина (вече не е фактор в ГЕРБ);
Вяра Петрова -> м.д. да се удари;
Относно ЦИК – дали са лица, заемащи публична длъжност;
Вече се прави проверка на кабинета (служебния);
Семерджиев е ударен;
Продължават проблемите със съда;
Имаме проблеми с ВСС;

„Голяма част от имената и абревиатурите от бележника не фигурират в изпратения от комисията до прокуратурата списък“, каза Сарафов.

"Ще проверяваме в публичните регистри всички решения. Ще съпоставим с всички други доказателства, както и свидетелските показания, които имаме по делото. Ще бъдат разпитани всички лица, които са споменати в тефтера", каза Борислав Сарафов.

„Явно ролята на И.Ф. е водеща“, коментира той. На въпрос дали става въпрос за жена, той отговори, че в „субтитрите” към бележките съвсем точно се следва написаното. В една от тях за И.Ф. се пише в женски род.

Една от приоритетните задачи в рамките на делото срещу председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси ще бъде дали има преписка срещу президента Росен Плевнелиев.

Прокуратурата няма да проверява същината на решенията, а дали са вземани под влияние или забавяни, обясниха прокурорите.

Роман Василев отказа да посочи по каква причина е започнало делото и какъв е бил източникът.

Тепърва ще установим неговото имуществено и имотно състояние, каза Сарафов в отговор на въпрос какво е получавал Златанов в замяна.

На 100% има съвпадение на написаното в тефтера и това, което се е случило по тези преписки, каза Сарафов, и даде пример с Емил Димитров, бившият депутат от ГЕРБ.

Прокурорите Роман Василев и Борислав Сарафов обявиха, че по преписката за Димана Ранкова (КФН) има решение – Комисията казва, че има конфликт на интереси, а според съда - не е била в конфликт на интереси.

Разпитани са свидетели и служители в Комисията. Разпитан е бил и Емил Димитров, депутат от ГЕРБ от 41-вото Народно събрание.

„Ще проверим и как е назначен Филип Златанов за председател на тази комисия. Не знам дали в друга европейска държава има подобна комисия”, каза Сарафов.

Златанов не е дал обяснения за тези записки, обясни зам.-градският прокурор Роман Василев.


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
9
 
9
 
! Отговори
емо преди 9 години
бсп няма ли най сетне да се модернизира вече има таблети, да вадят измислените си компромати на таблети те на тефтерчета са още... истински ме забавляват тези хора те май наистина ни имат за *** като си мислят че ще се хванем на тази въдица
241
5
 
9
 
! Отговори
ББ ЦЦ ИФ преди 9 години
Пак да спомена за някои които стачкуват защото в парламента те не били представени-защо не гласувахте бе,а ако сте гласували защо не минахте 4 %.Във Варна гласуваха още по-нисък %,но си избраха кмет-зощо няма протестиращи,че пак не са представени-май няма кой да ги организиранали ГЕРБ спечелиха значи е точно и няма да протестирате.Човикът каза,че тефтера е негов,но омагьосаните гербери и тук ще кажат,че Станишев е писал вътре.БСП не са китка,но вие не виждате обективно какво е *** Винетутко
240
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До L.V.Защото тефтерът е написан с неговия почерк
239
3
 
10
 
! Отговори
L.V. преди 9 години
Въпрос: Ако тефтерчето(историята) е "скалъпено от червените",както твърдят някои от форума, защо аджаб питам аз,Златанов казва че помни, че е забравил,бместо да казва че тефтерът не е негов???Например
238
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Коментар 297 е за коментар 284 Сори.
237
0
 
2
 
! Отговори
До 286 преди 9 години
Ама си *** та чак прозираш от тъпота. Печатните изречения са на прокуратурата, която при представянето на пресконференцията е напечатала за да се види по четливо. Не зная какви очила носиш, но проблема ти не е от тях, а от сивото вещество което липсва.
236
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До VversedAbe,vie ili ste drusani ili ste si smenili drogata:) Tezi ot GERB sasipaha darjavata a vie im pazite nasrania gaz!!!
235
1
 
8
 
! Отговори
kironki преди 9 години
И ЗА ВЪНШНИЯ ДЪЛГ ИМА ДОСТАТЪЧНО ДАННИ, АМА Е ЕДНА ТИШИНА И ТЕАТРО КАТО ТОВА!
234
10
 
