Преговорите за Gripen – ще започнат от есента?!

Те били напълно съвместими със стандартите на НАТО
14 юни 2017 15:45, Виктория Тошкова
91
Преговорите за Gripen – ще започнат от есента?!
Снимка: Reuters, архив

Шведската компания Saab очаква преговорите с българското правителство по договора за доставка на 8 изтребителя Gripen да започнат от есента. Това заяви директорът на компанията за Европа Магнус Луис-Олсон на брифинг за медиите.

За момента компанията не е била официално уведомена, че офертата ѝ за обновяване на българските военновъздушни сили е печеливша, като информацията ѝ се свежда до наличната в медиите, поясни Олсон. Той обаче подчерта, че така или иначе Saab не е очаквала българското правителство да се свърже с компанията веднага след взимането на решение, тъй като е нормално първо да иска да се подготви за бъдещите преговори.

"Ако България иска да получи изтребителите бързо, то ще трябва и преговорите да се проведат бързо", заяви той, допълвайки, че според него в най-добрия случай те могат да бъдат приключени за около година.

Той подчерта, че едва когато се стигне до преговорите, ще се уточнява как точно ще се финансира поръчката, тъй като в първоначалното предложение фокусът е бил основно върху самолетите, които се предлагат, и обучението за тях.

Ако погледнем назад към предишни продажби на изтребители Gripen, много рядко клиентите плащат предварително, коментира Луис-Олсон. Често, например, има авансово плащане, с гъвкави вноски в рамките на по-дълъг период.

"Това е нещо, което ще продължи 40 години, това е дълъг разход за страната за дълго време, затова сме готови да обсъдим как ще се финансира", каза Олсон.

В момента има няколко страни, с които се водят преговори за доставки на изтребили Gripen, чието производство е започнато, но не поддържат наличности на склад. Тъй като все още няма финализирани преговори, първата страна, с която се сключи договор, ще бъде и тази, която ще получи първите произведени самолети.

Според Олсон, след сключването на договора първите самолети ще могат да бъдат доставени до 18 месеца, като броят им вероятно ще е 4 от общо осемте, а останалите ще бъдат доставени на по-късен етап.

На въпрос колко време ще е нужно, за да се приведат изтребителите в пълна оперативна готовност, представителят на Saab заяви, че периодът вероятно ще е най-малко три години, но по-вероятно е да е малко по-дълъг. В този времеви диапазон се включва времето, нужно за доставката на самолетите, както и обучението на персонала и на пилотите. Периодът ще варира и в зависимост от исканите от правителството оръжия, с които да бъдат снабдени изтребителите, както и от целите, които те ще изпълняват.

Във връзка с твърденията, че изтребителите Gripen не са съвсем оперативно съвместими със съюзническите стандарти в НАТО, Олсон заяви, че е точно обратното. Това е най-модерният и съвместимият със стандартите изтребител, включително от гледна точка на комуникации, данни, екраниращи системи и др., и това не е нещо, което се поръчва допълнително, а се включва по презумпция във всеки Gripen. Директорът на Saab поясни още, че не е задължително оръжията, с които ще бъдат снабдени изтребителите, да бъдат шведски.

По отношение на индустриалното сътрудничество Красимира Стоянова, вицепрезидент на Saaб и директор за Централна и Източна Европа, заяви, че няма програма за доставката на Gripen по света, която да не включва индустриално сътрудничество. Вече е говорено както с държавни, така и с частни компании, каза тя, пояснявайки, че допълнителни визити ще бъдат направени, когато започне преговорният процес с България.

