FT: България е далеч от ролята на енергиен лидер на Балканите

България има стратегическо разположение на пътя за транзит на енергия към Западна Европа, но в сектора има и други възможности
11 сеп 2008 18:50,
4
FT: България е далеч от ролята на енергиен лидер на Балканите
Снимка: БГНЕС

Българският енергиен сектор расте, но страната е далеч от целта си да стане енергиен лидер на Балканите, пише в анализ на Financial Times (FT).

Правителството участва в три международни енергийни проекта - за газопроводите Набуко и Южен поток и петролопровода Бургас-Александруполис. И трите обаче са на ранен етап от развитието си.

„България има стратегическо разположение на пътя за транзит на енергия към Западна Европа, но в сектора има и други възможности“, коментира Антъни Хасиотис, изпълнителен директор на Постбанк.

Главен приоритет на страната е да възстанови ролята си на водещ износител на електричество за съседите си на Балканите след затварянето на два от блоковете на АЕЦ Козлодуй.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Енергичен преди 15 години
Даже много вярно казано
2
0
 
1
 
! Отговори
Uchenik преди 15 години
Енергетиката е златната крава на всички БГ правителства от 60-те години до днес. Тя е черна каса, черна дупка и същевременно велик енергиен ресурс. Ако се построи АЦ Белене + АЕЦ Козлодуй + 4-5 ТЕЦ-а в Маришкия басейн + ВЕЦ-вете + Възстановяемите енергийни източници може да се окажем с огромен енергиен потенциал. НО може и да се окажем с много ненужни киловати, които да изнасяме на безценица, а ралзиката в цната да покрива българския потребител...Така е съществува зла вероятност хем да гъмжим от ток, хем да е страшно скъп. Разбира се този вариант е малко вероятен и предполага някаква по-голяма криза на потреблението на Балканите.... Обаче, като знаем, че Турция иска да прави доста нови централи, за да си реши енерго проблемите, че Румъния също иска 2-ри АЕЦ, то може с енергетиката да стане същото прегряване като със строителството по Черноморието ни.... Дано да съм много лош пророк де!!!!!
1
0
 
1
 
! Отговори
a преди 15 години
блокове са 4 , а не два ! Всаяка година консумацията на електроенергия в Бьлгария нараства сьс около 230 Mw , спрян 200 Мw в Бобовдол заради сероо4истители , от спрените 4блока в Козлодуй 1740 Мw , липсата на готови 2 турбини по 300 Мw в Тец Марица - Исток 1 и за капак Столи4на топлофикация като принуди 30% от клиентите си да преминат на ток / 1300 Мw / ? Ами смятайте при минус 15 градуса какво става ? Режим поради недостиг на Електроенергия ! И падане на правителството на Крадците !!!!!

Спонсорирани публикации