Ток, вода, парно нямало да поскъпнат след падането на мораториума

Новият шеф на КЕВР не вижда причини това да се случи
95
Ток, вода, парно нямало да поскъпнат след падането на мораториума
Снимка: БГНЕС

„До края на мораториума, надявам се и по-рано, в КЕВР да сме готови с анализи, които ще дадат ясна представа накъде отиват цените. В България имаме по-голям набор от средства, за да адресираме тази криза, която е в цяла Европа. Уникалната ситуация у нас е, че сме на последно място по преход на по-нисковъглеродни източници на енергия, но това в случая е в полза на българските потребители, защото имаме много електроцентрали, които оперират на въглища - местно гориво, и себестойността на електроенергията е по-ниска, отколкото тази на енергията от газови централи". Това каза пред БНР Станислав Тодоров, новият председател на КЕВР, пред БНР.

Той допълни, че най-голямата сила, която е движела повишаването на цените към края на миналата година - разходите на ЕРП-тата за технологичните им разходи по мрежата, е компенсирана от правителството.
"Няма дефицит в момента, няма силен мотив цените да бъдат повишени след отпадането на мораториума", обясни той.

Още по темата

По думите му това, което могат да направят правителството, парламентът и КЕВР е да дадат хоризонт на потребителите и на бизнеса какво предстои в следващите 6 месеца - това трайни цени ли са на електроенергията, или са временно явление.

"Можем да говорим за това, но не е в наш контрол заради факта, че това е част от геополитическа криза. Правителството направи необходимия и категоричен жест, като се раздели с печалбите на държавните дружества и ги прехвърли на българския бизнес, за да продължи той да оперира без стрес, цените на стоки и услуги да не се вдигат и да не се повишава нивото на инфлацията", посочи той.

В предаването "Неделя 150" Тодоров подчерта, че в условия на несигурност и криза всичко да се търгува на най-динамичния пазар "ден напред" е грешка.

"Това може да се промени. Това са разговори, които ще проведем с Българската независима енергийна борса, с министъра на енергетиката, с министъра на финансите. Това е нещо, което регулаторът може да направи. Ще настоявам борсата в кратък срок да въведе дългосрочните пазарни сегменти като борсов продукт. В момента всички търгуват на "ден напред" и всички страхове за бъдещето са акумулирани в цената. Цените биха могли да са много по-ниски в България, ако имаше предвидимост на това как държавните дружества ще продават през следващата една година електроенергията, която произвеждат, и да продават дългосрочни продукти, които да внасят стабилност и сигурност в цените в дългосрочен аспект", посочи той.

КЕВР ще разследва сделки за продажба на природен газ, увери новият председател на регулатора.  

Станислав Тодоров посочи, че до 2036 година трябва да бъдат затворени въглищните централи и трябва да бъдат изградени нови генериращи мощности.

"Ще се боря за това българският потребител да участва в този процес. Всеки гражданин да има възможност да сложи на покрива си фотоволтаични панели. Това е постижимо и е най-напредничавата технология. Производството на електроенергия ще се демократизира по този начин", каза той.

И коментира, че е проблем това, че ВиК дружествата не са постигнали дългосрочните си цели в предишния регулаторен период за намаляване на загубите на вода.

"Най-вероятно загубите са повече от 60%. Не ми се иска да поощряваме липсата на качествено управление и на инициативност. Искам да преразгледаме бизнес плановете", посочи Тодоров.
 


95
Още по темата: токКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
2
 
! Отговори
Диана преди 7 месеца
Кризата с тока не е само в ЕС! Великобритания е извън ЕС, но също е в криза с тока - токът им поскъпва близо 50%...Това ме навежда на мисълта, че става въпрос за някаква интрига с тока, независима от ЕС както ни обясняваха до сега, че било имало решение на ЕС за поскъпването на тока. А Англия какво търси в този кюп? У нас версиите се смениха 100 пъти - при Бойко няма проблем, после има проблем, но ще има мораториум и после ще поскъпне, сега няма да поскъпне... "Има нещо гнило в Дания", значи..
76
0
 
