Кои са нерешените проблеми на жилищния фонд в България

Кои са основните параметри на новата национална жилищна стратегия
17 фев 2017 14:30, Екип на Bloomberg
4
Кои са нерешените проблеми на жилищния фонд в България
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Един от основните проблеми за страната ни е липсата на социален жилищен фонд, който към момента е под 3% от общия. Със социални жилища трябва да бъде подпомагана една по-голяма група хора, а не само крайно бедните. Това обяви Минчо Бенов, координатор на Коалиция "Достоен дом", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира основните параметри по новата национална жилищна стратегия. Според него държавата трябва да обвърже жилищните със социалните и икономическите политики, да създаде специализирани финансово-кредитни и финансово-спестовни инструменти и да намери решение за облекчаване на достъпа на определени категории семейства до собствени жилища.

Кои са инициативите на Коалиция "Достоен дом" и как тя подкрепя хората, които нямат възможност да придобият собствено жилище по обичайния начин?

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Безлихвен заем на преди 4 години
всяко семейство под 40 г., за купуване на собствено жилище. Но само при условие, че и двамата съпрузи имат минимум средно образование.
При раждане на първо дете да им се опрощава една трета от цената на жилището.
При раждане на второ дете - да им се опрости още една трета от цената.
Ако родят трето дете - жилището им се дава като подарък от държавата, а всички пари, които до момента са внесли за погасяване на кредита, да им бъдат възстановени с лихвите (все едно, че са били на спестовен влог).
2
0
 
4
 
! Отговори
Продължение преди 4 години
на "Задължително!"

ако те са били отгледани в това жилище или ако са получили някакво наследство от покойния съсипател на общинското жилище.
2. Лице, което е съсипал общинско жилище, ДА НЯМА ПРАВО да получи друго такова, ако не е заплатило щетите, нанесени на първото социално жилище, което е било получено и съсипано!


С предимство да се дават жилища на перспективни за нацията млади хора (с образование и професия), защото те ще възпитат подобни на себе си деца!

Стига дарове за лу_мп_ени!
1
0
 
4
 
! Отговори
Задължително! преди 4 години
Нужна е и промяна в закона.
Защото, предоставянето на жилище от социалния жилищен фонд, не означава, че то се подарява някому.
Онзи, който го ползва, е длъжен да го поддържа и, ако го напусне, да го остави приблизително в такъв вид, в какъвто го е получил. Затова в закона трябва да се предвидят и стриктно да се спазват две неща:
1. Който съсипе общинско жилище, ще заплати или отработи щетата. Ако вече не е жив, задължението му се прехвърля върху неговите наследници, ако те са отгледани в това