Още подобни новини четете в Investor.bg


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3та ръка Ф16 на годините на нашите 29ки - мерсим. Румънците шофират още МиГ21, за тях Ф16 може да прогрес. След МиГ29 обаче е редно ново поколение да го смени при нас. Чисто нови Грипени е правилното решение, а въоръжението за тях може да дойде отвсякъде.
Не може да сравняваме последен модел ф16 - на нас такъв не предлагат. Предлагат ни 30 годишни таралясници.
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е на т'ва му казват хубаво и ефтино. Американски каруци ако купят са ....Боко ако си подари единия от милиардите, бая техника ще купим. Тогава ще го призная за баш патриот. Сега е баш 'айдук
70
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знаех , че шведите са супер военна сила и правят най-добрите самолети. Отвориха ми очите разни паалячовци днес :))
69
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До cazzo duro
Всего к ноябрю 2008 было потеряно не менее 563 самолёта F-16, из них 319 в США,
останалите - по белия свят.
Дуро, Ф-16 не е свалил нито един Су! Свалиха няколко югославски МиГ-а, нападайки ги с огромно числено превъзходство, водени от AWAKS. И двата руски самолета са по-добри от факания Ф-16! А Су-35 и МиГ-35 са с две обиколки пред 16-ките!
68
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви сърби, какви гърци, нас Турция ни пази. Ха е рипил някой, ха султанът го е хванал за гушата. Ердуган ахбар!
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен трябва да е поне с 6 двигателя...всичко се случва. И с по 7-8 пилота, че инфаркти ала бала.
66
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 72 Коментарите са по-истински, в сравнение с фалшивия мач от застарели звезди.
65
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едни ракети със среден радиус на действие ще респектират много повече от 5 самолета.
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде пренастройвайте се на другата тема, от която много разбирате! След два часа ще има мач! От самолети, гледам всички много разбират!Та с колко двигателя да е, та с
каква скорост летят и т.н.Грипените са много добро решение, лесни за поддръжка, изискват по-зле оборудвани летища. Ф-ките са 2-3 ръка!Направих си труда да открия португалските - киснат на едно летище но о-в Терсейра от Азорските о-ви.Колкото до двигателите, и F-16 е едномоторен.Руснаците в момента проектират малък изтребител с
1 д
63
1
 
6
 
! Отговори
zombayo преди 3 години
А какво стана с 6те милиона евра за МиГовете! В чие джобче подрънкват!!!!!!! Гадни ТИКВИ!!!!!!!!!!!
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Румънците нали вече купиха 4-5 бтоя Ф16. Не е ли по-добре да сключим един договор с тях, те да ни пазят небето.
Така ще излезе най-евтино.
61
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 60 И аз така мислех, но като чувам, че сърбите се въоражават, вече съм на друго мнение. А сърбите са племе на което вяра да нямаш.
Поне на тях да дадем отпор,ако се наложи.
60
2
 
3
 
! Отговори
валери преди 3 години
Абе тия много се натискат нещо , Радев какво ли им е обещал и срещу какво ?????
59
9
 
2
 
! Отговори
cazzo duro преди 3 години
Въпроса по-скоро е политически отколкото технически параметри. Грипен без съмнение е един модерен самолет макар и леко да отстъпва на Ф-16. Ф-16 обаче има едно огромно предимство-доказал се е в стотици реални боеве. Що Миг-ове и Су-та е свалил..........:))
58
1
 
4
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 3 години
На 18. Mai 2014 в Швейцария имаше референдум срещу закупуването на Грипен. Закупуването беше отхвърлено от референдума.
57
1
 
4
 
! Отговори
Бг преди 3 години
ЯЯЯЯЯЯЯ СТИГА СПОРОВЕ :-))))

Най-добре да вземем МЕ-109 или ЛА-5 или ИЛ-2

Ииииии и най - важното КРЕМЪКЛИЙКИ за войската И колесници с по 2 коня.
56
0
 
7
 
! Отговори
комисионните преди 3 години
Важното е, кой ще гепи комисионните.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 61
.

и аз това винаги съм си го мислел... от друга страна пък , 2 двигателя - "гълта" като змей горянин ... та няма пълно щастие... :)
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е това самолета! Хвърчилков си остави колегите без масло и гориво, сега тръгнал да пазарува! Айде у лево!
53
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
лоша покупка. на самолет с 2 двигателя, ако аварира единия, пак може да се оправиш. Ама с един двигател - като грипен, ф-16, направо го отписваш.