Потребителите на смартфони вече са над 1 милиард

За последната година те са се увеличили с повече от 300 милиона
18 окт 2012 15:40, Петя Славова
22
Потребителите на смартфони вече са над 1 милиард
Снимка: Reuters

През третото тримесечие на 2012 г. смартфон браншът премина важна граница. Според последните данни на анализаторите от Strategy Analytics между юли и септември 1,04 млрд. жители на Земята са ползвали „умен телефон“.

Така пет години след излизането на iPhone на пазара потребителите на смартфони преминаха психологическата граница. През второто тримесечие на годината техният брой е бил 959 млн.

През третото тримесечие на миналата година е имало 708 милиона смартфона в употреба в световен мащаб. Американски изследователи очакват броят на притежателите на смартфони да се удвои и да достигне 2 милиарда души през следващите три години.

Първият смартфон бе Nokia Communicator и се появи още през 1996 г., но бързо бе засенчен от моделите на Apple след пускането на пазара на iPhone през 2007 г.

"До излизането на iPhone на Apple Nokia повече от десет години бе движеща сила за смартфоните", казва Скот Бичено, старши анализатор в Strategy Analytics. "IPhone обаче направи революция в дизайна на смартфоните и стана катализатор за растежа на индустрията".

Разпределението е все още "относително ниско", което означава, че доставчиците имат голям потенциал за растеж. „Голямата част от света все още не притежава смартфони и затова има много място за бъдещ растеж, особено в развиващите се пазари като Китай, Индия и Африка", коментира Нийл Маустоун, изпълнителен директор на Strategy Analytics.

Също така компанията за изследване на пазара Ovum очаква, че през следващите години все повече и повече хора ще си купят смартфон. Според нейни данни през 2012 г. ще бъдат продадени 448 млн. единици, а през 2017 г., индустрията ще продаде 1,7 млрд. смартфони.

Междувременно стана ясно, че всеки десети смартфон, придобит в САЩ през 2011 г., е бил върнат на търговеца по една или друга причина. Според проучване на NPD Group най-често потребителите правят рекламация заради дефект, като смартфоните са по-често връщани от другите продукти на потребителската електроника. Всеки шест от десет клиента, които са върнали своя смартфон на търговеца, са склонни да го заменят с друг апарат от същата марка и дори модел. 57% от тези потребители са открили дефект в устройствата си.

Още новини от бизнеса, четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
ha ha преди 11 години
1 милиард без един, аз моя онзи ден го изпрах в пералнята с дънките и така........
15
4
 
15
 
! Отговори
до иван преди 11 години
Ами да ти кажа вече мисленето от типа на "и кво като имаш смартфон?! да не си нещо повече?" започва да бие на селяния. Смартфоните започнаха да се превръщат в необходимост и удобство в наши дни (освен ако не живееш на село, де :)
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Първият смартфон бе Nokiamunicator и се появи още през 1996 г., но бързо бе засенчен от моделите на Apple след пускането на пазара на iPhone през 2007 г."===Бързо? Абе, вие мислите ли като пишете? 10 г. в света на технологиите изобщо не е бързо. Баси журналята!
13
2
 
10
 
! Отговори
Еха преди 11 години
Аз смартфона го искам барбар с жената на снимката!!!
12
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оглупелите вече са над 1 милиард!Лоша статистика!
11
4
 
5
 
! Отговори
дъмбофон преди 11 години
Скоро ще станат 10 милиарда потребиелите, както е тръгнало.Кога ще се усетят, че част от смартфоните са вече на ***, а някои имат по 3-4 такива за сметка на други?
10
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Волен Сидеров премиер!
9
3
 
7
 
! Отговори
do 2 преди 11 години
E towa e taka, za6toto prikazkata "na gol tumbak 4ifte pip6towi" e bylgarska :D
8
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На повечето хора смартфона много им тича като на свинче звънче.
7
3
 
15
 
! Отговори
до optimist преди 11 години
Ами аз си взех за 150 лв. без обвързване с договор към оператор. А иначе няма как сектора да не бележи ръст. В момента е по-изгодно да си купиш смартфон, отколкото обикновен такъв :)
6
10
 
9
 
! Отговори
optimist преди 11 години
до 3 - Направи си един експеримент, излез по някоя централна улица или се качи в метрото за няколко спирки. Загледай се в ръцете на хората и ще видиш, че 8 от 10 човека имат я HTC, я iPhone, я Samsung или нещо подобно, което струва поне 500 лв.
5
8
 
9
 
! Отговори
optimist преди 11 години
до 4 - Няма разлика дали ще го вземеш кеш от магазина или от оператор. В единия случай вадиш парите на момента, в другия го изплащаш 2 години с малка надценка. Ти хубаво си го взел за 100 лв. но месечния ти план е 50-60 лв, нали правиш сметка ;)
4
2
 
10
 
! Отговори
ssss преди 11 години
До оптимстСмартфон можеш да си вземеш и за 100 лева, както направих аз когато преподписвах...а 100 лева в днешно време са едно голямо нищо ;)
3
3
 
7
 
! Отговори
до optimist преди 11 години
И един мармот завива...смартфоните в станиол.Приказка за стълбата - Христо Смирненско.Чети.
2
17
 
13
 
! Отговори
optimist преди 11 години
В България над 2 млн. души притежават смартфон, някои от тях даже имат по 2. Интересното е, че цените им започват от 300 и стигат до 1500 лв. Въпреки кризата и уж стегнатите колани, пазарът на смартфони в България отбелязва ръст от 500% за последната година.
1
6
 
8
 
! Отговори
Маринов преди 11 години
първи

Спонсорирани публикации