FT: България е далеч от ролята на енергиен лидер на Балканите

България има стратегическо разположение на пътя за транзит на енергия към Западна Европа, но в сектора има и други възможности
11 сеп 2008 18:50, Евгения Гигова
4
FT: България е далеч от ролята на енергиен лидер на Балканите
Снимка: БГНЕС

Българският енергиен сектор расте, но страната е далеч от целта си да стане енергиен лидер на Балканите, пише в анализ на Financial Times (FT).

Правителството участва в три международни енергийни проекта - за газопроводите Набуко и Южен поток и петролопровода Бургас-Александруполис. И трите обаче са на ранен етап от развитието си.

„България има стратегическо разположение на пътя за транзит на енергия към Западна Европа, но в сектора има и други възможности“, коментира Антъни Хасиотис, изпълнителен директор на Постбанк.

Главен приоритет на страната е да възстанови ролята си на водещ износител на електричество за съседите си на Балканите след затварянето на два от блоковете на АЕЦ Козлодуй.

Вижте още


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Енергичен преди 13 години
Даже много вярно казано
2
0
 
1
 
! Отговори
Uchenik преди 13 години
Енергетиката е златната крава на всички БГ правителства от 60-те години до днес. Тя е черна каса, черна дупка и същевременно велик енергиен ресурс. Ако се построи АЦ Белене + АЕЦ Козлодуй + 4-5 ТЕЦ-а в Маришкия басейн + ВЕЦ-вете + Възстановяемите енергийни източници може да се окажем с огромен енергиен потенциал. НО може и да се окажем с много ненужни киловати, които да изнасяме на безценица, а ралзиката в цната да покрива българския потребител...Така е съществува зла вероятност хем да гъмжим от ток, хем да е страшно скъп. Разбира се този вариант е малко вероятен и предполага някаква по-голяма криза на потреблението на Балканите.... Обаче, като знаем, че Турция иска да прави доста нови централи, за да си реши енерго проблемите, че Румъния също иска 2-ри АЕЦ, то може с енергетиката да стане същото прегряване като със строителството по Черноморието ни.... Дано да съм много лош пророк де!!!!!
1
0
 
1
 
! Отговори
a преди 13 години
блокове са 4 , а не два ! Всаяка година консумацията на електроенергия в Бьлгария нараства сьс около 230 Mw , спрян 200 Мw в Бобовдол заради сероо4истители , от спрените 4блока в Козлодуй 1740 Мw , липсата на готови 2 турбини по 300 Мw в Тец Марица - Исток 1 и за капак Столи4на топлофикация като принуди 30% от клиентите си да преминат на ток / 1300 Мw / ? Ами смятайте при минус 15 градуса какво става ? Режим поради недостиг на Електроенергия ! И падане на правителството на Крадците !!!!!