1
 
! Отговори
Верваме преди 7 месеца
както на царчето му повервахме
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
е то всичко в храните поскъпна хляб 600 г 2 лв .....
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Още един позиналец с дрезгав поглед.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
LAJEC
72
0
 
2
 
! Отговори
Алооо преди 7 месеца
Да бе вервам ти, как викахме на царя. Теленор вече си вдигна таксите, вярно само с 2 лв.,ама ако има 2 милиона абоната по 2 лв., може да си направите сметката. Хляба е 2лв, млякото е 2,50 л , кашкавала хубавия е 25 лв , сиренето е 15 лв за кг ??? Заплатите заковани и мизерни... Няма да изкарат тия до април така ми се струва. 32 години разруха и кражба до това води, а тия са тотално некадърни. Всеки ден кирчо и компания се дънят.
71
0
 
4
 
! Отговори
няма логика преди 7 месеца
Ток и парно - 5 лв, а хляба 10 лв.
70
0
 
12
 
! Отговори
дърт преди 7 месеца
Разбира се, че няма да поскъпнат, само ще им се вдигнат цените.
69
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Промяната ми идва твьрде много напоследьк
68
0
 
21
 
! Отговори
?!? преди 7 месеца
Обеща, че цената на тока ще е справедлива. Не, че няма да поскъпне, това го предположи. Това значи, че ще поскъпне. А нас ще ни обеждават, как всичко е наред и това е справедливата цена. Жалки се и прозират оставка
67
0
 
4
 
! Отговори
SS преди 7 месеца
А дано ,ама надали !
66
1
 
10
 
! Отговори
пасарела преди 7 месеца
Само да не си като Йотова към льотчика , че ни станахте много !!
65
2
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 месеца
Абе,докато не фалирате,ЕРП-тата,няма да мирнете!Добре,че денят нараства !Няма ,по голямата глупост ,от упоритата наглост
64
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вече и тролята не знаят какви глупости да пишат,за ужас на изперкалите от злоба герберасти.
63
0
 
2
 
! Отговори
Кънев преди 7 месеца
Абе този,изглежда не си в течение,че този ' аспирин " вече го пием ?! Отвири "Сезам " за някое по-отговорно и удовлетворяващо народа " лекарство "! Много е жалко,че все НЕ ЗНАЕЩИ И НЕ МОЖЕЩИ хора ни уверяват всекидневмо как те правели всичко,ама видите ли ,имало един Бойко Борисов,който си " занесъл електриката" в къщи ... едва ли не...Слез те най-сетне на Земята !!!
62
0
 
19
 
! Отговори
Даскал Кольо преди 7 месеца
Сега гледам Станислав Тодоров в БТВ "120 минути". Водещият два пъти го пита " Ще се вдигнат ли цените на тока за битовите потребители, след падане на мораториума". И двата пъти Тодоров увърта, шикалкави и не казва нищо конкретно. Не вярвам на такива хора.
61
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тва го знаем . Софийското парно пак ще го платят бедните докато софиянци дават няколко имота под наем . Тва са те ,,човешките права,, в ЕС . Бедните да плащат парното на арендаторите . И къде са НПО тата ??? А и техните шефове дават апартаменти в София под наем . Честито членство с ценности и права . И да платите тока за копачките на биткойни на Прокопиев . Имате право да му платите . Нали сте ,,членове,, Радвайте се на новопридобитите ,,права,,
60
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пробвайте още едно поскъпване то раята ще го понесат още може
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Имало много централи на въглища ааа ми нали щяха да ги затварят замърсявали от Европа санкций на тия нищо не им вярвам
58
0
 
9
 
! Отговори
кУролация преди 7 месеца
няма силен мотив цените д се увеличат , но мотива го има :) много сте прозрачни бе , опитвате се да лавирате , говорите ни некакви небивалици за надграждане , за по добър живот и кво ли още не , само и само да не ви изритаме - да усетите всенародната любов . истината е че цените скачат на горе , инфлацията изяжда доходите ни , а и ше става по лошо .

Спонсорирани публикации