Идеята за реиндустриализация беше интерпретирана погрешно!

Стойнев: В подкрепа на индустрията правителството осигурява достъп до финанси и иновации
Обновена: 25 апр 2014 13:31 | 25 апр 2014 13:30, Деляна Петкова
6
Идеята за реиндустриализация беше интерпретирана погрешно!
Драгомир Стойнев Снимка: МИЕ

Реиндустриализацията беше погрешно интерпретирана като изкупуване на държавни предприятия. Правителството работи в подкрепа на индустрията чрез достъп до финансов ресурс, до човешки ресурс и до иновациите. Това коментира министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на 14-ото Общо събрание на Българската стопанска камара.

Достъпът до финанси компаниите могат да получат чрез Българската банка за развитие, а реформата в образованието и въвеждането на дуалното образование ще подобри качеството на работната ръка, убеден е още Стойнев.

През тази година за иновации ще бъдат отпуснати и 20 млн. лева от Националния фонд за иновации. Сумата не е голяма, призна Стойнев, но допълни, че това е само началото.

В своето изказване Драгомир Стойнев критикува и целите на ЕК за намаляване на парниковите газове с до 40% до 2030 година. "Без глобално споразумение тази цел ще навреди на българската индустрия", допълни той.

Според него докато държавите, които са най-големите замърсители в световен мащаб, не предприемат действия за ограничаването на емисии, Европа не трябва да се ангажира с такива амбициозни цели.

Стойнев посочи и вероятни сценарии, ако европейските институции не се съобразят с мотивите за забавяне на мерките. Според него европейските компании ще се изнесат в трети страни, ще "изтеглят работните места и икономиката" и отново ще замърсяват околната среда.

Екологичните ангажименти обаче бяха посочени като една мерките, към чиято реализация се стреми европейската бизнес мрежа Business Europe.

Зам.-генералният директор на организацията, в която членува и БСК, Жером Шовен, обясни, че освен намаляването на емисиите ЕС трябва да продължи Единната схема за търговия с парникови газове (ETS), да бъде прекратена подкрепата за ВЕИ сектора и координиране на енергийната политика на държавите.

Сред проблемите, посочени от Шовен в областта на енергетиката в Европа, са високите цени на електричеството.

Препоръките на бизнес организацията към европейските институции са и да бъде обърнато внимание на индустрията, защото тя се оказа сред големите жертви на финансовата криза. От 2008 година насам са загубени 3,5 млн. работни места, а делът на промишлеността в европейската икономика е намалял от 15,4% на 15,1%. Затова и Business Europe подкрепя целите на ЕК до 2020 година индустрията да заема 20% дял от европейската икономика.

Жером Шовен посочи още, че активирането на двустранното търговско споразумение между ЕС и САЩ също ще е в полза на развитието на европейската икономика.

Пламен Орешарски: Откритото обсъждане на проблемите дава решенията

Българската стопанска камара се открои като коректен партньор на правителството, отбеляза от своя страна в приветственото си слово премиерът Пламен Орешарски по време на 14-ото Общо събрание на организацията.

Той посочи, че именно в диалога се намира най-доброто решение на проблемите, проявили се в резултат на кризата. Правителството активно работи за преодоляването на негативите и за подобряване на конкурентоспособността на бизнеса.

Орешарски повтори основните насоки, в които работи правителството - намаляване на административната тежест за бизнеса, реиндустриализацията и електронните услуги, въвеждането на иновации и коректните взаимоотношения с бизнеса.

"Целта на всички ни е да върнем страната по пътя на икономически растеж", допълни той.

Още икономически новини четете в Investor.bg


6
Още по темата: миеиндустрияБСК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това за иновациите естествено,че е ирония.Знаете ли ,че от десетина години е в експлоатация руско-турският газопровод Blue stream,който минава по дъното на Черно море?Българските политици да имат мъжеството да си държат на думата като са сключили договори.Инвестирали сме и в Набуко,който НЯМА да мине през България,сключили сме договор и за Белене,и за Южен поток-няма никаква приемственост и мисъл в действията на управляващите.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иновациите със сигурност се раждат в дуалната система на образованието.Не разбраха БГ политици ,че не разполагат нито с финансов ,нито с човешки ресурс.Като разполагаш с по-малко от 3 млн работоспособни граждани (колкото средно голям град за някои държави), без суровинна база е тъпо да мислиш за реиндустриализация.Като прибавим и reshoring-тенденцията на западните икономики,трябваше да се сетят ,че източниците на инвестиции са на изток.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аве що все *** ги интерпретират погрешно?
Добрият комунист е мъртвия комунист!
2
1
 
3
 
! Отговори
Икономист преди 5 години
Абе,Стойнев,абе просто комсомолче,защо не си траеш поне ,за да не личи колко си недорасъл за такъв пост!
Еййййй,само некадърници има в тази партия БСП !!!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
обърквация:

Министъра казва: "Южен Поток" не е спрян
Някой чул недочул вика: Ура, ура, "Южен Поток" ще се строи

Министъра казва: Разглеждаме различни вариянти за АЕЦ Белене
Някой чул недочул вика: Ура, ура, АЕЦ Белене ще се строи

Министъра казва: Ще правим реиндустриализация
Някой чул недочул вика: Ура, ура, ще пуснем Кремиковци пак