7
 
! Отговори
реалист преди 9 години
целта е да се съсипе един човек, за да се обслужат интересите на днешните управници
233
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези от прокуратурата са абсолютни смешници. Вижте ги,те показват лицето на действителността в България. Някои крадат милиарди а те се занимават с някакви скалъпенитефтерчета. За престъпленията на комунистите могат да се напишат хиляди томове и пак ще бъде малко!
232
1
 
7
 
! Отговори
ha преди 9 години
От форума виждам, че повечето говорят като комунисти, а плюят по тях. Явни гнусни далавери и ги оправдават "видите ли другите също правили така" , но това нали са нашите нищо. Какво искаш от такъв *** народ. Нека си търпи негодниците и да си ги избира. След като протестите говорят, че не знаят какво искат. "Оставка" е единствената дума, която им идва на ум. А после...
231
8
 
28
 
! Отговори
Ина80 преди 9 години
От всички коментари разбрах едно - ако утре дойде на власт правителство, което не се харесва на една група хора, макар и то да е законно, всеки в тая държава има правото да блокира пътища и да замеря институции с яйца и домати до свалянето му. Като капак на всичко посланниците ще са длъжни да бъдат адвокати и да пледират да се чуе гласа на тия стачкуващи хора. Да не забравите това! Че днес са червените, а утре на същото ще се горещат сините.
230
20
 
13
 
! Отговори
Лилиту преди 9 години
А и този пък така ще си пише, че и баба ми да разабере далаверата ... Еййййййййййй - нямат срам тия комунисти. И при всички тези проверки и истории Златанов не се сети да разкара този компрометиращ тефтер ...
229
22
 
16
 
! Отговори
Лилиту преди 9 години
Ама тез комунисти съвсем ни взеха за луди и *** ... Знаем, че са завършили университети по манипулация, ама хайде сега ... Нека ни покажат по-хитри сценарии ...
228
15
 
42
 
! Отговори
2883 преди 9 години
Гербери-тъпациии , инструктажа е от Цвъко и под патронажа на Буда!Не се правете на луди ,другари милиционери.Не се сещате кой е "И.Ф." , нали?Е , ще ви кажа че е от Монтана и мирише на свиня...жокер , демек.Мястото ви е в ада , ***.И хич не говорете за комунистите , че всеки гербер е все бивш комунист и то твърд червенушко.Марш по дупките , откъдето изпълзяхте преди 4 години!Марш!
227
10
 
34
 
! Отговори
bb преди 9 години
Мило дневниче, Вчера Б.Б. ме назначи за директор. Каза, че ако не слушкам, ще ми разпори Г.З. Днес Б.Б. каза:Който е глупав и не може да помни да си записва като мен. Подари ми тефтерче и химикал. От днес Б.Б. каза да се отчитам на И.Ф. Изпратих по куриер печено агне и бъклица вино. Поиска още. Трябвало да остане и за кученцето. И.Ф. иска да й се обаждам, всеки път, като разговарям с първите мъже в държавата. На следващия месец останах без пари оказа се, че телефонът й бил импулсен.
226
16
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледах по ТВ снимките на това тефтерче. Много е странно че има срещи и задачи за вчера, кои си записва какво трябва да прави вчера? или с кого "ще" се среща вчера. Интересно е и как в тефтерче има печатен текст. Нещо почва да намирисва тая история. Кръга Капитал хем бил с президента хем в това тефтерче е определен като "враг" Мисля че пак ни качват на пързалката, още повече, че информация която би трябвало да е следствена тайна е по всички медии. Мечтая да видя осъдени политици, но вече невярвам
225
2
 
13
 
! Отговори
Anonimnik преди 9 години
НАРОДЕЕЕ, НАРОДЕ ????
224
2
 
16
 
! Отговори
Anonimnik преди 9 години
Всичките партии са компрометирани, кога хората ще разберат,че трябва всичко да се измете- докато се делим на леви и десни, на герб и бсп нищо няма да се оправи трябва сами да се вдигнем и солидарни и задружни да променим цялата система радикално. Иначе ще си останем овце и ще ни стрижат и доят а някой даже и през дръвника на заколение ще минават .
223
10
 
7
 
! Отговори
Shop преди 9 години
Той добави, че прокуратурата е установила кой е давал "директивите", но към момента не може да го съобщи.-------------- Ами да не би пък някой от руското посолство да е давал директивите?